Naar aanleiding van de berichtgeving rondom Windows 7 wil Microsoft, nu ruim een week na de lancering een aantal zaken extra onder de aandacht brengen.
Naar aanleiding van de berichtgeving rondom Windows 7 wil Microsoft, nu ruim een week na de lancering een aantal zaken extra onder de aandacht brengen. De zaken betreffen:
· De juiste licentie voor de eindgebruiker
· Windows 7 Upgrade Option Programma – Kosten van verkrijging van Windows 7 media
· Upgrade naar Windows 7
· Promo’s – acties
Verschillende licentievormen
Microsoft en haar partners hebben het doel om tevreden klanten te genereren. Dat bereiken wij onder andere door de klant de passende Windows 7 licenties aan te bieden. Daarbij zijn verschillende licentiemodellen denkbaar, overigens evenals bij de meeste van onze andere software. Wij lichten de meest voorkomende vormen graag kort toe:
Full Packaged Product (FPP)
Full Packaged Product is het product zoals dat in de winkel wordt aangeboden en dat wordt ook wel de retailversie genoemd. Het is vooral bedoeld voor gebruikers die de software willen gebruiken op een al aangeschafte computer. In dit licentiemodel zijn 2 typen licenties te onderscheiden:
o De Windows 7 Upgrade versie
o De Windows 7 Full Version versie
§ De Upgrade versie is bedoeld voor gebruikers die al beschikken over een geldige volledige licentie voor een eerdere, identieke versie van het besturingssysteem Windows Vista of Windows XP. De Full Version is bedoeld voor gebruikers die niet over een geldige volledige licentie beschikken voor een eerdere versie.
Volume Licensing
Microsoft Volume Licensing is bedoeld om tegemoet te komen aan de behoeften van kleine, middelgrote en grote ondernemingen. De verschillende Volume Licentie modellen bieden volume pricing bij de aanschaf van 5 of meer licenties.
Let op: het Windows besturingssysteem is in de diverse Volume contracten uitsluitend als upgrade verkrijgbaar. De gebruiker dient derhalve altijd over een onderliggende volledige licentie te beschikken. Die licentie kan zijn verkregen in bijvoorbeeld FPP of OEM, waarover hieronder meer.
OEM (Original Equipment Manufacturer)
Het OEM licentiemodel is bedoeld om het Windows 7 besturingssysteem te kunnen leveren bij een zogenaamd klantsysteem, dat wil zeggen een volledig geassembleerd computersysteem.
De OEM licentie verschilt in een aantal belangrijke opzichten van Full Packaged Product.
· de support wordt niet door Microsoft gegeven, maar door de leverancier van het klantsysteem.
· het gebruiksrecht (de licentie) is beperkt tot de computer waarmee de OEM software werd geleverd.
· OEM software wordt geïnstalleerd als een volledige ‘clean install’, waarbij, conform de licentie voorwaarden, gebruik moet worden gemaakt van de Microsoft OPK (OEM Preinstall Kit). Deze OPK wordt ter beschikking gesteld aan Microsoft OEM Partners.
o Clean Install betekent dat alle bestaande gegevens en programma’s handmatig moeten worden veiliggesteld voor de installatie van Windows 7 en handmatig teruggezet respectievelijk opnieuw geïnstalleerd moeten worden.
Welke van de hierboven omschreven of andere mogelijke licentievormen het meest geschikt is, kan van geval tot geval verschillen. Wij raden gebruikers aan de informatie op onze website te raadplegen en hun reseller om advies te vragen. Zie hiervoor: http://www.microsoft.nl/licenties.
Windows 7 Upgrade Option Programma – Kosten van verkrijging van Windows 7 media
Microsoft heeft rond de introductie van Windows 7 het zogenaamde Upgrade Option Programma gelanceerd. Dat programma voorziet erin, dat wie vanaf 26 juni 2009 een nieuwe pc heeft gekocht met het Windows Vista besturingssysteem (in de versies Home Premium, Ultimate of Business), de mogelijkheid heeft gekregen om zonder aanvullende licentiekosten naar Windows7 over te stappen zodra dat leverbaar is. Dat is sinds 22 oktober het geval.
Het Upgrade Option Program wordt verder uitgevoerd door de computerleveranciers. De wijze waarop zij dat doen en in hoeverre zij kosten voor fulfillment doorberekenen, staat ter vrije bepaling aan die leveranciers en is een kwestie tussen hen en de eindgebruikers. De details van het upgrade programma worden ondermeer beschreven op de websites van de deelnemende fabrikanten.
