Vrije keuze voor afnemers

Citrix kijkt naar toekomst met nieuwe internetfunctionaliteit

Dit artikel delen:

De grootste specialist in centrale servertoepassingen Citrix kijkt naast het client/server-model steeds serieuzer naar pure internettoepassingen. Ook stemt het zijn producten af op kleinere afnemers.

De licentiepolitiek van Citrix
Klanten van Citrix' Access Suite kopen een licentie op basis van het aantal gelijktijdig aangemelde gebruikers ('concurrent user'). Daarnaast kunnen ze zich jaarlijks abonneren op een Subscription Advantage die hen ondersteuning en toegang tot nieuwe versies geeft. De licentie voor een Access Essentials-klant verschilt alleen wat de gebruikers betreft; in deze opzet wordt het totale aantal gebruikers in rekening gebracht ('named users'). Voor de 'Online' producten GoToMyPC, GoToMeeting, en GoToAssist geldt een abonnementsstructuur per gebruiker.
Van alle productvernieuwingen was de overname van het beveiligingsbedrijf Teros voor webtoepassingen op 15 november de voornaamste gebeurtenis voor Citrix in 2005. "Deze overname bewijst dat het concern niet langer alleen een thin client/server-applicatieleverancier is", verklaarde Citrix-ceo Mark Templeton in een interview op de Citrix Solutions Conference in Antwerpen twee weken terug. "We zijn een specialist in servergebaseerde computertoepassingen die in een bedrijfsnetwerk of via internet worden ontsloten. De voornaamste filosofie van het bedrijf is dat je afnemers niet voor het blok mag zetten." Met die laatste opmerking doelde de topman op de acht pakketten die Citrix naast zijn Presentation Server in de aanbieding heeft. Voor elk wat wils, lijkt het motto van het concern.

Kostenverlaging

De meer dan achthonderd bezoekers van de Vlaamse conferentie bewezen dat de Europese interesse in servergebaseerde computertoepassingen groot is vanwege de aanzienlijke kostenverlagingen die ze met zich mee kunnen brengen. Als deze vraag zo groot is, waarom staat Citrix dan zo vooraan op dit gebied? Misschien omdat het bedrijf weinig of geen concurrentie kent. Butler Groups Richard Edwards bleek toch een paar concurrenten te kennen. De bekendste - die iedereen wel weet te noemen - is uiteraard Tarantella van Sun. Daarnaast wees Edwards PowerTerm WebConnect Enterprise van Ericom Software als een concurrent aan van de Presentation Server, hoewel dit bedrijf ook een partner is van Citrix.
Op andere gebieden ondervindt Citrix afwisselend concurrentie van Cisco, Juniper Networks en F5 Networks. Het gaat in die gevallen vooral om concurrenten van de NetScaler appliance, het platform voor het efficiënter aanleveren van webtoepassingen. Vooral Cisco blijft Citrix hier een stapje voor. Voor de Access Suite, die uit de componenten Presentation Server, Access Gateway en Password Manager bestaat, is geen kant-en-klaar-product voorhanden dat hetzelfde doet. Ook open source blijft op dit terrein voorlopig stil. Volgens Templeton zal dat trouwens nog wel even zo blijven. "Er is weinig belangstelling vanuit de markt voor een Presentation Server die op Linux draait. Er zijn spannender dingen te programmeren."

Vernieuwingen

Citrix heeft de laatste maanden beeldbepalende productvernieuwingen laten zien. Zo werd in oktober het streamen van een applicatie vanaf een centrale server gedemonstreerd. In tegenstelling tot de Presentation Server draait bij deze technologie met de naam Tarpon de toepassing wel op de desktop, maar binnen een 'sandbox'. Andere toepassingen worden door deze opzet niet ontwricht. Daarnaast hoeven gebruikers niets lokaal te installeren. Citrix probeert met deze vernieuwing starters als Softricity de pas af te snijden. Een andere vernieuwing, Constellation genaamd, moet de nieuwe servertechnologie van Microsoft (straks in Windows Server Longhorn) volop kunnen exploiteren. Het gaat om het volgen van de systeemstatus, optimalisatie van grafische prestaties en het beter afdwingen van toegangsregels voor een grotere veiligheid.
Verder ging Citrix ook uitgebreid in op de overname van Teros, een bedrijf dat tot nu toe in particuliere handen was. Teros is een firewall voor webtoepassingen en XML-functionaliteit. De Teros-ontwikkelaars zullen toegevoegd worden aan Citrix' NetScaler-team. Met Teros kan Citrix voortaan een veilige omgeving aanbieden voor webtoepassingen. Teros kaapte in september nog de Global Market Leadership Award van Frost & Sullivan weg, een prijs die gaat naar een bedrijf dat het best presteert in technologie, innovatie, marktaandeel en winstgroei. Teros' technologie zorgt ervoor dat

Citrix Limburg User Group
De Citrix Limburg User Group is volgens voorzitter Hub Dolmans geen homogene groep gebruikers. Het enige belang dat alle leden delen is dat ze hun beheerkosten zo laag mogelijk willen houden en Citrix daarvoor als een noodzakelijk instrument beschouwen.
webtoepassingen zich correct gedragen, en voorkomt allerlei naars, zoals cookie-vergiftiging, cross-scripting en diefstal van gegevens. Als kers op de taart meldde Citrix dat het bedrijf druk bezig is om OpenGL voor 3D-ondersteuning in zijn producten te verwerken, omdat klanten ernaar vragen.

Op maat

Citrix wil ook de eigen producten toegankelijker maken voor kleinere organisaties. Onderzoeksbureau Gartner concludeerde eerder dit jaar nog dat de Presentation Server van Citrix het beter doet dan de Windows Terminal Server van Microsoft als er meer bedrijfssoftware moet draaien in een onderneming met meer dan achthonderd gebruikers. In een gesprek met Hub Dolmans, de voorzitter van de Citrix Limburg User Group, bleek echter al meteen dat Gartners ondergrens minder hard is dan hij lijkt. Dolmans kent ook bedrijven met een kleine honderd werknemers die bij de vereniging zijn aangesloten. "Zij hebben de Citrix-software nodig omdat ze bijvoorbeeld kantoren over de wereld hebben waar zij software en informatie nodig hebben", legde hij uit.
Voor organisaties die niet kunnen beschikken over volwaardig ict-beheer heeft Citrix nu de Access Essentials, een afgeslankte versie van de Acess Suite. Met producten als GoToMyPC, GoToAssist en GoToMeeting wil het concern hiermee de klein-zakelijke markt afdekken. De traditionele Citrix-oplossingen en het nieuwe Access Essentials besparen vooral op beheer, meent Dolmans: "Bedrijven berekenen wat voor functionaliteit ze willen en rekenen vervolgens uit hoeveel dat zal kosten met en zonder Citrix. Als de oplossing met Citrix goedkoper uitvalt, kiezen ze daarvoor. Als je alleen al een SAP-toepassing moet aanpassen op een paar honderd stations ben je veel duurder uit dan als alleen de servertoepassing op de schop hoeft, geeft hij als voorbeeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-02T00:00:00.000Z Erik Vlietinck
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.