Corporatiemarkt vraagt om nieuwe ict

Combinatie SAP/Capgemini waagt de sprong

Dit artikel delen:

Woningcorporaties moeten hun ict-huishouding moderniseren. Software voor louter de verhuur- en onderhoudsadministratie voldoet niet meer.

De corporatiemarkt is een gesloten markt: zo’n vijfhonderd instellingen laten hun ict verzorgen door een vaste groep partijen. Nccw is de bekendste en grootste automatiseerder, gevolgd door Centric en SG Automatisering, en een aantal kleinere leveranciers als Itris, DSA/Microsoft en Databalk.

Vernieuwing in ict is lange tijd uitgebleven. Corporaties hebben diverse applicaties lopen voor de verhuurregistratie en het beheer van het vastgoed. Veranderende wetgeving, toenemende commercialisering en fusies, ketenintegratie, de discussies over de wijksamenstellingen en de roep om internetdiensten verhogen de druk op de instellingen. Een veranderende procesvoering vereist echter ook een ander ict-platform.

De ‘uitdagende tijden’ vormen voor de combinatie SAP/Capgemini aanleiding om zich als nieuwe leverancier te melden aan het woonfront. De samenwerking houdt in dat Capgemini voor de woningbranche een mySap All-in-One-oplossing ontwikkelt op basis van het mySAP erp-platform en de daarin geïntegreerde vastgoedbeheerfunctionaliteit. SAP heeft al eens eerder geprobeerd om de woningbouwmarkt te betreden, maar zonder veel succes. Wel is de erp-leverancier in Duitsland sterk op de corporatiemarkt. Nu met de kennis van partner Cap, die aan zo’n tien tot twintig corporaties in Nederland expertise heeft geleverd, waagt het bedrijf een tweede kans. “Wij zien dat de markt professionaliseert, en behoefte aan pakketten voor standaardprocessen heeft”, zegt een woordvoerder van Capgemini. “Tot nu toe leveren vooral spelers uit de eigen wereld oplossingen: het is tijd voor concurrentie.”

Naast deze coalitie proberen ook nieuwe, kleinere spelers een graantje mee te pikken, zoals Kalshoven en het Zweedse Repab. Voor alle partijen geldt dat ze een lange adem nodig hebben. De woningcorporaties hebben langlopende contracten met hun huidige leveranciers. Die markt verover je dus niet in een zucht en een vloek.


Wosi

Een ander opmerkelijke stap namen het Instituut voor Informatica van de Hogeschool van Amsterdam en Woonbron, Servatius en De Woonplaats met het project Wosi: Woningcorporaties Open Source Initiatief. Hierin onderzoeken informaticastudenten tijdens hun afstudeerstage of het inzetten van open technologie bij corporaties haalbaar is. Applicatieontwikkeling, die platform- en database-onafhankelijk moet zijn, vindt plaats binnen het speciaal opgerichte softwarehuis Jonge Helden (op cmm 3-niveau). De drie corporaties hopen uiteindelijk met de verkregen oplossingen meer sturing te krijgen over de ict-ontwikkeling en flexibeler te kunnen inspelen op veranderingen. n


Benchmarkt

De adviesbureaus M&I/Partners en Fectis Management-adviseurs voeren elk jaar een ict-benchmark voor woningcorporaties uit. Uit het laatste onderzoek bleek dat de organisaties weinig of niet aan uitbesteding doen. Wel wordt er regelmatig externe kennis ingehuurd, maar corporaties houden het beheer van hun ict-omgeving vooralsnog in eigen huis.

M&I/Partners en Fectis willen in hun komende benchmarks een ‘ict-volwassenheidsscan’ (gebaseerd op de Cobit-methodiek) inbouwen die de kwaliteit van de ict-omgeving van corporaties inzichtelijk maakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-17T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.