It-infrastructuur stijf als een plank

Dit artikel delen:

Gartner organiseerde afgelopen week voor het eerst een Europese 'Data Center Summit'. Op het drukbezochte tweedaagse congres in het Amsterdamse Okura Hotel stond het vraagstuk van het gebrek aan 'lenigheid' (agility) van de hedendaagse it-infrastructuur centraal.

In de Verenigde Staten is Gartner reeds toe aan zijn 24ste editie van de conferentie over rekencentra en infrastructuren. "Het is onze langstlopende conferentie", vertelde analist Andrew Butler in zijn welkomstwoord. "Het datacenter is in de ict-sector zo'n stabiel onderwerp, dat het tijd werd om zo'n congres ook eens in Europa te organiseren."
Zijn collega-analist Tom Bittman vatte in de openingstoespraak gelijk de koe bij de horens. "De it-infrastructuur is er in de afgelopen jaren niet flexibeler op geworden. Zo'n 70 procent van het it-budget gaat nog steeds op aan onderhoud. Vooral de arbeidscomponent groeit. Er wordt te weinig geld in vernieuwing gestopt." It-managers moeten volgens Bittman zorgen voor een 'real time infrastructure', een efficiënte en flexibele infrastructuur waar nieuwe hard- en software op automatische wijze ingevoegd kunnen worden. De infrastructuur moet geen kostenpost, maar een profitcenter worden dat de bedrijfsprocessen real time ondersteunt in plaats van belemmert.
Pc- en servervirtualisatie is de drijvende kracht achter de real time infrastructuur, aldus Bittman. Hij voorziet een explosie van de x86-Servers en het toenemend gebruik van VMware en tools als Vmotion, VirtualCenter, Platespin en LeoStream. De analist verwacht dat een opmars van de flexibele infrastructuur hand in hand zal gaan met de groei van service oriented architectures. Softwareleveranciers behoren binnen nu en vijf jaar met een deugdelijk prijsmodel op de proppen te komen, gebaseerd op 'prijs naar gebruik'. De Gartner-analist verwacht dat op het moment dat een infrastructuur veel eenvoudiger te beheren is, de midden- en kleinbedrijven het beheer uitbesteden aan de kleinere it-dienstverleners. De grote leveranciers zullen zich moeten toeleggen op bulkverwerking (van bijvoorbeeld e-mailverkeer).
 

http://www.europe.gartner.com/datacenter


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-02T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.