'Bitte ein Kölsch'

Investeerder Waterland koopt Duits it-bedrijf Arxes

Waterland Private Equity Fund II wil de Duitse it-dienstverlener Arxes Network Communication Consulting overnemen. De Nederlandse participatiemaatschappij ziet in Duitsland grotere groeikansen dan op de Nederlandse it-markt.

Het Bussumse Waterland doet zijn bod gestand als minimaal 60 procent van de aandelen van het beursgenoteerde Arxes uit Keulen zijn aangeboden. Over drie weken sluit de aanbiedingstermijn; Jelle van der Steeg, investment manager van de participatiemaatschappij, verwacht dat de aankoop van aandelen zal slagen. De overnamesom bedraagt circa 22,5 miljoen euro (voor 100 procent van de aandelen).

Gefragmenteerd

Waterland - opgericht door ondernemer Rob Thielen, waarna investeringspartijen als Delta Lloyd, Horsley Bridge, Ahold Pensioenfonds en JP Morgan zich aansloten - richt zich in Nederland, België en Duitsland op drie groeimarkten: vergrijzing, vrije tijd en luxe, én uitbesteding/ efficiëntie. In die laatste categorie vallen de it-activiteiten. Van der Steeg vertelt dat Waterland gekeken heeft naar eventuele investeringen in Nederlandse middelgrote it-bedrijven. Het oordeel luidde echter dat het in Nederland moeilijk is om zo'n bedrijf uit te laten groeien tot een toonaangevende marktpartij. "De marges zijn krap, omdat de Nederlandse it-sector in vergelijking met Duitsland competitiever is. Bovendien opereren de grote automatiseerders ook in dit middensegment, dat begint vanaf klanten met duizend werkplekken of meer."
Het grote verschil met Duitsland is dat bij de oosterburen de markt nog gefragmenteerd is, vertelt Van der Steeg. "Daar liggen voor middelgrote it-bedrijven nog genoeg groeimogelijkheden." Via Waterlands netwerk borrelde de naam van Arxes Network Communication Consulting op: een it-dienstverlener uit Keulen met 481 medewerkers en een omzet van zo'n 44 miljoen euro (inclusief dochterbedrijven en deelnemingen telt Arxes 700 man en een slordige zestig miljoen euro aan opbrengsten). "Arxes NCC bleek een goed platform om in Duitsland met ict-dienstverlening verder te kunnen groeien".
Arxes NCC richt zich vooral op desktopdiensten, maar het ligt in de bedoeling de dienstverlening te verbreden naar onder meer rekencentrumactiviteiten. Daarvoor zullen er nieuwe overnames worden gedaan. Waterland praat hiervoor met automatiseerders, maar ook met de directies van non-it-ondernemingen die overwegen hun zelfstandig opererende it-divisie af te stoten. Binnen een paar jaar wil de investeerder de Arxes-groep omvormen tot een marktleider met zo'n tweehonderd miljoen euro aan revenuen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-28T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.