Sinds de opkomst van managed services bepalen eindklanten steeds meer de markt en niet langer de fabrikant, leverancier of reseller. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat het ook zo hoort. Toch vormt managed services eerder een kans dan een bedreiging voor het it-kanaal.
In de praktijk betekent managed services dat de eindklant bepaalde ict-diensten overzet naar een externe partij, die op zijn beurt een softwareoplossing biedt in een hosted omgeving. Bijvoorbeeld administratieve software of Microsoft-producten die bij een externe partij op een managed server draaien in plaats van op de server van de klant.
Ook in het telecom-segment komt een verschuiving van het ‘in huis hebben’ van de eigen telefooncentrale naar het ‘in een hosted omgeving’ plaatsen van die centrale. Voordeel voor de eindklant is dat iemand anders ook het beheer en onderhoud doet. Zo wordt ook de bereikbaarheid van de telefooncentrale (en dus het bedrijf) beter gewaarborgd.
Helaas durven veel leveranciers nog geen managed services aan te bieden, uit technische onbekendheid, angst dat resellers de dienst niet kunnen doorverkopen of vrees minder apparatuur te verkopen. Sommige ict-managers zijn bang inkomsten te verliezen als onderhoud en beheer bij een externe partij komen te liggen en niet langer bij de ict-manager van het bedrijf. Ook resellers lopen de kans inkomsten of marge te verliezen. Eindklanten besluiten namelijk ook vaak hun nieuwe hardware of platform aan te schaffen bij de managed services-provider.
Voor de reseller betekent dit nieuwe kansen, zolang hij investeert in kennis op het gebied van managed services en bereid is tot samenwerking met partijen die dit kunnen faciliteren.
Jeff Scipio
Directeur VoiceCyber Europe