Locatie van invloed op innovativiteit

Dit artikel delen:

Als oprichter van een softwarebedrijf in de regio Utrecht of in het noorden van de Randstad met ondernemerservaring en ervaring in de softwarebranche zit u gebeiteld.

Computerservices- en softwarebedrijven die gevestigd zijn in de regio Utrecht en in de Noordvleugel van de Randstand zijn efficiënter in hun innovatiegedrag dan bedrijven in andere regio’s. Dat blijkt uit het proefschrift van geowetenschapper Anet Weterings. Zij promoveerde op het belang van de locatie in Nederland voor computerservices- en softwarebedrijven. Weterings keek daarvoor voornamelijk naar de kleinere softwarebedrijven tot ongeveer 270 medewerkers in alle regio’s in Nederland. Regelmatig wordt verondersteld dat de economische verschillen tussen regio’s in Nederland bijna nihil zijn, maar uit het onderzoek van Weterings komt het tegenovergestelde beeld. Bedrijven in de regio Utrecht en in het noorden van de Randstad blijken met minder mensen toch nieuwe producten en diensten te ontwikkelen die eenzelfde aandeel in de omzet halen.

Klanten

Het meest opvallende van het onderzoek vond Weterings dat bedrijven inderdaad blijken te profiteren van de nabijheid van hun klanten binnen een straal van vijftig kilometer, maar dat komt niet door het hebben van meer face-to-face contact. “Ik denk dat het komt omdat deze bedrijven op een nichemarkt actief zijn en door de nabijheid van hun klanten meer informatie krijgen uit de markt”. De onderzoekster ging uit van een regio met een straal van vijftig kilometer, omdat het de afstand is die wordt afgelegd om dagelijkse contacten te kunnen onderhouden.

Een andere conclusie die uit het onderzoek naar voren kwam is dat bedrijven met een oprichter die ondernemerservaring heeft succesvoller zijn dan bedrijven met een oprichter met ervaring in de softwarebranche. “Ik denk dat het komt omdat deze bedrijven relatief gemakkelijk toegang hebben tot de technologische kennis via fora op het internet”.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-24T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.