Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘Telewerken blijkt toch een luxe’

14 februari 2017 - 16:51AchtergrondCloud & Infrastructuur
Jasper Bakker
Jasper Bakker

Telewerken blijkt toch modegevoelig en lijdt nu onder besparingsdriften. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De gouden tijden lijken voorbij voor werken vanuit huis en vanuit flexibele locaties zoals kantoren-op-afstand. IBM heeft in de Verenigde Staten nieuwe hr-beleid aangekondigd die het eigen personeel in wezen een ban op telewerken geeft. Het is begonnen met de marketingafdeling van de ictde-reus, die nu al 19 opeenvolgende kwartalen met dalende verkoop kampt.

De interne aankondiging door kersvers cmo (chief marketing officer) Michelle Peluso spreekt van de noodzaak om ‘schouder aan schouder’ en echt samen te werken. Dus niet langer verspreid en ineffectief. Werknemers die niet mee willen of kunnen gaan in deze consolidatie naar zes stedelijke vestigingen moeten binnen dertig dagen hun biezen pakken. Vervolgens is gebleken dat deze ont-telewerkenoperatie bedrijfsbreed geldt, voor meer soorten werknemers én ook voor Europa. Telewerken is dus toch een luxe. Wat vind jij?

Meer over

HNW

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Beveiliging begint bij de Server

    Waarom lifecycle-denken cruciaal is voor IT-security

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Meer lezen

    OpinieCloud & Infrastructuur

    Opkomst van soevereine clouds: stel dataportabiliteit centraal

    knop op toetsenbord met rolstoelsymbool
    ActueelOverheid

    Einde aan wildgroei van overheidswebsites

    big tech
    ActueelOverheid

    Na ingreep Microsoft bij ICC: kabinet waarschuwt voor afhankelijkheid Amerikaanse tech

    Europese Unie
    AchtergrondData & AI

    Wake-up call voor inkopers ai

    Vrouwe Justitia
    ActueelCloud & Infrastructuur

    VMware haalt bakzeil bij Haagse rechter om Rijkswaterstaat

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Groningse doorbraak bij 3d-printtechniek voor robotjes

    10 reacties op “‘Telewerken blijkt toch een luxe’”

    1. Henri Koppen schreef:
      20 februari 2017 om 10:22

      Telewerken… doet met denken aan Telex.. voor mijn gevoel een echt ouderwets woord.

      Op kantoor en in het zicht werken betekent gewoon dat er of geen goede sturing is of te weinig vertrouwen. Lijken mij al problemen op zichzelf.

      Wij zouden als organisatie niet kunnen bestaan. Wij werken veel met freelancers die veelal vanuit huis werken, maar ook eigen ontwikkelaars die echt niet op kantoor zitten. De prikkels van collega’s werken vaak juist contraproductief.

      Gewoon helder communiceren via de diverse tools en een juiste visie en sturing. Iedereen blij en tegen lagere kosten.

      Login om te reageren
    2. Atilla Vigh schreef:
      20 februari 2017 om 12:24

      Haha Henri.

      Helemaal gelijk heb je. Veel organisaties blijven steken in technologie. Samenwerken betekent samen werken en als er lieden zijn die niet mee doen, dan moet je je biezen pakken.

      IBM (met name ingegeven door een grote mate van hun Angelsaksische inborst en misschien Trumpisme) doet er verstandig aan, een grondige analyse te maken van de werkelijke reden van de terugval van de omzet en winst.

      Login om te reageren
    3. Pa Va Ke schreef:
      20 februari 2017 om 12:41

      Het hangt heel erg af van het soort werk wat je doet zo is mijn ervaring
      Wanneer je een duidelijk afgebakende opdracht hebt, niet aan pair programming hoeft te doen en ongestoord wil kunnen werken is thuis werken heel praktisch

      Maar op het moment dat er veel interactie nodig is tussen jou en je collega’s (brainstorm sessies, technisch inhoudelijke sessies waarbij het whiteboard veelvuldig gebruikt wordt) dan is on site werken een stuk praktischer.

      Ik ben het overigens wel eens met Henri dat “in het zicht werken” een verkeerd argument is om thuis werken te verbieden. Waar veel managers echter moeite mee hebben is dat ze geen idee hebben waarop ze moeten sturen en hoe ze de productiviteit moeten meten van hun mensen. Is dat het aantal regels code wat ze per dag kloppen, het aantal bugs dat ze op weten te lossen, het aantal mails of powerpoint sheets wat per dag gegenereerd wordt?
      Het geeft ze dan blijkbaar een beter gevoel als ze zien dat iemand aan het werk is, dan hebben ze nog een beetje het gevoel van “in control” zijn

      Login om te reageren
    4. Frank Heikens schreef:
      20 februari 2017 om 12:45

      Als je personeel op kantoor werkt, dan is het heel simpel. Houd bij wie er 40 uur binnen is geweest, en je bent als manager klaar!

      Door telewerken op andere locaties van het bedrijf toe te staan wordt het iets lastiger om persoonlijk toezicht te houden, maar houd de logs van de toegangspasjes in de gaten, en je kunt nog steeds controleren wie 40 uur op locatie voor jou aan de slag is geweest.

      Maar als je als werkgever thuiswerken toestaat, dan moet je je medewerkers op hun blauwe ogen geloven. Want managen op deliverables, dat is iets wat veel bedrijven nog niet onder de knie hebben.

