Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Koekjesfabrieken en hun informatieverspreiding

12 december 2010 - 15:494 minuten leestijdOpinieData & AI

Binnen de Rabobank zijn wij op dit moment bezig met het opzetten van beleid rondom architectuur. Dit is en blijft een continu proces. Het datawarehouse waar ik mij nu over buig, heeft twee functies.

De eerste is het verzorgen van managementinformatie voor de verschillende managementlagen van de afdeling (domein) waarvoor ik werk. De tweede functie is het verzorgen van de datalogistiek, domein overstijgend. Om die laatste functie te regelen zijn er verschillende mogelijkheden, die ik graag aan jullie wil voorleggen.

Laat ik eerst eens uitleggen wat ik bedoel met een domein. De bank kun je indelen in de volgende onderdelen die wij bij de Rabobank domeinen noemen.
Als eerste heb je een aantal productleveranciers, ook wel 'fabrieken' genoemd. Ik zal niet uitputtend zijn, maar je moet denken aan bijvoorbeeld:
1. Betalen
2. Sparen
3. Financieren
4. Effecten (aandelen, obligaties etc)

Deze domeinen ontwikkelen en verwerken de producten van de fabriek. Het zijn als het ware 'koekjes- fabrieken' die verschillende soorten koekjes maken. Het is aan andere afdelingen om deze in verschillende doosjes te doen en ze te verkopen. Naast deze 'fabrieken' hebben we dan ook marktgerichte afdelingen/domeinen zoals:
1. Particulieren
2. Private banking
3. Bedrijven/ Zakelijke markt

Deze afdelingen zorgen dat de juiste koekjes aan de juiste afnemers aangeboden kunnen worden. Niet elk koekje is geschikt voor elke koper.

Dan hebben we ook nog algemene afdelingen/domeinen zoals:
1. Control / Finance
2. Onderzoek
3. Marketing

En als laatste, het meest belangrijke domein: de aangesloten banken.
Zo heb je al heel snel elf domeinen. In werkelijkheid zijn het er ietsje meer.

Hoe verspreid je nu de informatie van de fabrieken naar de rest van de organisatie?

Binnen elke fabriek hebben we een datawarehouse. Ingericht met een staginglaag, datawarehouse en datamarts. Binnen elke fabriek kunnen wij de juiste management informatie leveren voor het management, de controllers etc van de fabriek. De bronsystement van de fabriek leveren ook hun gegevens aan het datawarehouse.

Elk ander domein heeft ook zijn eigen informatiebehoefte en -systemen om de gegevens van de verschillende fabrieken te verzamelen en te bewerken voor hun eigen doeleinden. Allemaal hebben ze behoefte aan een andere doorsnede van de gegevens vanuit de verschillende fabrieken.

In het verleden zijn er daardoor verschillende interfaces opgezet om deze gegevens vanuit de fabrieken te kunnen leveren. Soms ging dit via het datawarehouse van de fabriek en soms direct vanuit het bronsysteem. Veelal afhankelijk van persoonlijke contacten.

Nu zijn er de volgende mogelijkheden om informatie naar de andere domeinen te versturen:
1) vanuit de bronsystemen
2) vanuit het datawarehouse
3) vanuit een speciaal datalogistiek systeem

Als je alles vanuit het bronsysteem door de hele organisatie zou sturen, dan heeft dat als voordeel dat de lijnen kort zijn. Het is ook transparant waar de gegevens vandaan komen. Als nadeel kun je zeggen dat het bronsysteem een heleboel interfaces krijgt. De architectuur wordt een soort spaghetti en bij het testen van het bronsysteem zijn heel veel systemen betrokken. Het vervangen van een systeem kan door de interfaces ook moeizaam zijn. Je kunt er ook voor kiezen dat het bronsysteem maar één soort interface-bestand verstuurd en eenieder eruit mag halen wat hij nodig heeft.

Als je alles vanuit het datawarehouse verstuurt, dan heeft het als voordeel dat er één loket is, waar een ander domein kan aankloppen voor informatie. Je kunt dan ook gegevens versturen die uit meerdere bronsystemen komen in dat domein. Het aantal interfaces blijft beperkt. Het nadeel is dat er een schakel tussenkomt en dat het wellicht minder transparant wordt waar de data vandaan komen. 

Je kunt ook denken aan een speciaal datalogistiek systeem. Je zou bijvoorbeeld aan een soort van centrale distributie kunnen denken. Ook hierin zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt dit doen door de verschillende datawarehouses files te leveren aan alle andere domeinen. Dit kan maatwerk zijn of een algemene file waar je uithaalt wat je nodig hebt. Je kunt dit doen met een Centraal datawarehouse, die de gegevens verzameld en opslaat van alle fabrieken. En zo ook weer de bron kan zijn voor alle informatie vragen (zie bijgaande figuur).

Of middelware waar iedereen zijn algemene file opzet en je kunt er af halen wat je nodig hebt.
Of moet kun denken aan een Data Delivery Platform van Rick van der Lans, waarin je de rapportages centraal stelt en verder de vragers van informatie loskoppeld van de leveranciers/fabrieken.

