Starter Edition weigert moderne chips

Uitgeklede Windows-variant voert processorcheck uit

De Starter Edition van Windows XP blijkt niet te draaien op krachtige, moderne pc-processoren, zoals Intels Pentium 4 en AMD's Athlon-reeks. Deze Windows-variant is bestemd voor ontluikende markten - Thailand, Indonesië, Maleisië, India, Rusland en Brazilië.

De Starter Edition van Windows checkt de processor en weigert te werken indien dat geen Celeron, Duron, Geode of Via-chip is. Dit bleek uit een experiment van het Indiase Zenith Computers, die in de thuismarkt één van de grootste pc-producenten is. Microsoft verkoopt de Starter Edition niet los, maar levert het alleen aan pc-fabrikanten.
Het functioneel kalere besturingssysteem verschijnt naar verwachting komende maand in India. Het is al sinds oktober beschikbaar in Thailand en sinds februari in Maleisië en Indonesië. Berichten doen de ronde dat de verkoop in die landen tegenvalt. Gartner-analist Martin Gilliland zegt dat pc-fabrikanten en eindgebruikers tot op heden weinig interesse hebben in de goedkope, kalere uitvoering. Dit is volgens hem vooral te wijten aan softwarepiraterij.
Microsoft verklaart dat de Starter Edition is ontworpen voor beginnende computergebruikers thuis en dat het daarmee in principe alleen geschikt is voor goedkopere instap-pc's die gebruik maken van zogeheten value-processoren. De processorbeperking dient in wezen om kannibalisatie te voorkomen van de verkoop van gewone pc's met de reguliere uitvoering van Windows XP.
De Starter kost namelijk slechts vijftien tot vijfendertig dollar per stuk, afhankelijk van land en de omvang van de totale afname. Het op thuisgebruikers gerichte Windows XP Home kost pc-producenten zo'n zeventig dollar, terwijl de zakelijk gerichte Pro-uitvoering een prijskaartje boven de honderd dollar heeft.

Longhorn Starter

Eerder deze maand liet Windows-topman Jim Allchin aan Computable weten dat er van de volgende generatie-Windows, codenaam Longhorn, ook een Starter Edition zal verschijnen. Hij omzeilde de vervolgvraag wat daar dan qua functionaliteit aan ontbreekt. "Het is geen kwestie van ontbreken, maar van geschikt maken voor beginnende pc-gebruikers."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.