Overnames vullen gaten Windows

Microsoft komt met beveiligingssoftware voor bedrijven

Microsoft had Windows al voorzien van een firewall. Nu komt het concern met concrete plannen voor de recent overgenomen antimalware-bedrijven.

Microsoft-ceo Steve Ballmer heeft de plannen voor het bestrijden van kwaadaardige code uiteengezet. Komend jaar moet volgens de huidige voorzichtige planning nieuwe, gecombineerde antivirus- en antispyware-software verschijnen. Daarnaast komen het (reeds enige tijd geplande) derde Service Pack voor Windows XP en het tweede SP voor Windows Server 2003, maar die pakketten zullen vooral of zelfs alleen bugfixes bevatten.
De aangekondigde Client Protection-applicatie (codenaam Jamaica) is gericht op systeembeheerders en betreft laptops, desktops en bestandsservers. De software moet dan ook een centrale beheeromgeving en uitgebreide rapportagemogelijkheden bieden. Dit in tegenstelling tot Microsofts reeds verschenen antispyware (officieel nog steeds in bèta) die puur op eindgebruikers is gericht.

Directe concurrentie

Het geplande antimalware-combinatiepakket verschijnt dit jaar nog als bèta. Microsoft houdt nog een forse slag om de arm wat betreft de verschijningsdatum; Ballmer spreekt van 2006 als 'doeldatum'. Zijn bedrijf gaat hiermee de directe concurrentie aan met leveranciers als Symantec en McAfee, waarmee het ook een strategische alliantie heeft op het gebied van beveiliging.
Symantec heeft al informeel geklaagd bij de antitrusttak van de Europese Commissie, die Microsoft nog altijd in de gaten houdt. De Windows-leverancier kondigde twee jaar geleden al aan met een antivirusproduct of -dienst te zullen komen, maar bleef tot op heden vaag over de manier waarop dat op de markt zou komen.
Nu blijkt dat het een gecombineerd product wordt, zoals de meeste antivirus al is uitgebreid tot antimalware. Microsoft brengt het als product uit, maar overweegt ook een dienst met jaarlijkse abonnementskosten per gebruiker of per apparaat. Prijzen zijn nog onbekend. Bijwerken gebeurt via de Microsoft Update Service.
Die opwaarderingsdienst is overkoepelend voor Windows Update en omvat al andere applicaties zoals Office. Het concern biedt consumenten en kleinere ondernemingen in de Verenigde Staten al toegang tot voorproefje Windows OneCare. Die automatische pc-gezondheidsdienst biedt naast antimalware ook een bidirectionele firewall.

Ingekocht

De door Microsoft aangeboden antimalware-pakketten en -functionaliteit komen voort uit de overnames van enkele leveranciers op dit gebied; GeCAD en Giant Software. Hetzelfde geldt voor de eveneens binnenkort verschijnende antivirus- en antispamsoftware Antigen voor mail- en berichtenservers, zoals het eigen Exchange. Deze antimalware is gebaseerd op de technologie van het recent gekochte Sybari Software.
 
http://beta.windowsonecare.com

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.