Upgrade naar Windows 7
Windows 7 is in de verschillende versies – Home Premium, Professional en Ultimate – als upgrade en als volledige versie verkrijgbaar. Graag geven we hieronder antwoorden op veel voorkomende vragen die we hebben gesignaleerd:
Vraag: Wat is het verschil tussen een upgrade versie en de volledige versie en welke zou ik moeten aanschaffen?
Antwoord: Een upgrade versie vereist de aanwezigheid van Windows XP of Windows Vista op de PC waarop Windows 7 moet worden geïnstalleerd. De volledige versie van Windows 7 vereist niet dat er een vorige versie van Windows op de PC aanwezig is. Dit kan dus een kale PC zijn, of een PC die draait onder een besturingssysteem anders dan Windows.
Vraag: Welke scenario’s worden ondersteund voor een ‘inplace’ upgrade naar Windows 7?
Antwoord: Windows 7 ondersteunt twee scenario’s voor een ‘inplace’ upgrade naar Windows 7. Deze scenario’s zijn van Windows Vista 32 bits naar Windows 7 32 bits en van Windows Vista 64 bits naar Windows 7 64 bits. Ook moet de bestaande installatie dezelfde taalversie zijn als de versie waarnaar wordt geupgrade. In alle andere gevallen moet een ‘schone’ installatie gedaan worden.
Vraag: Mijn PC draait onder Windows XP of Vista en ik heb de harde schijf geformatteerd. Kan ik dan een installatie doen van Windows 7 met een Upgrade?
Antwoord: Ja, dit kan. Dit raden wij een consument echter niet aan, want dit vereist specifieke technische kennis. Om dan succesvol Windows 7 te installeren en te activeren, dient de gebruiker de Windows 7 upgrade te installeren, maar vervolgens niet te activeren. Deze installatie accepteert namelijk niet de meegeleverde productsleutel, maar is vervolgens wel 30 dagen bruikbaar. De volgende stap is dat de installatie nogmaals wordt uitgevoerd over dezelfde upgrade versie heen. Deze installatie kan vervolgens wel worden geactiveerd met de bijgeleverde productsleutel omdat de upgrade versie bij de activatie een check uitvoert op de aanwezigheid van een installatie van Windows XP, Vista of Windows 7.
Op het internet circuleren artikelen waarbij hacks worden beschreven die het mogelijk maken om na één keer installeren Windows 7 te activeren. Microsoft raadt af om deze werkwijzen te volgen.
Vraag: Op het internet circuleren verhalen over PC’s die bij een upgrade in een oneindige loop van herstarts eindigt.
Antwoord: Bij de supportafdeling van Microsoft is dit probleem in de voorbije week weinig gemeld. Wij hebben hierdoor dit probleem niet kunnen reproduceren om de oorzaak vast te stellen. Bij de upgrade is een groot aantal variabelen. Wij zullen de meldingen van deze problemen onderzoeken. Mocht er een oorzaak gevonden worden die voor andere gebruikers relevant is, zullen we die op www.windows.nl publiceren. Daarnaast adviseert Microsoft voor het starten van een upgrade of clean install eerst de Upgrade Advisor te draaien en een backup te maken van de gebruikersdata, bijvoorbeeld via de Easytransfer wizard. Hiermee krijgt de klant een duidelijk inzicht in de mogelijkheid van de hardware om Windows 7 te draaien en kan men verlies van data voorkomen.
Gebruikers van Windows XP kunnen de Easy transfer Wizard downloaden van : http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=2B6F1631-973A-45C7-A4EC-4928FA173266&displaylang=nl . Deze wizard maakt verder standaard deel uit van Windows Vista.
De Upgrade advisor is te vinden op: http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows/downloads/upgrade-advisor
Promo’s – acties
Ter stimulering van de verkoop voert Microsoft voor de Windows 7 producten wereldwijd verschillende promotionele acties. Welke worden uitgevoerd en wanneer kan van land tot land verschillen. Ook wordt er per land gekeken naar de logistiek en communicatie die nodig is voor de promotie en wat daarmee kan worden bereikt. Om de effectiviteit te testen worden veel promoties ook maar in een beperkt aantal landen uitgevoerd. Afhankelijk van de uitkomsten worden ze mogelijk ook in andere landen gedaan. Helaas is Nederland en de Nederlandse taal niet altijd als eerste aan de beurt.
Microsoft Nederland biedt in Nederland alleen het Windows 7 Family Pack, tot het einde van dit jaar en uitsluitend in de Engelse taalversie. Bij succes in andere taalversies kan mogelijk in 2010 ook een Nederlandse taalversie beschikbaar komen.
Omdat onze partner Surfspot.nl studenten al aanbiedingen levert komt de zogeheten Student Offer niet naar Nederland.