      Login om te reageren
    5. Henri Koppen schreef:
      20 februari 2017 om 13:00

      Natuurlijk zoals PaVaKe zegt leent niet iedereen of ieder beroep zich voor werken op afstand (let op! Ik schrijf niet per se thuis werken).

      Hoe wij de uitdagingen veelal oplossen is door werk in stukjes op te breken, schattingen te vragen en als die erg gek zijn even peer review op de estimate vragen of details vragen. Tja, dan heb je de inspanningsgedeelte al afgevangen. Als je call center werk aan huis doet, of klantenservice, dan zou je kunnen meten op klant tevredenheid en bijv, aantal acties ten opzichte van collega’s on-premises.

      Daarnaast moet je ook wel afspraken maken over tijden waarop je werkt en bereikbaar bent, zeker als deze afwijken van de reguliere kantoortijden en natuurlijk ontstaat daar wel eens spanning.

      Soms moeten die dingen gewoon groeien.

      Daarnaast heb je ook nog wel wat controle manieren. Tegenwoordig laat alles een audit trail achter, of als je de collega drie keer overdag belt hij loopt net drie keer in de supermarkt, bij de kapper, of neemt niet op… dan wordt het tijd om in te grijpen. Nu heb ik een kleine organisatie, maar ik geloof dat de principes best breed toepasbaar zijn…

      Login om te reageren
    6. Atilla Vigh schreef:
      20 februari 2017 om 13:39

      Kortom: op output meten, niet op bezigheden.
      Als iemand Y per jaar kost en hij levert 2 x Y in dat jaar op, wat interesseert mij dat nu of hij dat in 2 uur of 80 uur per week doet. Mocht hij dat in 2 uur per week kunnen, zou je eens voorzichtig kunnen vragen hoe hij dat doet (anders is hij of zij gewoon weg). Doet jij dat in 80 uur, dan zou je ook moeten ingrijpen, maar dan meer als bezorgde werkgever.

      Login om te reageren
    7. Ewout Dekkinga schreef:
      20 februari 2017 om 15:30

      Jasper,
      Eén zwaluw maakt nog geen zomer, het lijkt er op dat IBM gewoon een koude sanering doet zoals The Register stelt met:

      “By requiring that workers move to hub cities such as San Francisco, Austin, or New York, IBM could both rid itself of older workers and make the jobs more appealing to younger, lower-salaried professionals.”

      Login om te reageren
    8. Riquette de Groot schreef:
      22 februari 2017 om 14:04

      Telewerken, inderdaad ouderwets, is een mogelijk onderdeel van Het Nieuwe Werken, het maakt dus als het goed is deel uit van een bredere visie over hoe je samen het werk wilt doen. Telewerken is geen luxe, het is een middel dat in dienst moet staan van het behalen van je bedrijfsdoelstellingen. Aansturing op resultaten en niet op aanwezigheid hoort erbij, maar blijkt vaak nog moeilijk. Net als je medewerkers de vrijheid geven om hun doelen te behalen op hun manier.

      IBM lijkt mij een bedrijf dat heel goed weet hoe je technische middelen inzet om je doelstellingen te halen. dit lijkt dan ook een snelle en doorzichtige manier om het personeelsbestand te saneren.

      Login om te reageren
    9. Dick van Elk schreef:
      22 februari 2017 om 16:38

      Bij een IBM werken was ooit een “luxe”, zowel voor werkgever als voor de werknemer IBM had 24x7x365 een loyale medewerker, de medewerker had 24x7x365 een loyale werkgever. De “bijna symbiose” tussen werkgever en werknemer had alles te maken met vrijheid en verantwoordelijkheid. Van beide zijden. En met technologische ontwikkelingen…

      De verandering in technologie, van hardware naar software naar informatie, bleef niet zonder gevolgen voor bedrijfsvoering. Het management is van groot belang. Of dat in staat is de culture verandering te bewerkstelligen?

      “Nieuwe wijn in oude zakken” is niet voor niets een spreekwoord geworden.

      De oplossingrichting is de samenwerking als uitgangspunt nemen; een nieuwe symbiose tussen IBM en de klanten. Via de medewerkers uiteraard…

      (Van 1968 tot 1992 was ik als werknemer ervaringsdeskundige.)

      Login om te reageren
    10. Dick van Elk schreef:
      22 februari 2017 om 22:58

      Bij een IBM werken was ooit een “luxe”, zowel voor werkgever als voor de werknemer IBM had 24x7x365 een loyale medewerker, de medewerker had 24x7x365 een loyale werkgever. De “bijna symbiose” tussen werkgever en werknemer had alles te maken met vrijheid en verantwoordelijkheid. Van beide zijden. En met technologische ontwikkelingen…

      De verandering in technologie, van hardware naar software naar informatie, bleef niet zonder gevolgen voor bedrijfsvoering. Het management is van groot belang. Of dat in staat is de culture verandering te bewerkstelligen?

      “Nieuwe wijn in oude zakken” is niet voor niets een spreekwoord geworden.

      De oplossingrichting is de samenwerking als uitgangspunt nemen; een nieuwe symbiose tussen IBM en de klanten. Via de medewerkers uiteraard…

      (Van 1968 tot 1992 was ik als werknemer ervaringsdeskundige.)

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs