EHBO-kist voor het redden van data

Test Ontrack EasyRecovery Professional

Dit artikel delen:

Elk medium met data is kwetsbaar. Als zo’n medium niet meer gelezen kan worden, is er een groot probleem. Ontrack EasyRecovery Professional kan de gegevens dan redden. Reden genoeg dus voor een test.

Als u nooit documenten of andere data kwijt wil raken, is er maar één zekere methode: back-ups maken! Niettemin kan er een situatie opduiken waarin belangrijke data op een harde schijf of een ander medium staan en er ineens allerlei leesfouten opduiken terwijl er (nog) geen back-up beschikbaar is. Of u moet een back-up terugzetten en de back-up zelf blijkt onleesbaar. Dan hebt u gereedschappen nodig om de zaak te redden.

Ontrack specialiseert zich in datarecuperatie. Als het medium zo erg beschadigd is dat u er niets meer mee kunt beginnen, heeft Ontrack een dienst die voor u zal proberen de zaak alsnog te redden. Vaak gaat het niet om een zware beschadiging, maar om leesfouten ten gevolge van een onbetrouwbaar werkend medium. Als u zich voor de situatie geplaatst ziet dat de schijf over het algemeen nog bruikbaar is, maar dat er één of hooguit een paar bestanden zijn die niet meer leesbaar zijn, dan kunt u gebruik maken van de EasyRecovery producten om te proberen die alsnog terug te halen.


Verschillende versies

Onder de naam EasyRecovery brengt Ontrack verschillende soorten recuperatiesoftware op de markt. Zo is er EasyRecovery DataRecovery om data van harde schijven te recupereren inclusief de mogelijkheid om beschadigde ZIP-archiefbestanden te repareren. U kunt ook gewiste bestanden, mappen en complete partities terughalen.

EasyRecovery EmailRepair richt zich, zoals de naam al aangeeft, specifiek op e-mailpakketten. Het herstelt onbruikbaar geworden postbestanden van Microsoft Outlook en Outlook Express, en ook hier is er een module om verminkte ZIP-bestanden te repareren. Overigens kan EmailRepair ook overweg met oudere Outlook-bestanden die de 2 GB-limiet overschrijden. EasyRecovery FileRepair probeert voornamelijk documentbestanden te repareren en te herstellen: corrupte ZIP-bestanden en documenten van Microsoft Word, Excel, Access en PowerPoint. Er is helaas geen aandacht voor andere documentformaten en wij denken hierbij aan PDF- en Postscript-bestanden en allerlei grafische bestandstypes, hoewel het redden van afbeeldingen geïntegreerd in Microsoft documenttypes wél voorzien is.

EasyRecovery Professional ten slotte is een suite die alle genoemde modules bevat en ook nog het schijfdiagnoseprogramma Data Advisor. Overigens kan de Professional-suite meer bestandstypes recupereren: in totaal 290 specifieke bestandstypes, waaronder de reeds genoemde documentbestanden, maar ook MIDI- en spraakbestanden, digitale mediabestanden en nog een aantal meer. Dit is de versie die wij testten.


De praktijk

Bij de installatie van EasyRecovery Professional (ERP) krijgt u de keuze tussen Amerikaans Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans, maar geen Nederlands. Na een paar keer ‘Next’ klikken staat de software aan boord en staan er op de Windows-desktop twee extra pictogrammen: EasyRecovery Professional en Ontrack Crisis Center. Dat laatste is een met MacroMedia Flash gemaakt menu waarmee u te weten komt waar u terechtkunt als ERP u geen soelaas kan bieden. Dit Crisis Center is dus zuiver informatief, u kunt er op zich geen bestanden mee terugkrijgen.

De gebruikersinterface toont een menu aan de linkerkant met grote pictogrammen voor elk van de functies van de suite. Als u op een menupictogram klikt, verschijnt rechts van dat menu een veld van nieuwe functiepictogrammen die bij het gekozen menuonderdeel horen.

ERP repareert overigens geen schijven, alleen bestanden. Het is de bedoeling data te recupereren, niet om schijven (proberen) te herstellen. Bijgevolg hebben alle onderdelen van de suite tot doel om beschadigde data te lezen en desgewenst elders te bewaren. De bediening is erg gemakkelijk.

We probeerden gegevens te herstellen van een onbetrouwbaar werkende oude harde schijf (WD Caviar 2850) waarop we wel data konden kopiëren, maar die dan achteraf niet meer leesbaar bleken te zijn. De schijf was gevuld met MS Office-documenten, die onder Windows niet meer leesbaar waren. We lieten EasyRecovery de schijf scannen en de onleesbare documenten terughalen. Dat lukte voor de volle honderd procent!

Conclusie

Als u ooit een belangrijk bestand bent kwijtgeraakt, dan is Ontrack EasyRecovery Professional iets dat u beslist in huis moet halen. Al was het maar bij wijze van verzekering: zo hebt u een maximale kans om belangrijke data te redden op de dag dat het echt helemaal fout gaat.

Productinfo

Product: Ontrack EasyRecovery Professional v6.10
Producent & leverancier: Kroll Ontrack, tel. +44 1372 741 999, www.ontrack.co.uk / www.ontrack.fr / www.ontrack.de; gratis Europees telefoonnummer: 00800 10 12 13 14
Adviesprijs (excl. btw): 493,22 euro
Systeemvereisten: Windows 98SE of beter; IE 4.0 of hoger; minimaal 64 MiB RAM en 150 MB vrije schijfruimte

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Is het ook nog mogelijk data van de harde schijf te halen wanneer deze geformateerd is ?

Daarvoor moet je "Recover my files" hebben.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-24T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.