Microsoft brengt bèta Windows Vista

Officiële naam Longhorn moet duidelijkheid uitstralen

Microsoft brengt komende week de eerste bèta-versie uit van de volgende generatie Windows. Die nieuwe uitvoering, codenaam Longhorn, is vorige week officieel Windows Vista gedoopt.

De nieuwe, officiële naam moet overbrengen dat de nieuwe Windows-versie gebruikers meer duidelijkheid brengt. Dit zowel in de letterlijke zin, waarbij Microsoft verwijst naar de nieuwe grafische technieken en mogelijkheden, als in figuurlijke zin. Laatstgenoemde slaat op de efficiëntere manier van pc-gebruik die Longhorn, nu Windows Vista, volgens de producent mogelijk maakt.
"Windows Vista schept duidelijkheid in je wereld doordat het je laat concentreren op wat voor jou het belangrijkste is", prijst productmanager Greg Sullivan de nieuwe naam aan. Hij noemt hierbij de alsmaar toenemende hoeveelheid digitale data (muziek, films, bestanden, programma's) waar pc-gebruikers mee omgaan. Indirect verwijst hij dan ook naar Microsofts langverwachte desktopzoektechnologie. Apple heeft soortgelijke functionaliteit reeds geïntroduceerd in versie 10.4 (codenaam Tiger) van zijn Mac OS X.
Sullivan vervolgt: "Windows Vista helpt je de benodigde duidelijkheid te krijgen, zodat je werk snel gedaan is en van de computer af kunt om tijd door te brengen met je familie." Hij ontkent dat Microsoft zich hiermee vooral richt op de consument; de volgende versie van het pc-besturingssysteem is ook zeker voor zakelijke gebruikers bedoeld. Overigens volgt na de desktopuitvoering nog een Longhorn-server.

Beperkte bèta

De eerste bèta-versie komt aanstaande woensdag uit, maar is dan nog niet publiekelijk verkrijgbaar. Microsoft distribueert deze proefversie alleen onder ontwikkelaars. Dat betreft leden van de gesloten bèta-groep en abonnees van het Microsoft Developer Network (MSDN) en TechNet.
De softwareproducent heeft eerder op ontwikkelaarsbijeenkomsten reeds alpha-versies verstrekt. Die builds zijn in vlot tempo opgedoken op diverse p2p-netwerken. Volgens de huidige planning komt in november bèta 2 uit, die dan wel voor het algemene publiek beschikbaar zal zijn. Uiteindelijk moet de volgende Windows-versie eind volgend jaar klaar zijn en op de markt komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.