'ICT’er moet van zijn eiland af'

Dit artikel delen:

Voormalig TINE-directeur Ernst Fuld is weer terug op het NGN-nest. Met ambitieuze plannen: het moet afgelopen zijn met die lappendeken van beroepsverenigingen. “Er zijn wel honderd beroepsverenigingen, waarvan de meeste in ernstige mate last hebben van territoriumdrift.”

Ernst Fuld, sinds april directeur van de NGN (Netwerk Gebruikersgroep Nederland): "Als we in Nederland zo doorgaan hebben we over vijf jaar geen ict-industrie meer. In Chengdu ben ik op bezoek geweest bij de ontwikkelafdeling van een Europees bedrijf. Dat bedrijf had honderdtwintig van zijn honderdvijftig programmeurs ontslagen. De dertig overgebleven ontwikkelaars hebben nu een aansturende functie. En het is nog maar een kwestie van tijd voordat Chengdu die rol ook overneemt."

Zestig uur in de week

"De Nederlandse ict'er denkt dat-ie heel wat voorstelt, terwijl bescheidenheid op zijn plaats is. In een Chinese stad als Chengdu komen elk jaar honderdduizend kersverse informatici de arbeidsmarkt op. Dat zijn evenveel ict'ers als in heel Nederland bij elkaar. Die informatici gaan aan de slag voor een salaris van 1500 euro, werken zestig uur in de week en leveren hogere kwaliteit. We moeten hier eens ophouden met denken dat Chinezen dom zijn, dat ze alleen maar van ons jatten. We moeten normaal gaan doen."

Ict’er moet bedrijfskundige kant ontwikkelen

"Zelfs datacenters zijn hier over drie jaar weg. Die hoeven helemaal niet hier te staan. Microsoft is over de hele wereld verspreid dertig data centers aan het bouwen, elk met een omvang van zo'n dertig hectare. Die kan je straks dus gewoon met Google Earth zien. Die datacenters worden gebouwd om applicaties te draaien die bedrijven via een Saas-concept kunnen afnemen. Het enige wat ze nodig hebben is bandbreedte. Alles gaat momenteel richting online strategies.

"Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict'er. Hij moet met zijn hakken uit het zand. Hij moet investeren in scholing. Hij kan kiezen. Ofwel de diepte in: Cobolprogrammeurs worden weer geld waard. Of hij kan er voor kiezen zijn bedrijfskundige kant te ontwikkelen. De ict'er moet zich primair verantwoordelijk gaan voelen voor het bedrijfsproces. Hij praat nu teveel over technische aspecten, in plaats van over functionaliteit."

Ict’er moet van eiland af

"Nu houdt een systeembeheerder zich nog bezig met zaken als patch management, maar via Saas worden applicaties automatisch geüpgrade. Ik zeg niet dat de systeembeheerder volstrekt gaat verdwijnen, maar zijn rol moet drastisch veranderen. Eindgebruikers worden steeds slimmer en zelfstandiger. Ze regelen hun samenwerking zelf wel via Google docs. De systeembeheerder moet een didacticus worden.

Twintig jaar geleden, toen de NGN werd opgericht, was de systeembeheerder een duizendpoot: hij beheerde applicaties, datababases, hij ontwierp de infrastructuur en trok zelf zijn draden. In die twintig jaar is de ict'er zich steeds meer gaan specialiseren. Hij heeft zich teruggetrokken op zijn eigen eiland. Wat er in de rest van de ict gebeurt weet hij niet, terwijl er technisch gezien toch allerlei connecties bestaan."

Territoriumdrift

"Zo is het ook met de beroepsgroepen voor ict'ers: het is één grote lappendeken. Er zijn wel honderd beroepsverenigingen, waarvan de meeste in ernstige mate last hebben van territoriumdrift. Terwijl we zouden moeten streven naar een soort federatie van ict professionals. Zo'n federatie kan zich bijvoorbeeld bezighouden met het organiseren van cursussen, of met de uitgifte van certificaten die ook in de rest van de wereld erkend worden. Ook op het gebied van arbeidsvoorwaardenbeleid valt er veel te regelen. Denk aan thuiswerken. Als een werkgever zijn werknemer een thuiswerkplek geeft, staat de volgende dag de Arbodienst op de stoep. Dus geeft die werkgever zijn werknemer een laptop voor achter de keukentafel. Daar moeten we wat aan doen."

Bollenteelt

"Doemdenken heeft geen zin. Kijk naar de bloementeelt, daar kunnen we het ook. Waarom worden onze bollen tot in New York verkocht? Omdat onze concurrentiepositie goed is.

In de Nederlandse ict-industrie gaat jaarlijks 35 miljard euro aan geld om. Onze poldereconomie is succesvol, daar waar er tripartiet overleg is, tussen vraag, aanbod en overheid. Maar in de ict-sector bestaat dat nog niet. De werkgevers zijn verenigd in ICT Office. Nu de ict professional nog."

Ernst Fuld

Ernst Fuld (1951) was in 1988 één van de vier mede-oprichters van de Novell Gebruikers Vereniging, dat later de Netwerk Gebruikersvereniging en NGN ging heten. Hij bleef tot 1999 bestuursvoorzitter. In 1991 stond Fuld aan de wieg van de eerste editie van netwerkbeurs LANWorld. In 1995 verkocht hij LANWorld aan de RAI. Hij bleef echter tot 1999 directeur van het event, dat inmiddels was omgedoopt tot The Internetworking Event (TINE). In het voorjaar van 2007 deed het succes van internet TINE de das om, wegens een gebrek aan bedrijven die in ‘first life' wilden exposeren. In april 2008 keerde Fuld als verenigingsdirecteur terug bij de NGN.

