Oude Windows in de kou

Microsoft laat Windows-versies vóór XP vallen wat betreft het verbeteren van de beveiliging. De leverancier wil verbeteringen zoals die in Service Pack 2 voor Windows XP zitten, niet bieden voor oudere versies, waaronder ook Windows 2000.

Dit liet Microsoft eind vorige week weten. Het gaat om de beveiligingsverbeteringen in SP2, met name voor webbrowser Internet Explorer. Die is nu voorzien van handige functionaliteit als een popup-blokkering. Daarnaast bevat de SP2-IE ook een herzien, strenger systeem voor ActiveX-componenten. Het lakse beveiligingsmodel daarvan is de oorzaak van veel beveiligingsproblemen met Windows.

Voorgaande versies

Begin augustus dit jaar beloofde Microsoft nog alle beveiligingsverbeteringen uit te brengen voor alle ondersteunde Windows-versies. Windows 2000 bevindt zich nog tot eind juni volgend jaar in de Mainstream Support-fase. Daarna geldt een Extended Support tot eind juni 2010. Dit geldt voor alle uitvoeringen; Professional voor desktops en Server, Advanced Server en Data Center voor servers.
Consumentenbesturingssysteem Windows ME (Millennium Edition) is eind vorig jaar overgegaan van de Mainstream Support-fase naar de Extended Support-fase. Voorganger Windows 98, inclusief de Second Edition (SE), heeft die overgang eind juni 2002 gemaakt. Uitgebreide ondersteuning voor 98 was geldig tot eind juni vorig jaar.
Microsoft biedt voor deze Windows-uitvoeringen op de 9x-kernel nog wel betaalde ondersteuning, per incident, tot eind juni 2006. Kritieke beveiligingsopwaarderingen zijn nog tot die datum verkrijgbaar voor 98, 98SE en ME, verklaart de softwareproducent op zijn ondersteuningssite.
Volgens onderzoeksbureau IDC zijn er wereldwijd 390 miljoen Windows-desktopgebruikers. Daarvan gebruikt 26,1 procent de Pro-uitvoering van Windows XP en 24,7 procent de Home-uitvoering. De overige 49,2 procent bestaat uit: 17,5 procent Windows 2000, 14,9 procent Windows 98, 6,5 procent Windows ME, 5,4 procent Windows 95 en 4,9 procent Windows NT Workstation.

Opwaarderen

"De veiligste versie van Windows heden ten dage is Windows XP met SP2. We adviseren klanten zo snel mogelijk op te waarderen naar XP en SP2", aldus het bedrijf in de officiële verklaring. Het ontkent dat het beveiliging nu misbruikt om de verkoop van XP te stimuleren. "Wij gebruiken beveiligingskwesties niet om opwaarderingen te stimuleren", verklaart een Amerikaanse woordvoerder. "Het is natuurlijk wel logisch dat de nieuwste producten het veiligste zijn."< BR> 
Ondersteuning Microsoft-producten
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=fh;[ln];LifeWin 
Non-XP
http://www.microsoft.com/windows/IE/nonxp.mspx


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.