Met 'Kitty Hawk' de lucht in

Disco en vliegkunsten voor Sun

Sun kon niet achterblijven in de hype rondom 'service oriented architectures' (soa's) en kondigde afgelopen zomer tijdens de Java One conferentie zijn technologie aan die de codenaam 'Kitty Hawk' draagt.

De naam is afkomstig van het kleine plaatsje in de Amerikaanse staat North Carolina waar de gebroeders Wright de wereld op de hoogte stelden van de eerste vlucht met hun vliegtuig. Volgens een Sun-woordvoerder is de codenaam gekozen omdat andere aanbieders vooral praten over soa, maar Sun zorgt dat ontwikkelaars daadwerkelijk met de technologie 'de lucht in kunnen'.

Bekend terrein

Sun is geen vreemde op het gebied van service oriented architectures. Het gebruikte de term eind jaren '90 om Jini te beschrijven, een lichtgewicht omgeving voor het dynamisch ontdekken en gebruiken van diensten op een netwerk. Het bedrijf verkrijgt op dit moment interoperabiliteit door onder meer standaarden als WS-I Basic Profile en Soap. Als aanvulling kent het adapters voor zijn J2EE Connector Architecture.
"Het hele idee achter het bouwen van applicaties, is het bouwen van een netwerk. Wij maken hulpmiddelen voor een hoger niveau van abstractie dat kan worden gebruikt om alle systemen op elkaar aan te sluiten, inclusief legacy-systemen", zei Joe Keller, vice president van de divisie Java Webdiensten en Tools tegen nieuwsdienst internetnews.com.
"Binnen project Kitty Hawk trekken we lering uit de ervaringen van onze klanten die webdiensten gebruiken voor interne integratie en we verwerken die lessen in onze producten", aldus marketingdirecteur Sanjay Sarathy tegen ADTmag.com.

Java bedrijfsintegratie

Sun wil zijn standaard, op Java Enterprise Systemen gebaseerde, middleware-product verbeteren zodat het makkelijker webdiensten en soa's aankan. Dat gebeurt door kern-soa-mogelijkheden te laten werken als een collectie herbruikbare diensten.
Project Kitty Hawk zal ook voorzien in een nieuwe bedrijfsintegratie-infrastructuur, Java Business Integration (JBI) genaamd. Het is gebaseerd op Java Specification Request 208 en moet het Java-platform uitbreiden om te voorzien in nieuwe, gestandaardiseerde integratiemogelijkheden die zijn gebouwd op een moderne service oriented architecture. JBI omvat onder meer bedrijfsproces-machines, rollenmachines en machines voor 'routing' en transformatie - van meerdere leveranciers - die kunnen worden gecombineerd in een enkele oplossing.

Klaar voor soa?

De Sun-strategie omtrent service oriented architectures omvat ook een 'gereedheidsprogramma'. "Het idee hierachter is dat we een klant helpen begrijpen dat soa niet zomaar een architectuurstijl is, en dat ze dus moeten nadenken over alle gevolgen voor hun huidige infrastructuur. Daarnaast beoordelen we hen in termen van gereedheid", legt Sun-engineer John Crupi uit aan nieuwsdienst eWeek. "We benadrukken de realiteit dat een soa niet geïmplementeerd wordt door een druk op de knop. 99 procent van onze klanten heeft een legacy-omgeving, dus er komt veel hergebruik en integratie bij kijken."
Suns directe concurrenten op het soa-vlak, zoals IBM en BEA Systems, richten hun strategieën in rondom producten, terwijl Sun meer de nadruk legt op dienstverlening. Hoewel ook IBM diensten benadrukt in zijn strategie vindt Crupi de aanpak significant verschillen van die van Sun. "Onze strategie is niet het binnenkomen en het overnemen van een onderneming, maar meer het vergroten en bijbrengen van kennis.".
Het grote struikelblok voor Sun is dat het volledig gecentreerd is rondom Java. Ondanks de verbeterde relatie met Microsoft is er nog geen sprake van enige .Net-ondersteuning. Met deze Java-tunnelvisie riskeert Sun slechts verkoop aan de Java-wereld, hoewel de meeste bedrijven vandaag de dag een heterogene omgeving hebben.

Disco

Project Disco is een onderdeel van Kitty Hawk en bestaat uit een set hulpmiddelen die programmeurs de mogelijkheid geven soa's te bouwen met behulp van een visuele standaard (Bpel - business process execution language). Het is gericht op ontwikkelaars die zich bezighouden met veelgebruikte, 'high-end' webdiensten en maakt gebruikt van interactieve object-diagrammen. Met behulp van deze diagrammen krijgt een ontwikkelaar inzicht in de exacte werking van zijn webdienst.
Disco gaat deel uitmaken van Java Studio Enterprise, als onderdeel van de uitrol van Kitty Hawk. De eerste mogelijkheden zullen eind dit jaar beschikbaar zijn.
Naast Disco zullen ook de Java Studio Creator en de Java Studio Enterprise ontwikkelhulpmiddelen te vinden zijn in Kitty Hawk. Deze onderdelen maken hun debuut in de vierde versie van het Java Enterprise System, dat eind dit jaar op de markt komt. In de komende achttien maanden wordt de technologie van Kitty Hawk verder uitgerold.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-22T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.