Supercluster-Windows uitgesteld

Microsoft schort lancering op tot volgend jaar

Microsoft komt pas komend jaar met de geplande nieuwe Windows-variant voor supercomputers die is opgebouwd uit geclusterde servers. Windows Server 2003 Compute Cluster Edition zou eerst dit jaar nog verschijnen.

Microsoft wil met de Windows-variant voor supers een graantje meepikken van de groeiende markt voor geclusterde rekenmonsters. Woordvoerders van het bedrijf stellen bescheiden dat de wereldwijde top-500 van supercomputers niet het doel is. De nieuwe Windows-variant is bedoeld voor supers met een wat lager prestatieniveau. De leveranciers heeft daarmee de aanmerkelijk grotere zakelijke markt op het oog. Daarbij draait het besturingssysteem op afdelingsservers of persoonlijke machines.
"Zakelijke gebruikers hebben in toenemende mate behoefte aan hpc-oplossingen (high performance computing, red.). Daardoor verschuift hpc van traditionele supercomputercentra in de academische wereld en de overheidssector naar de commerciële markt. Dat omvat engineering, biomedische wetenschap en financiën", aldus een Amerikaanse woordvoerder.
Tot nu toe geniet Linux een groeiende mate van populariteit op dit gebied. Dat is enerzijds te danken aan de aanpasbaarheid van het os-besturingssysteem (open source) en anderzijds aan het feit dat inzet van extra servers geen enorme kostenverhoging - vanwege licenties per processor of server - met zich meebrengt. Microsoft heeft nog geen prijzen onthuld voor zijn supercluster-Windows, maar laat wel vast weten dat het kortingen biedt voor aanvullende knooppunten binnen het cluster.

Beheer en uitrol

Tot voor kort mikte Microsoft erop de Compute Cluster-editie gereed te hebben voor lancering op de SC2005-conferentie, die november dit jaar plaatsvindt. Daarvoor zou een bèta-versie deze zomer moeten verschijnen. Vorige week liet de softwareproducent weten dat dit schema niet meer van kracht is. Het besturingssysteem komt in de eerste helft van 2006 uit, voorafgegaan door een bèta in de tweede helft van dit jaar.
De Windows-producent zegt meer tijd nodig te hebben voor ontwikkelwerk op het gebied van beheer en uitrol. Dat laatste omvat ook de inzet van extra servers in het clustertotaal. Volgens de leverancier geeft het uitstel naar 2006 bovendien de gelegenheid om de terugkoppeling van klanten mee te nemen in het ontwikkeltraject. Het eerdere tijdschema met een bèta deze zomer was dus te krap. Microsoft werkt al sinds midden vorig jaar aan deze Windows-variant.

Toegevoegd

De Windows-variant voor supers is gebaseerd op Windows Server 2003. Hij omvat ondersteuning voor super- en clustertechnologieën als mpi-2 (message passing interface) en rdma (remote direct memory access) via onderlinge clusterknooppuntverbindingen over ethernet-netwerken en infiniband-interconnecties. Daarnaast krijgt het besturingssysteem een geïntegreerd indelingsprogramma (scheduler) voor de rekenklussen en een beheeronderdeel voor de bronnen van het gehele cluster.
Eind vorig jaar bracht Microsoft al de softwareontwikkelkit uit voor de aanstaande Compute Cluster Edition. Applicatieontwikkelaars kunnen daarmee hun producten geschikt maken voor parallelle verwerking op de supercluster-uitvoering van Windows. Aanstaande zomer komt er een bijgewerkte versie van de toolkit, meldt Microsoft nu.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.