Information Builders stapt in op soa-markt

Dit artikel delen:

De integratiedivisie van bi-specialist (business intelligence) Information Builders brengt eind volgende maand een soa-suite (service oriented architecture) op de markt. Het product krijgt de naam iWay Soa Middleware.

Karien Verhagen, bi-specialist bij Getronics Pinkroccade, is nog niet onder de indruk van wat Information Builders op zijn Global Forum in Londen liet zien: “Je neemt een aantal modules, veegt die bij elkaar en plakt er de sticker ‘suite’ op.” Ook directeur Marcel Kuijs van Arvin Meritor wil het eerst zien, voordat hij het gelooft. “In een PowerPoint-presentatie ziet natuurlijk alles er geweldig uit.”

De integratiesuite van Information Builders bestaat uit een aantal bouwblokken met onder meer de enterprise service bus (esb), een tool die het beheer van bedrijfsprocessen inzichtelijk maakt, een op BPEL (business process execution language) gebaseerde procesmanagment-module en een Enterprise Index. De laatste blijkt de grote trots van het bedrijf, gezien het enthousiasme waarmee iWay-directeur John Senor de zoekmachine presenteert. Voor de index is een samenwerking aangegaan met Google. Via die interface is het mogelijk om op het bedrijfsnetwerk naar informatie te zoeken. Alle informatie die door de integratielaag gaat, kan worden weergegeven.


Lastige positie

Er ligt een risico verscholen in de aanpak van iWay. De divisie maakt het met zijn integratieproducten mogelijk een brug te slaan tussen de .NET- en J2EE-kampen. Volgens Quocirca-analist Clive Longbottom kan de houding van iWay, dat .NET geen rol van betekenis speelt in deze markt, hen de das omdoen. Deze houding wordt door Information Builders-topman Gerry Cohen nog even benadrukt als hij in zijn presentatie uithaalt naar Microsoft door de zaal aan te bevelen over te stappen op de Firefox-browser.

Over de esb is Longbottom meer te spreken. “Door het gebruik van connectors van een esb naar de applicatie wordt een flexibele omgeving mogelijk, een die kan reageren op veranderende bedrijfsvoering en marktwerking.” Wat technologie betreft loopt Information Builders aardig in de pas met zijn concurrenten. Het bedrijf moet nog wel wat inhalen op traditionele middleware-leveranciers als IBM en BEA Systems, maar op bedrijven als Oracle en SAP heeft het een aardige voorsprong, aldus de analist. iWay wil zijn soa-suite niet lijnrecht tegenover de middleware van IBM of BEA positioneren. Het bedrijf staat er juist op voor dat zijn product makkelijk integreert met die van andere leveranciers. Deze leveranciers hebben wel allemaal een eigen (vaak verschillende) esb-aanpak. iWay beschouwt IBM als niet gestandaardiseerd. IBM is qua aantallen gebruikers echter wel dé standaard, en men kiest bij een IBM-infrastructuur nou eenmaal vaak voor IBM-integratieproducten.

“De IBM-standaardisatie wordt bovendien met de dag beter”, aldus Longbottom. iWay moet klanten er dus van zien te overtuigen zijn product aan te schaffen in plaats van de bestaande infrastructuur uit te breiden met producten van de al bekende leverancier bij die klant. “Met weinig merkbekendheid wordt dat een probleem.” Over het algemeen vind Longbottom de soa-oplossing van iWay veelbelovend klinken. “Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze hun eigen markt niet geheel begrijpen en dat sommige sterke punten van het product ondergesneeuwd raken.”


Jarig

Op 10 februari vierde iWay zijn vijfde verjaardag. Moederbedrijf Information Builders bestaat al 31 jaar. Oprichter Gerry Cohen staat nog steeds aan het roer van het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-17T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.