Meerdere opties zijn nog steeds mogelijk. Ook een combinatie van opties is mogelijk. Wij zijn er nog niet uit. Hierdoor ben ik ook erg benieuwd hoe andere bedrijven dit oplossen. Wat gebruik je in welke situatie en wat zijn jullie ervaringen?

Meer over

Business IntelligenceDatawarehouse

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Meer lezen

    Handen, samenwerken, fusie
    ActueelOverheid

    Meer regie en samenwerking bij digitalisering overheid

    grens België - Nederland
    ActueelData & AI

    Ai in de Benelux: veel strategie, weinig uitvoering

    Jacob Spoelstra argwanend
    OpinieData & AI

    Spoelstra Spreekt: Veel te laat

    Europese Unie
    AchtergrondData & AI

    Wake-up call voor inkopers ai

    ActueelCarrière

    Kort: Brunel viert 50ste verjaardag, Wortell wint gunning veiligheidsregio (en meer)

    ActueelCarrière

    Kort: reorganisatie bij TomTom, investeringen in ai betaalt zich snel uit (en meer)

    5 reacties op “Koekjesfabrieken en hun informatieverspreiding”

    1. All Integrated schreef:
      15 december 2010 om 14:26

      Deze keuzes zijn in een greenfield situatie al lastig, maar in de praktijk heb je meestal te maken met een installed base (waarin meetal al veel geld is geïnvesteerd).
      De ideale oplossing is een data landschap waarin de data (als in een warehouse) eenduidig conform open standaarden wordt opgeslagen. Daar omheen zou dan een repository met (eenduidig gedefinieerde) business logica beschikbaar moeten zijn. Hieruit zouden dan op basis van standaard beschikbare procedures de informatievoorziening van de verschillende bedrijfsprocessen moeten worden opgebouwd. Zolang deze situatie door schaalgrote, installed base of onvolkomenheid van het bedrijfsproces nog niet gerealiseerd kan worden, moet er gezorgd worden dat de beschikbare informatie middels eenduidig gedefinieerde koppelvlakken (op basis van open standaarden), kan worden afgebeeld op de centrale warehouse. De gebruikte businessapplicaties moeten als geheel in de repository met businesslogica worden opgenomen. Hoewel de applicatie dan als een black box opereert, zal de input, output en de bewerking die de informatie in de applicatie ondergaat eenduidig moeten zijn vastgelegd. Daar waar informatie niet eenduidig is af te beelden, de businesslogica van de verschillende applicaties strijdig is, of de bedrijfsprocessen dit niet kunnen ondersteunen, zal de informatie architectuur als eerst moeten worden aangepakt.

      Login om te reageren
    2. webmaster grumpy schreef:
      16 december 2010 om 08:46

      Mijn advies, niet de data verspreiden maar de data benaderbaar maken.

      Login om te reageren
    3. Chris schreef:
      16 december 2010 om 12:22

      Zelf heb ik nog maar 1 best practise (ontwerp principe) overgehouden : bij complexiteit altijd investeren in een ontwerp die de complexiteit zo laag mogelijk houdt. Het ontwerp met de minste complexiteit wint het altijd op lange termijn. In deze casus zou ik de betekenis van informatie op 1 laag zetten d.m.v. dataservices en proberen de betekenis van data uit systemen te halen en deze alleen via dataservices naar buiten te brengen, geformaliseerd dus ! Dat is dan de enige waarheid van betekenis van informatie die gebruikt ‘mag’ worden, om informatie uit te wisselen. Zo worden applicaties minder belangrijk en wordt (nog belangrijker!) complexiteit (lees risico) van het applicatielandschap duidelijk. Of je dit nu realiseerd door een service bus architectuur of anders, is voor het logisch model minder van belang. Succes ermee !

      Login om te reageren
    4. piet schreef:
      18 december 2010 om 21:52

      Vanuit non functioneel (quality attributes) perspectief:
      Altijd vanuit de authentieke bron, als actualiteit het belangrijkst is. Als snelheid het belangrijkst is (bijvoorbeeld veel batch data transport) valt een datalogistiek systeem te overwegen. Als consistente rapportage het belangrijkst is: vanuit het datawarehouse.

      Login om te reageren
    5. Bart schreef:
      4 januari 2011 om 13:28

      Hoi mede-expert,

      het verhaal wordt nog complexer als je gaat proberen de veranderende databehoefte over tijd mee te nemen in je architectuur beslissingen (iets wat je helaas wel moet doen). Want wat je moet voorkomen is dat de innovatie van de systemen tot stilstand komt omdat wijzigingen in de data huishouding niet mogen worden doorgevoerd omdat dit teveel impact zou hebben om de omringende systemen. Om dit te voorkomen zul je naar een zogenaamd federated model toemoeten, iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen datahuishouding, maar je stelt regels op en je richt een infrastructuur (waarin ook autorisatie en authenticatie is geregeld ed) zodat gecontroleerd data uitwisseling kan plaats vinden (en waarbij rekening wordt gehouden met wijzigingen in datadefinities door de tijd heen). Mocht je verder van gedachten wisselen, stuur me een directe mail, dan neem ik contact op.

      Succes.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs