Het verlies van arbeidsproductiviteit door kwalitatief slechte ict is het afgelopen jaar flink gedaald. Zo’n 25 procent van de werkenden in Nederland gaf vorig jaar nog aan tien procent van de werktijd niet efficiënt te kunnen benutten als gevolg van de kwaliteit van de ict. Nu is dat nog maar twintig procent van de werkenden.
Het verlies van arbeidsproductiviteit door kwalitatief slechte ict is het afgelopen jaar flink gedaald. Zo’n 25 procent van de werkenden in Nederland gaf vorig jaar nog aan tien procent van de werktijd niet efficiënt te kunnen benutten als gevolg van de kwaliteit van de ict. Nu is dat nog maar twintig procent van de werkenden. Omgerekend zou dit betekenen dat een betere kwaliteit van de ict de arbeidsproductiviteit in een jaar tijd met een half procent heeft doen stijgen. Deze opmerkelijke conclusie kan getrokken worden uit het jaarlijkse ict-belevingsonderzoek van Integron, waarvan de editie 2009 deze maand openbaar werd.
Het representatieve onderzoek onder 4.400 werkenden in Nederland toont tegelijkertijd aan dat er nog forse verbeteringen mogelijk zijn. De resterende ineffectiviteit bij twintig procent van de werkenden behelst nog eens twee procent arbeidsproductiviteit. Wouter van den Bosch, Business Unit Manager ICT van Integron: "Vorig jaar zagen we dat naar aanleiding van het rapport de aandacht vooral uitging naar de kwaliteit van de ict binnen organisaties. Dat heeft klaarblijkelijk effect gehad. Het is een mooie verbeterslag, maar enige tempering van het enthousiasme is op z’n plaats. Nederlandse bedrijven hebben blijkens het onderzoek het afgelopen jaar nog niets gedaan aan het terugdringen van het privégebruik van de pc onder werktijd. Daarmee is qua arbeidsproductiviteit waarschijnlijk meer te winnen."
Eén op de zeven werkenden geeft aan de pc op een gemiddelde werkdag meer dan tien procent van de tijd voor privédoeleinden te gebruiken. Nog eens zeventig procent houdt het op een privégebruik van maximaal vijf procent van de werktijd. Van den Bosch: "Voor heel Nederland komt dat neer op een schadepost van honderden miljoenen. Als je objectief naar dat cijfer kijkt, kun je je alleen maar verwonderen. We geven met z’n allen miljoenen uit om het ziekteverzuim terug te dringen, terwijl we het privégebruik van pc’s volledig lijken te negeren."