MS-concurrenten toetsen Europese Windows

'Flinke concessies' moeten EC tevreden stellen

De door Microsoft voorgestelde veranderingen in Windows die het concern doorvoert om aan de richtlijnen van de Europese Commissie te voldoen, worden de komende twee weken door de concurrenten getest om te bekijken of de voorgestelde aanpassingen voldoende zijn voor interoperabiliteit.

De strijd
Maart 2004 - Europese Commissie legt Microsoft boete van 497 miljoen euro op en dwingt het bedrijf om de broncode van zijn belangrijkste softwaresystemen ter inzage aan concurrenten te geven. Daarnaast moet het de MediaPlayer uit Windows halen.
December 2004 - Het hof van jusitie van de Europese Gemeenschappen keurt het beroep van Microsoft af.
Januari 2005 - Microsoft ziet af van verder beroep.
Maart 2005 - De Europese Commissie waarschuwt Microsoft dat het concern zich te weinig toelegt op het naleven van de opgelegde sancties.
Mei 2005 - De Europese Commissie geeft Microsoft tot 1 juni om een voorstel voor het naleven van de sancties te doen.
1 juni 2005 - Microsoft haalt op het nippertje de deadline.
Volgens Microsoft heeft het bedrijf flinke concessies gedaan om te voldoen aan de opgelegde regels van de Europese Commissie. "Om een aantal complexe kwesties op te lossen, hebben we grote concessies moeten doen", laat ceo Steve Ballmer weten aan een journalist van Associated Press. Hij voegde daaraan toe dat Microsoft de uitvoering van de opgelegde sancties "zeer serieus neemt en zijn plichten op iedere manier zal proberen te vervullen." Europees Commissaris Neelie Kroes heeft de sancties ietwat verlicht door te stellen dat wanneer Microsoft details over Windows vrijgeeft de open source-gemeenschap daar geen voordeel uit mag halen. Microsoft is bang dat wanneer open source-ontwikkelaars protocollen openbaren en distribueren die oorspronkelijk uit Windows komen, het de controle over zijn intellectueel eigendom verliest.

Tijd vliegt

Het geharrewar startte eind jaren negentig toen Microsoft in de Verenigde Staten werd aangeklaagd wegens monopolistisch gedrag. Vervolgens stelde in de Europese Unie de zomer van 2000 een onderzoek in waarin het concludeerde dat Microsoft ook in Europa de kartelwetgeving overtrad. Een jaar later werd de softwaregigant wederom door Europa op het matje geroepen omdat het de Media Player-software onrechtmatig zou hebben gebundeld met het Windows-besturingssysteem. Eind 2001 laat Microsoft weten af te zien van een hoorzitting voor de EC in het onderzoek naar kartelvorming van de Europese overheid. Het wil de kwestie zo snel mogelijk schikken. In Amerika schikt het eind 2002 in de rechtszaak tegen het ministerie van Justitie en een aantal privé-aanklachten. In de zomer van 2003 laten woordvoerders van de Europese Commissie weten Microsoft te willen beboeten voor het misbruik van zijn monopoliepositie. De hoogte van deze boete wordt ruim een half jaar later bekend, na een mislukte schikkingspoging, en bedraagt 497 miljoen euro. Daarnaast legt de EC Microsoft een aantal sancties op, zoals het inzicht in de Windows-broncode door concurrenten en een Media Player-vrije versie van het besturingssysteem. Het softwarebedrijf gaat in hoger beroep en verzoekt in de tussentijd om uitstel van de straf. Dat krijgt het van de EC zolang de beroepszaak loopt. Eind december 2004 geeft het Europees Hof Microsoft nul op het rekest in zijn beroepszaak, waardoor de EC-sancties tot uitvoer moeten worden gebracht. In maart laat Europa weten dat het nog bar weinig van Microsoft heeft gehoord en twee maanden later stelt het een deadline in voor de softwaregigant. Op 1 juni moet een voorstel bij de EC liggen, anders kan het bedrijf rekenen op een boete die kan oplopen tot vijf miljoen euro per dag. Nét voor het sluiten van de deadline viel de envelop met het voorstel door de brievenbus van de Europese Commissie. De komende weken zal de commissie zich erover buigen en zal duidelijk worden of Microsoft heeft voldaan aan de gestelde eisen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-10T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.