Grootgebruikers krijgen Vista nog wel in 2006

Nieuwste uitstel raakt consumenten en mist kerstseizoen

Dit artikel delen:

De desktopmarkt is al enkele jaren relatief rustig. Microsoft werkt al sinds 2001 aan Windows XP-opvolger Vista en heeft de lancering daarvan al meerdere malen uitgesteld.

Microsoft kondigde vorige week het jongste uitstel aan voor zijn volgende generatie pc-besturingssysteem. Windows Vista (voorheen codenaam Longhorn) komt toch weer ietsje later: in januari volgend jaar. Dit betreft echter alleen de drie consumentenuitvoeringen. De twee uitvoeringen voor het bedrijfsleven komen wel volgens plan uit in november. Het besturingssysteem is dan verkrijgbaar voor bedrijven die een volume licensing-overeenkomst met Microsoft hebben. Analist David Bradshaw van marktmonitor Ovum noemt dit uitstel niet onverwacht, maar vindt het wel gênant voor Microsoft.

Bedrijfsuitvoering eerst

Microsoft stelt dat het zinnig is Vista wel eerst aan bedrijven te bieden, gezien de manier waarop ondernemingen software evalueren en uitrollen. Analist Bradshaw is het daar niet mee eens; hij ziet commercieel gezien betere redenen om juist de consumentenuitvoeringen vóór de zakelijke uitvoeringen te laten gaan.

“Het moet dus een technische reden zijn. Dit leidt tot een potentieel grote vermindering in de consumentenverkoop voor Thanksgiving en Kerstmis”, voorspelt hij. Consumenten zullen aankopen uitstellen in afwachting van Vista, luidt de redenering. “Er is geen vergelijkbaar aankoopseizoen voor de bedrijfsuitvoeringen van Vista.”

Bradshaw verwijst wel naar enkele klachten van bedrijfsgebruikers die hebben getekend voor Microsofts omstreden licentieprogramma Software Assurance. Daarbij krijgen die klanten voor een totaalbedrag recht op alle nieuwe versies die uitkomen gedurende de looptijd van het contract (twee of drie jaar). Microsoft heeft Software Assurance eind 2001 ingevoerd en in 2004 zijn de laatste verlengde contracten onder voorganger Upgrade Advantage verlopen.


Testen loopt uit

Microsoft-topman Jim Allchin geeft als reden voor dit nieuwste uitstel een uitloop van enkele weken voor het testen van het besturingssysteem op diverse pc-configuraties. Die verklaring gaat enigszins mank door rondgaande berichten dat de geplande tweede bèta niet komende maand, maar pas eind mei uitkomt.

Officieel houdt Microsoft het bij de benodigde voorbereidingstijd voor pc-producenten. “De pc-industrie heeft een langere voorbereiding nodig om Windows Vista te leveren op nieuwe pc’s tijdens het kerstseizoen.” Dit zou vier tot acht weken in beslag nemen en met een lancering in november niet haalbaar zijn. “Daardoor hebben we besloten de beschikbaarheid van de zakelijke en consumentenuitvoeringen te scheiden.”


Tamme pc-makers

De pc-fabrikanten, die volgens deze verklaring de vertragende factor lijken te zijn, reageren ingetogen. “Wij steunen Microsofts beslissing om kwaliteit voorrang te geven voor de bepaling van het schema voor Windows Vista”, zegt pc-topman Todd Bradley van HP. Hij verklaart dat de lancering in januari ervoor zorgt dat HP de bedrijfsvoering consistent kan houden tijdens het kerstseizoen.

Ovum-analist Bradshaw verbaast zich over deze tamme reacties. “De grote pc-leveranciers lijken dit uitstel schouderophalend af te doen. Ik vermoed dat hun eigen reacties naar Microsoft hier nogal van verschillen.” HP haalt ongeveer 40 procent van zijn pc-omzet uit de consumentenmarkt, Dell zo’n 20 procent. De meeste analisten stellen dan ook dat de pc-producenten lagere resultaten zullen zien voor het vierde kwartaal en daarmee mogelijk voor het hele jaar.

Uitstel, uitstel

Februari 2000: lancering Windows 2000, gebaseerd op de Windows NT-kernel

September 2000: lancering Windows ME (Millennium Edition), gebaseerd op MS-Dos (Windows 9x-reeks)

Augustus 2001: tussendoortje Longhorn komt op z’n vroegst eind 2002, de volwaardige XP-opvolger Blackcomb schuift op van de tweede helft van 2002 naar ‘later’ (mogelijk eind 2003 of begin 2004)

Oktober 2001: lancering Windows XP, voortbouwend op Windows 2000

November 2002: Longhorn wordt echte XP-opvolger, is alleen client en komt in tweede helft 2004

Oktober 2002: op z’n vroegst in 2005

April 2003: wel en toch geen serveruitvoering

Oktober 2003: eerste bèta in tweede helft 2004, definitieve uitvoering eind 2005

Maart 2004: pas in 2006

April 2004: WinFS beperkt, eerste helft 2006, mogelijk toch tweede helft 2006

Augustus 2004: Avalon en Indigo losgekoppeld van Vista, WinFS losgekoppeld én uitgesteld (tot na Longhorn), Service Pack 2 voor Windows XP maandje uitgesteld (na uitstel van juni, naar juli en augustus)

Februari 2005: tweede helft 2006

Juli 2005: Longhorn krijgt officiële naam Windows Vista, moet in juni naar cd-fabrieken gaan

November 2005: tweede bèta uitgesteld naar begin 2006

Maart 2006: Microsoft mikt op november, toch geen EFI-ondersteuning, plots consumentenuitvoeringen opgeschort naar januari 2007

Uitvoeringen

Windows Vista komt in zes uitvoeringen op de markt. Daarvan zijn twee bestemd voor het bedrijfsleven, drie voor de consumentenmarkt en één voor opkomende markten. Dit zijn respectievelijk: de Business- en de Enterprise-edities, de Home Basic-, Home Premium- en Ultimate-edities en de functioneel beperkte Starter-uitvoering. De twee eerstgenoemde moeten wel in november dit jaar beschikbaar zijn, maar dan alleen voor klanten die een volume licensing-overeenkomst hebben. Vista in winkelverpakking en voorgeïnstalleerd op nieuwe pc’s zal pas vanaf januari 2007 op de markt zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.