Beheerders in het verdomhoekje

Dreigend ontslag bij Atos Origin toont zwakke plek uitbestedingcontracten

Dit artikel delen:

It-werknemers die vanwege een uitbestedingovereenkomst in dienst zijn gekomen bij een automatiseerder moeten op hun tellen passen. Vooral beheerders behoren tot een kwetsbare groep, blijkt uit de aangekondigde sanering bij Atos Origin.

Atos Origin heeft de afgelopen jaren diverse uitbestedingdeals gesloten, waaronder een aantal grote contracten met KPN. In dit soort overeenkomsten worden de it-medewerkers overgenomen onder de afspraak 'met behoud van werkgelegenheid'. Een paar jaar later komen hun banen toch onder druk te staan. "Het is overduidelijk dat de it-bedrijven dit soort uitbestedingcontracten op termijn alleen efficiënt kunnen uitvoeren door minder personeel in te zetten, zeker als er overcapaciteit dreigt, zoals bij Atos Origin", zegt Jan Paul Veenhuizen van FNV Bondgenoten.

Ouder en duurder

De automatiseerder vroeg vorige vrijdag collectief ontslag aan voor 245 arbeidsplaatsen bij de divisie Managed Operations. Het betreft tachtig banen bij het onderdeel EIS (Enterprise Infrastructure Services) en 165 bij EUS (End User Services). De onderdelen zouden met overcapaciteit kampen doordat door reorganisaties bij klanten minder werkplekken en bijbehorende systemen te beheren zijn. Verder bleef het aantal binnengehaalde orders achter bij de verwachtingen. Ook beweert het management dat er beheertaken naar landen met lagere kosten zijn verplaatst. Volgens Veenhuizen betreft het hier niet de klassieke offshoring naar India, maar wil Atos Origin het beheer van computersystemen en pc's bundelen in een beperkt aantal Europese landen, waarbij de activiteiten op afstand zijn uit te voeren.
Bondsbestuurder Veenhuizen zegt dat een deel van de overtollige werknemers moeite zal krijgen een nieuwe baan te vinden. Het gaat vaak om oudere, duurdere automatiseerders (veertigplussers) die vergroeid zijn met hun beheerwerk en de top van hun kunnen hebben bereikt. "Zij kunnen beter werk zoeken bij kleinere bedrijven waar ze nog wel als it-expert worden gezien." Atos Origin zoekt nota bene naar vijfhonderd nieuwe medewerkers, maar meent dat het boventallige personeel nauwelijks valt bij- of om te scholen voor de functies waaraan een tekort is. Wouter van Lidth de Jeude, bestuurder bij De Unie, maakt zich hierover zorgen en eist namens de vakbond dat in het sociaal plan een forse voorziening wordt opgenomen voor herplaatsing binnen het ict-bedrijf of bemiddeling naar ander werk.
FNV Bondgenoten neemt de ontslagconstructie van Atos Origin extra onder de loep. De automatiseerder presenteert de twee betrokken onderdelen EIS en EUS als aparte bedrijven, waardoor getroffen personeelsleden niet zouden kunnen overstappen van de ene naar de andere tak. "Sinds wanneer is Atos Origin geen geheel meer", vraagt Veenhuizen zich af. Volgens hem is het niet zo dat de it-dienstverlener zoveel mogelijk dure werknemers kan lozen. De te schrappen arbeidsplaatsen worden verdeeld over leeftijdscategorieën.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-20T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.