Tomtom publiceert aanpassingen Linux-kernel

Dit artikel delen:

De Nederlandse fabrikant van navigatieapparaten Tomtom publiceerde begin vorige week de aanpassingen die het voor de 'Tomtom Go' maakte op de Linux-kernel.

Rechter gebiedt openbaren code
Niet alle bedrijven publiceren hun wijzigingen in gpl-code vrijwillig. Een Duitse rechter verplichtte de Nederlandse fabrikant van netwerkhardware Sitecom in april dit jaar de broncode te openbaren van een draadloze netwerkrouter waarin gpl-code was verwerkt. De rechter verbood de verkoop (in Duitsland) van de router zonder de medelevering van de gpl-licentietekst en de broncode van het programma, vrij van rechten.
De aanklacht was ingediend door programmeur Harald Welte, een van de auteurs die betrokken zijn bij het open source programma Netfilter/iptables, waarmee een firewall gemaakt kan worden. Sitecom voldoet inmiddels aan de eisen van de gpl, zo stelde het bedrijf na de rechtszaak.
De Tomtom Go draait op kernel 2.4.18-rmk6, een versie die speciaal is gecompileerd voor de ARM-processor. Deze chip is speciaal bedoeld voor ingebedde toepassingen. Tomtom bouwde op deze kernel enkele drivers voor de eigen hardware. Het Amsterdamse bedrijf publiceerde die patches vorige week maandag op zijn site (http://www.tomtom.com/gpl).
Een Nederlandse gebruiker van zowel een Tomtom Go als Linux benaderde enige tijd terug het bedrijf. De ict'er wees erop dat aanpassingen op de kernel openbaar moeten worden gemaakt. Dat is een vereiste van kernel-licentie, de gpl (general public license, een veelgebruikte licentie voor het publiceren van open source code).
Dat de patches zijn gepubliceerd nadat een buitenstaander het bedrijf hierover aanschreef, betekent niet dat Tomtom deze patches wilde achterhouden. "We waren dat altijd al van plan", reageert Peter Pauwels, technische topman en medeoprichter. "We waren er nog niet aan toe gekomen."
De fabrikant van navigatieapparaten gebruikt volgens Pauwels niet alleen Linux. "We werken met alle besturingssystemen die voor mobiele apparaten gebruikelijk zijn. Dit open source systeem behoort daar sinds kort ook toe. We vinden het belangrijk dat we onze bijdragen zo kunnen aanbieden."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-19T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.