Behoefte aan normalisatie telemedicine

Telemedicine is het online bieden van medische diagnostiek, therapie, medicatie en monitoring. Het kan de druk op de gezondheidszorg verlichten. Een goed beleid is echter ver te zoeken.

Het slim toepassen van ict in de zorg is nog niet vergevorderd, ondanks het feit dat er al diverse projecten lopen. Het is zelfs nog maar een paar maanden geleden dat het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) het tarief voor een medisch consult via e-mail heeft vastgesteld.

Ict-adviseur Jan Vermeulen, die is gepromoveerd op het proefschrift ‘Langer zelfstandig wonen en hoe ICT daarbij kan helpen’, stelt dat er momenteel vele telemedicine-initiatieven zijn, maar dat een brede uitvoering ontbreekt. “Er gebeurt van alles. Maar het blijft bij kleine projecten, pilots, een grote uitrol komt maar niet van de grond.”

Het Nederlands Normalisatie-instituut bevestigt deze constatering in het vorige week donderdag in Delft gepresenteerde rapport ‘Verkenning Telemedicine’. Opsteller Saliha Lalout concludeert dat er behoefte is aan normalisatie omdat dat ‘kan bijdragen aan het op elkaar afstemmen van telemedicine-activiteiten’. “Bij de uitwerking van het onderwerp telemedicine moet rekening gehouden worden met bestaande standaarden, normen en andere initiatieven”, stelt Lalout in haar rapport. De grootste knelpunten hebben volgens haar te maken met de vergoedingenstructuur, de veiligheid (privacy) en onvoldoende afstemming tussen ict en zorg.

Volgens Jan Vermeulen is gebrek aan regie het grootste probleem. “Vele partijen moeten samenwerken: niet alleen zorgverleners, maar ook woningcorporaties. Iemand moet de lijnen uitzetten en de gemeente is daarvoor de aangewezen instantie. Die heeft de regierol gekregen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, opvolger van de AWBZ.”


Netwerk

Volgens Jan Vermeulen moeten er meer services aangeboden worden aan veel meer gebruikers. Hij pleit voor een netwerkaanpak in plaats van losse toepassingen. Een open communicatieprotocol, zoals tcp/ip, is in zijn ogen onontbeerlijk. “Je hebt een stabiel netwerk nodig waarop allerlei medische en communicatieapparatuur, zowel bedraad als draadloos, merkonafhankelijk aangesloten kunnen worden.”

Ook Theo van der Ven, corporate information manager bij Royal Haskoning, wijst op het belang van een goede communicatie. De uitvinder van de chirurgenbril heeft een soort Esperanto ontwikkeld waarmee apparaten draadloos met elkaar kunnen samenwerken. Daarbij hoort een rfid-afstandsbediening die voor alle domotica gebruikt kan worden. Ongebruikt ziet deze eruit als een simpel stuk doorschijnend plastic, maar wanneer hij op een apparaat gericht wordt komen (dankzij de futuristische SGG PRIVA-LITE-technologie) een aantal dummy-proof functieknoppen tevoorschijn waarmee het betreffende apparaat bediend kan worden.Telemedicine is bij uitstek geschikt voor chronische patiënten. Veelvoorkomende handelingen als het meten van glucosewaardes van diabetici of de bloeddruk van hartpatiënten, kunnen thuis uitgevoerd worden. Alleen bij afwijkingen krijgt de patiënt een uitnodiging voor een consult.

Er zijn ook projecten voor niet-chronische patiënten, bijvoorbeeld zwangere vrouwen. Dankzij een apparaat dat hun bloeddruk en de hartslag van het kind registreert hoeven zij niet wekenlang preventief in een ziekenhuis opgenomen te worden.Een beeldspraakverbinding tussen thuiswonende patiënten en een zorginstelling komt in veel telemedicine-plannen voor. De angst voor het Big Brother-effect valt volgens Jan Vermeulen in de praktijk reuze mee. Hij onderzocht een project in het Brabantse Aalst-Waalre (VieDome), waarbij zelfstandig wonende ouderen een audiovisuele verbinding met een zorgcentrale kregen. De centralist kan in geval van nood op eigen initiatief bij een oudere in huis kijken. “De deelnemende ouderen bleken het gevoel van zekerheid veel belangrijker te vinden dan het privacy-element.”


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-21T09:17:00.000Z Mireille Sampimon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.