IBM betrekt Intel in SCO-zaak

Project Monterey wordt uit de kast gehaald

IBM haalt Intel erbij als getuige in de rechtszaak van SCO rondom Unix en Linux. Dit moet licht werpen op de voormalige samenwerking tussen IBM, SCO en Sequent om hun Unix-varianten te combineren en naar Intels Itanium-processoren te brengen.

De juristen van IBM hebben Intel officieel opgeroepen om een topman af te vaardigen en informatie over te dragen. De informatie betreft alle communicatie, vergaderingen en contracten betreffende Unix en Linux tussen Intel zelf, IBM, SCO en diens eigenaar Canopy Group. Dit omvat ook alle contacten tussen alleen Intel en SCO.
De oude samenwerking, Project Monterey, tussen IBM, SCO en het later door IBM overgenomen Sequent stamt uit 1998 en heeft nooit vrucht gedragen. De 5L-versie van IBM's AIX is het enige commerciële product wat uit Monterey is voortgekomen, maar AIX draait nog altijd alleen op IBM's Power-processoren.
SCO beschuldigt IBM van het overhevelen van Unix-code naar Linux én stelt dat de computerreus de Monterey-overeenkomst heeft geschonden door het project te schrappen. De eerste beschuldiging is van begin af aan al speerpunt van SCO en draait om de voorwaarden van de Unix System V-licentie die SCO via Novell in handen kreeg van AT&T. De Monterey-beschuldiging is relatief nieuw, maar zou verband houden met de vermeende overheveling van Unix-technologie naar Linux.

Juridisch getouwtrek

Ondertussen vraagt IBM uitstel voor het gerechtelijk bevel code over te dragen aan SCO van alle versies van zijn Unix-besturingssystemen. Magistraat Brooke Wells -opererend onder rechter Dale Kimball die de zaak behandelt - bepaalde halverwege vorige maand dat IBM de code, ontwerpdocumenten en programmeursaantekeningen van alle versies van AIX en Sequents Dynix/PTX moest overdragen.
De aanklager had dit aangevraagd om die code door te spitten op zoek naar bewijs, dan wel meer bewijs, voor zijn claims dat IBM code heeft overgeheveld naar Linux. Het aangeklaagde computerbedrijf schat dat het om twee miljard regels code gaat en aantekeningen van zo'n drieduizend ontwikkelaars en programmeurs. IBM wil meer tijd om zijn bezwaren tegen het bevel te formuleren en in te dienen. Daarnaast wil het op enkele punten opheldering over het overdrachtsbevel.

Onderling gevecht

Verder hebben drie voormalige Canopy-bestuursleden SCO aangeklaagd. De drie (Ralph Yarro, Darcy Mott en Brett Christensen) zijn in december van hun post ontheven en vechten dit nu aan. Zij eisen honderd miljoen dollar schadevergoeding en hun banen. De ontheffing zou zijn voortgekomen uit een machtsgreep geleid door Val Noorda Kreidel, dochter van SCO- en Novell-oprichter Ray Noorda.
SCO heeft nu, bijgestaan door de Noorda Family Trust, een tegenaanklacht ingediend met een schadeclaim van twintig miljoen dollar. Beide partijen beschuldigen elkaar van manipulatie van de 81-jarige Ray Noorda, die zich de afgelopen zes jaar wegens medische redenen nauwelijks heeft ingelaten met de Canopy-bedrijfsvoering.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.