Atos Origin op olympische herhaling

Veel energie gestopt in risicobeheer

Dit artikel delen:

Als it-partner van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) draait Atos Origin alweer zijn derde olympiade.

Als it-integrator van de Olympische Spelen waarborgt Atos Origin het ontwerp, de bouw en de werking van de it-infrastructuur. De hoofdmoot bestaat uit twee systeemdelen: de Information Diffusion Systems (een intranet voor geaccrediteerde media en de Olympische familie) en de Games Management Systems (waaronder een accreditatiesysteem, een sportgegevens- en kwalificatietoepassing en diverse planningssoftware). Daarnaast ligt er veel nadruk op de it-operatie, waarin tijdens de uitvoering van de 20ste Winterspelen (10-26 februari) niets cruciaals mis mag gaan. Dus is er veel energie gestopt in risicobeheer (onder andere zo’n honderdduizend testuren), it-beveiliging (bijvoorbeeld een scheiding tussen het netwerk van de Winterspelen en het internet) en het 24 uursbeheer. De it-infrastructuur is redundant uitgevoerd, met twee gescheiden computercentra, 450 servers , 4700 Lenovo-computers, 700 printers (Kyocera) en 1800 terminals.

@Standaard:

Veranderingen

Het belangrijkste verschil met de Zomerspelen van Athene is natuurlijk het weer, zegt Frédéric Wojciechowski, manager Systeemintegratie voor de Winterspelen bij Atos Origin. “Er liggen weinig wegen tussen Turijn en het berggebied, waar de skidisciplines plaatsvinden. Bij slecht weer kost het je zeker twee uur om er te komen. Daarom lopen er 24 uur per dag onderhoudsteams in de bergen rond.”

Daarnaast moest Atos Origin rekening houden met een aantal veranderingen in de competitieopzet in vergelijking met de vorige Winterspelen. Zo vallen er met dames-ijshockey voor het eerst medailles te halen, kent het schaatsen een teamvariant, is de jurering bij het kunstschaatsen veranderd en zijn er extra snowboardwedstrijden. “Ik schat in dat we bij het bouwen van de Turijn-it-architectuur 80 procent van de softwarecode hebben hergebruikt. De rest is nieuwbouw.”

Uit beveiligingsoogpunt is ‘identity management’ ingevoerd om meer controle op de werkzaamheden van de duizenden vrijwilligers te krijgen. Dit houdt in dat aan functies personen worden gekoppeld, die dan weer voor hun rol bepaalde autorisaties toegewezen krijgen. Die autorisaties zijn aanpasbaar indien de rollen veranderen. Atos Origin zette het identity management op met behulp van software van Sun Microsystems.

Een van de partners van Atos Origin is Telecom Italia. Die telco legde tussen Turijn en het Piemontese gebergte een SDH-ring aan van 10 Mbps. Dochterfirma Tim (Telecom Italia Mobile) is verantwoordelijk voor de mobieletelefonievoorzieningen. Daarnaast beheert Telecom Italia de website www.torino2006.org. Of Atos Origin ook gebruikmaakt van de datacentra van Telecom Italia wilde Wojciechowski niet zeggen. “De locaties van onze rekencentra moeten we geheimhouden.”

Olympische plakkers

TPG Post heeft samen met Atos Origin twee speciale postzegels uitgebracht ter ere van de Olympische Winterspelen in Turijn. Op de zegels staan gouden medaille-winnaars Ard Schenk en Yvonne van Gennip. De emissie is bijzonder, omdat op beide postzegels de schaatsers bewegend te zien zijn door de toepassing van lenticulaire (lensvormige) technologie (met hulp van een Nieuwzeelands bedrijf). Hiervoor werd gebruikgemaakt van twaalf opeenvolgende originele filmbeelden van de winnende races in Sapporo (Schenk) en Calgary (Van Gennip).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-10T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.