De overheid kan innovatie stimuleren door haar data vrij te geven. Dit blijkt uit het rapport ‘Voorop lopen door vrije data’ dat OpenStreetMap Nederland aan regering en tweede kamer stuurde.
Door middel van open source-software en open standaarden wil de regering innovatie, interoperabiliteit en een gelijk speelveld bevorderen. Tevens wil zij minder afhankelijk worden van leveranciers. Het rapport ‘Voorop lopen door vrije data’ toont aan dat deze doelstellingen door vrijgave van overheidsdata ondersteund worden. Tevens geeft vroegtijdige beschikbaarheid van data bedrijven en projecten een voorsprong op andere spelers in de markt.
Voor de ontwikkeling van software is vaak dure data nodig. Navigatiesoftware, hoe van A naar B te gaan, heeft een digitale kaart nodig. Digitale leermiddelen hebben inhoud nodig. Licenties op data zijn vaak duur. Dit is geen belemmering voor kapitaalkrachtige bedrijven, echter wel voor start-ups, open source-projecten en burgerinitiatieven. Overheidsdata vrijgeven vergroot de mogelijkheid deel te nemen, verbreedt en verdiept de economische activiteit.
Vrije data is data die vrij beschikbaar is, waardoor anderen de data mogen inzien, gebruiken, verbeteren, aanvullen en distribueren. Een bekend voorbeeld is het snelgroeiende Wikipedia, een encyclopedie waarvan de inhoud vrij bruikbaar is en waar iedereen kennis aan kan toevoegen. OpenStreetMap werkt aan een vrije wegenkaart van de wereld, het wordt ook wel de Wikipedia voor geo-data genoemd. Wereldwijd hebben al meer dan 11.000 mensen hun bijdrage aan de vrije kaart geleverd.
Ante Wessels, woordvoerder van OpenStreetMap: "Het verspreiden van kennis is in het digitale tijdperk vrijwel kosteloos. Vrije kennis verrijkt de samenleving. We nodigen de overheid uit hier aan deel te nemen."
OpenStreetMap roept de regering op in eerste instantie basale informatie vrij te geven en te onderzoeken hoe overheidsdata optimaal ingezet kan worden. Op 12 december vergadert de vaste commissie voor economische zaken van de tweede kamer over open source-software en open standaarden.