Nederlandse soa-interesse stelt teleur

Dit artikel delen:

Afgaande op het bezoek aan de derde Icsoc-conferentie in Amsterdam is er in Nederland weinig academische belangstelling voor servicegeoriënteerde automatisering, tot grote teleurstelling van prof. dr. ir. Mike Papazoglou, voorman van de International Conference on Serive-Oriented Computing.

Icsoc
Uit alle windstreken bezochten mensen, onder wie veel jonge it'ers, de driedaagse Icsoc (International Conference on Serive-Oriented Computing) in Amsterdam. Dit was de derde Icsoc; de eerste had plaats in Italië en de tweede in New York. Volgend jaar is Chicago het conferentieoord; afwisselend Europa en de VS, aldus Papazoglou. Hij is verbonden aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, departement Informatiekunde, van de Universiteit van Tilburg. De Australiër van Griekse origine woont en werkt sinds negen jaar in Nederland.
Gedistribueerde automatisering en intelligente kennissystemen zijn de kernpunten van Papazoglous werk. Dit komt samen in wat tegenwoordig soa (service-oriented computing) heet. Om kennis over dit onderwerp te verbreiden en te verdiepen heeft hij de Icsoc in het leven geroepen. Dat de Universiteit van Tilburg zich hierop richt, is volgens hem logisch, omdat dit instituut informatievoorziening benadert vanuit de bedrijfsvoering en niet zozeer vanuit de technologie of de (toegepaste) wiskunde. IBM heeft onlangs een onderzoeksprogramma in het leven geroepen en daarbij de UvT als 'preferred partner' aangemerkt.

Onderzoek

Papazoglou had graag gezien dat zijn vakbroeders van andere Nederlandse zich ook voor dienstengerelateerde automatisering interesseren. "Deze Icsoc vindt in Amsterdam plaats, maar er is nauwelijks academische belangstelling vanuit het land. Dat stelt me zeer teleur", aldus Papazoglou.
Hij vermoedt dat de academici niet goed in de gaten hebben waar het precies om gaat. "Ze denken waarschijnlijk alleen aan webservices, maar er zijn veel meer diensten denkbaar langs andere wegen. Ze denken misschien ook dat er niks meer te onderzoeken valt. Ook dat is niet waar. Er zijn nog heel veel problemen op te lossen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-23T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.