Microsoft schudt antivirus-markt op

Inkoop Roemeense technologie moet Windows schragen

Microsofts overname van de Roemeense antivirusleverancier Gecad Software wekt beroering in de antivirusmarkt. De Windows-leverancier stelt dat hij zich niet op dit terrein wil begeven; de overname moet zijn besturingssysteem versterken.

Analist Laura Koetzle van onderzoeksbureau Forrester voorziet op de lange termijn problemen voor antivirusmarktleiders Network Associates (NAI) en Symantec. Volgens Koetzle is het onvermijdelijk dat het bedrijf met eigen producten komt die goed genoeg zijn voor het afvangen van virussen. Microsoft zou zich tegen 2005 inwerken op de antivirusmarkt. Forrester adviseert antivirusproducenten hun productbereik verder uit te breiden, naar bijvoorbeeld beveiliging, beheer en indringersdetectie.
NAI-president Gene Hodges ontkent dat zijn bedrijf nu op de korrel wordt genomen. "Microsoft maakt zich meer zorgen over Linux als een veilig besturingssysteem." De bestaande producten van Gecad worden uitgefaseerd. Opvallend is dat het Roemeense bedrijf producten leverde, waaronder antivirus en mailsoftware, voor Windows, Linux, de verschillende BSD-varianten, Solaris en Unixware.
"Zelfs als Microsoft onze markt binnentreedt, zijn wij volwassen genoeg om met concurrentie én samenwerking tegelijk om te gaan", aldus Hodges. Antivirusproducenten Symantec, Trend Micro en Panda reageren politiek: zij verklaren verheugd te zijn over de steun die ze hiermee krijgen.

Niet gratis

Microsoft heeft nog niet besloten hoe het de producten op de markt wil brengen, zegt algemeen directeur Amy Caroll van Microsofts beveiligingsgroep. "Antivirusproducten bestaan uit twee componenten: de scan-moter en de antivirusdefinities. We weten nog niet hoe we de motor op de markt brengen. We weten wel dat de definities niet gratis zullen zijn." Ze zegt dat het product als optie beschikbaar zal zijn, en niet als geïntegreerd onderdeel van Windows.
De nu aangekochte technologie moet het pc-besturingssysteem een beter platform maken voor antivirussoftware van derden. Microsoft verwijst ook naar de persoonlijke firewall die is ingebed in Windows XP. Het concern kondigde die functie eveneens aan met het argument dat andere softwareproducenten daar bovenop kunnen voortbouwen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.