Linux op de desktop stagneert

IBM doet nieuwe poging met Open Client Solution

Ondanks niet aflatende pogingen om Linux ook op de desktop voet aan de grond te doen krijgen, zit iedereen nog steeds vast aan de Microsoft Office-suite. IBM probeert het opnieuw met een rond Lotus Notes opgebouwd alternatief.

Hoewel de liefhebbers er al jaren op wachten, wil het met Linux op de desktop niet erg vlotten. In het jaaroverzicht van de Desktop Linux Working Group erkent de OSDL (Open Source Development Labs) dat de populariteit van Linux op de desktop stagneert. Volgens hun laatste Linux Client Survey is het gebrek aan drivers het grootste probleem van gebruikers.

Tegelijkertijd zegt de OSDL dat er op dat gebied het afgelopen jaar belangrijke vorderingen zijn gemaakt. Voor wat betreft de applicaties worden de nieuwe versies van Firefox, Flash en RealPlayer als belangrijke mijlpalen gezien. Bovendien is Lotus Notes sinds vorige zomer voor Linux beschikbaar en is er natuurlijk de goedkeuring van het Open Document Format (ODF) als officiële ISO-standaard.

Kostenoverwegingen

De beschikbaarheid van Lotus Notes voor Linux is voor IBM in ieder geval aanleiding om een nieuwe desktopsuite in de markt te zetten. Hun Open Client Solution bevat OpenOffice, Firefox, Lotus en WebSphere. Die bundel is er nu al voor Windows en Linux. Die voor de Mac volgt later dit jaar.

"Voor de standaardapplicaties die voor iedereen hetzelfde zijn, willen we af van de binding met het onderliggende besturingssysteem", aldus Guts Wissema, specialist Linux en open source bij IBM Benelux. Welk platform je dan uiteindelijk kiest, hangt af van de overige applicaties die je nodig hebt.

Bij IBM zelf hanteert men daarvoor een indeling in vier gebruikersgroepen. Voor sommige daarvan is het makkelijker om naar Linux over te stappen dan voor andere. De werknemers van IBM zijn in principe vrij zijn om te kiezen. "Als dat mogelijk is, verdient Linux uit kostenoverwegingen de voorkeur."

Serieus alternatief

Bij IBM zelf draait op dit moment vijf procent van de mensen Linux op zijn desktop. Volgens Wissema zou dat er op termijn best dertig of veertig procent kunnen worden. Over de prijs per seat kan Wissema echter niets zeggen. "Dat is per bedrijf verschillend. Iedereen heeft zijn eigen contracten."

Hoewel IBM zijn Open Client Solution als een direct alternatief voor de Microsoft Windows desktop brengt, maakt deze wel gebruik van Lotus Notes. Dat betekent dat de oplossing van IBM geen plug-in replacement voor de Microsoft office productivity is. Een keuze voor de Open Client Solution heeft immers ook consequenties voor de messaging en collaboration infrastructuur.

De tijd zal leren of IBM zijn grote corporate klanten warm kan krijgen voor de nieuwe suite. De OSDL is in ieder geval positief. Volgens hen is er vorig jaar een fundering gelegd en wordt 2007 het jaar waarin Linux een serieus alternatief voor de desktop wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-23T13:35:00.000Z Aad Offerman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.