Twijfel over nut applicatiebeheer

Nederlandse it-managers zijn sceptisch over aparte software voor applicatiebeheer. Het effect op it en het nakomen van prestatieafspraken wordt nihil geacht.

Slechts 27 procent van de it-managers verwacht dat software voor applicatiebeheer besparingen oplevert op het gebied van it, en slechts 17 procent denkt dat hierdoor externe service level agreements beter worden gehaald. It-managers verwachten wel dat software voor applicatiebeheer er voor kan zorgen dat problemen eerder worden opgelost (47 procent), en dat er meer controle ontstaat bij aanpassingen aan de software (57 procent).

Dat blijkt uit een Brits onderzoek in opdracht van Mercury, een leverancier van software voor applicatiebeheer. Dat gebeurde op basis van een steekproef onder 200 Europese it-managers, waaronder dertig Nederlandse. Om verwarring te voorkomen vroegen de onderzoekers allereerst aan de managers wat ze onder applicatiebeheer verstonden. Volgens 53 procent valt daar in ieder geval het beheer van bedrijfsprocessen onder, volgens 43 procent ook het beheer van de prestaties van toepassingen.

De onderzoekers vroegen ook naar argumenten die anderen binnen de eigen organisatie gebruiken tégen het aanschaffen van software voor applicatiebeheer. In 62 procent van de Nederlandse organisaties vroeg of vraagt men zich af waarom er extra software moest worden aangeschaft om bestaande software beter te laten draaien. Volgens 41 procent van de ondervraagden hebben of hadden hun superieuren bovendien twijfels bij de bijdrage van software voor applicatiebeheer aan het bedrijfsresultaat.

De meeste Nederlandse ondervraagden (90 procent) investeerden het afgelopen jaar maximaal tien procent van hun budget aan applicatiebeheer. Vijf procent gaf meer uit, namelijk tussen de tien en twintig procent van hun budget. De resterende vijf procent heeft geen idee. Van alle Nederlandse ondervraagden is 85 procent tevreden over de return of investment van die investeringen. Tien procent is niet tevreden en vijf procent heeft opnieuw geen idee.

Van de ondervraagde organisaties in Nederland gebruikt 37 procent al meer dan vijf jaar toepassingen voor applicatiebeheer. Nederland is daarmee koploper in Europa, waar het gemiddelde 21 procent is.

In het algemeen maken it-managers volgens het onderzoek zich het meest zorgen over de serviceniveaus (50 procent), beveiligingsproblemen (50 procent), het overschrijden van budgetten (40 procent) en burnout bij hun personeel als gevolg van constante noodsituaties (37 procent). Slechts 17 procent is bang dat zijn baan wordt uitbesteed.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-01T00:00:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.