Windows voor Europese Unie

Microsoft lanceert een licht uitgeklede Windows XP-uitvoering voor de Europese markt in navolging van de straf die de EC heeft opgelegd. XP Reduced Media Edition, in zowel een Home- als een Pro-variant, wordt deze maand geleverd aan pc-producenten.

Het Amerikaanse softwarebedrijf werkte al maanden aan deze medialoze uitvoering, in voorbereiding op eventuele tegenslag - die nu dus is geleden. "Enkele technische teams hebben hier maanden hard aan gewerkt", aldus hoofdjurist Brad Smith. Hij zegt dat het leeuwendeel van het werk gedaan is en dat er nu nog wat testwerk moet worden afgerond. Microsoft benadrukt dat het besturingssysteem wel gewoon functioneert.
In de nieuwe Windows-uitvoering ontbreekt media-afspeelprogramma Windows Media Player. De licht uitgeklede uitvoering kan geen cd's of digitale muziekbestanden (mp3, wma) afspelen; daarvoor is software van derden nodig. Hetzelfde geldt voor bestandsbeheer op digitale muziekspelers. Microsoft stelt dat zijn Media Player, die het overigens ook levert voor Apple's Mac OS X, bij het besturingssysteem hoort.

Minder voor hetzelfde

De Reduced-uitvoering komt uit in de Europese Economische Ruimte, die naast de EU ook IJsland, Liechtenstein en Noorwegen omvat. Microsoft zegt dat het zijn nieuwe Windows niet in andere gebieden of landen wil uitbrengen. Jurist Smith beklaagt zich erover dat dit de eerste keer is dat het bedrijf verplicht wordt consumenten een Microsoft-product te geven met minder waarde in plaats van meer.
Het ziet ernaar uit dat de prijs gelijk blijft. "Ik verwacht dat de nieuwe uitvoering op de voorwaarden aangeboden zal worden die het hof, eigenlijk de Europese Commissie, toestaat, en dat is dezelfde prijs als die van de huidige Windows-uitvoering ", aldus Smith. De EC heeft namelijk bepaald dat Microsoft geen hogere prijs mag rekenen, bijvoorbeeld om de kosten van het loskoppelen van de mediaspeler te verdisconteren, maar heeft niet verordonneerd dat de uitgeklede uitvoering goedkoper moet zijn.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.