Opslagalliantie wil basis verlagen

Leveranciers beginnen samenwerkingsverband voor open source-beheersoftware

Opslag is booming en het beheer van al die data is - dus - een interessante problematiek. Een groep ict-leveranciers zet een alliantie op om open source-beheersoftware voor opslag te realiseren.

De groep, genaamd Aperi (afgeleid van het Latijns voor 'openen'), telt onder de leden grote namen als IBM, Cisco, Network Appliance, Brocade, Computer Associates (CA), Engenio (voorheen bekend als LSI Logic Storage Systems), Fujitsu, McData en Sun Microsystems. Zij willen het basisniveau voor opslagbeheer verlagen door het als open source aan te bieden. Eerder heeft bijvoorbeeld IBM al iets dergelijks gedaan voor ontwikkeltools met de Eclipse-kit en het gelijknamige consortium.
Ook nu neemt IBM het voortouw; het doneert een deel van zijn technologie voor opslagbeheer aan de Aperi-alliantie. De andere leden mogen dit ook doen, maar zijn daar niet toe verplicht. Het algemene doel is de barrières voor opslagbeheer weg te nemen die voortkomen uit het gebruik verschillende servers en applicaties met diverse opslagsystemen. De verwachting is dat de eerste open source-programmatuur komend jaar uitkomt.

Afsplitsing

De vorming van Aperi lijkt een afsplitsingsactie van enkele ict-bedrijven. Opslag-branchevereniging SNIA (Storage Networking Industry Assocation) werkt namelijk al geruime tijd aan een standaard, genaamd Storage Management Initiative (SMI), voor opslagbeheersoftware. De eerste specificatie (SMI-S) wordt sinds vorige herfst getest en gekeurd om daarna ingediend te worden bij een standaardisatie-organisatie.
SNIA telt onder haar leden onder meer IBM, Cisco, Network Appliance, CA en Brocade. Opvallend is dat enkele andere leden met een zwaarwegend stemrecht juist niet ook lid zijn van Aperi. Dit zijn EMC, Symantec (die opslagbedrijf Veritas heeft ingelijfd) en HP. EMC verklaart dat het niet is geïnformeerd over of gevraagd voor dit initiatief. Aperi-woordvoerders stellen dat de organisatie openstaat voor nieuwe leden.
De mogelijkheid bestaat nog dat de nieuwe alliantie zich onder de SNIA schaart, maar een veeg teken aan de wand is dat de branchevereniging zelf pas op de valreep is geïnformeerd over de oprichting van Aperi. Bovendien houdt de SNIA zich voornamelijk bezig met het scheppen van standaarden en niet de daarop gebaseerde software.
 

http://www.snia.org


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.