Van NGN naar VIP

In opdracht van het bestuur van de NGN gaat Fuld de NGN van een vereniging voor netwerkbeheerders omvormen naar een meer algemene Vereniging van/voor Ict Professionals (VIP). In plaats van één algemeen lidmaatschap wil deze VIP leden de mogelijkheid geven via een ‘cafetaria-model' interessegebieden te kiezen. Daarnaast gaat Ernst Fuld zich in zijn nieuwe functie sterk maken voor een nauwere samenwerking met andere verenigingen en beroepsorganisaties in de ICT-sector om te komen tot een Federatie van IT Professials (FIP).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geachte Fuld,

Voor mij is het gewoon een baan waar ik m'n gezin mee onderhoud niets meer en niets minder net als elke baan(Pretentie waren de jaren 90). In Europa is het dunner gezaaid en hetzelfde geld met india ook met china:

- Niet snel genoeg op de lokale markt kunne inspelen
(zelfd met remote software.)
- De looneisen worden in korte tijd dezelfde dus nie
zaligmakend

Hopelijk stemt dit tot nadenken over uw artikel en ik hoop dat mijn bijdrage positief stof b\voor u is.

Als een Chinees nu al 1500 euro vraagt zijn wij binnen korte tijd goedkoper

Zat ik op een eiland dan?

Huh?

Welk eiland dan?

Het gaat er niet om wat je verdient maar wat je te besteden hebt. Kan me haast niet voorstellen dat de lasten in China net zo belachelijk hoog zijn als in Nederland: belasting, inflatie, enz.

Puur sang di-hard techneuten zul je toch altijd nodig hebben, want die moeten uiteindelijk het werk doen, want aan wollige praatjesmakers die van gebakken lucht verkomen hun beroep hebben gemaakt.

U zegt iets over de bedrijfskundige kant en praten over functionaliteit. Wellicht ten overvloede, het is belangrijk dat we gebruikers aan tafel krijgen die ook begrip hebben van het bedrijfsproces en voldoende abstractieniveau om een discussie te kunnen voeren over functionaliteit, zonder zich te verliezen in schermpjes en de discussie de techniek in trekken.

Hoe verhoudt 1500,00 euro in China zich tot de bedragen die hier worden neergeteld? 1500,00 is een bedrag op zich en zonder context is het lastig daar de juiste waarde aan toe te kennen laat staan een oordeel te vellen.

Ik ben het geheel eens met Enst Fuld. Het gaat hier al lang niet meer om een visie, maar om een inzicht.

Door mijn ogen open te houden voor dergelijke trends ivm met een eigen weblog waar ik regelmatig publiceer over de toekomst van IT, kom ik tot vergelijkbare conclusies.

Het zal snel gaan. Helaas kom ik het eilanddenken en het ontkennen van lopende trends nog veel te vaak tegen in mijn eigen werkomgeving. Het is inderdaad "change or die". Niet alleen voor de Nederlandse ICT-er, maar vooral ook voor de Nederlandse ICT-managers, die er vaak nogal bekrompen idee?n op na houden als het gaat om de veranderingen om ons heen en beheersing van IT-complexiteit.

Ook de reacties op bovenstaand artikel zijn verontrustend te noemen. Wie nu nog denkt dat China ver weg ligt, zal van een koude kermis thuiskomen. Fysieke afstand heeft geen enkele relevantie meer. Dat geldt nu al. En daardoor zal de economische afstand, die tot voor kort door de fysieke afstand beschermd was, de rollen grondig gaan omdraaien.

Dit is geen doemdenken, dit is fascinatie voor de dingen die aan het gebeuren zijn. Het biedt enorm veel nieuwe kansen aan degenen die anticiperen op basis van dit inzicht.

-Jack van Hoof
Enterprise IT-architect NS

http://soa-eda.blogspot.com

Ik ben het geheel niet eens met Ernst Fuld (en dat geldt ook voor zijn andere artikeltje).

Door mijn ogen open te houden zie ik:
- Amerikaanse bedrijven terugkomen van hun outsourcings experimenten.
- Bill Gates verzoeken om meer IT-ers binnen de landsgrenzen te krijgen (waar die IT-ers toch ook aan de VS levensstandaard zullen willen voldoen met een US-salaris).
- Salarissen in India die de pan uitrijzen. "Als de buurman iets meer biedt ga ik daar toch naar toe" (als er al bedrijfsspecifieke kennis is, dan jobhopt die lekker mee).
- Mensen nu nog op de sneltrein springen, die outsourcing heet, roepende dat het allemaal hosanna is, terwijl hij al af lijkt te remmen om naar zijn vertrekhalte terug te gaan (ook in NL moet managers zelf tegen de muur op lopen voor ze beseffen dat ze niet verder kunnen; leren van andermans fouten is moeilijk).
- Ernst Fuld-followers die hun blogspot vermelden (want ze zijn zo goed?)

-- quote van Jack van Hoof's reactie, die ik ook prima vind passen:
Dit is geen doemdenken, dit is fascinatie voor de dingen die aan het gebeuren zijn. Het biedt enorm veel nieuwe kansen aan degenen die anticiperen op basis van dit inzicht.

Huh? Als vrijgezel zijnde heb ik de afgelopen 15 jaar gewoon 60 uur in de week gewerkt hoor. Voor een contract van 40 uur (soms met een prestatie bonus regeling weliswaar). En natuurlijk de vrije (lees buiten kantoortijd) uurtjes gebruikt om mezelf bij te scholen. De kosten van het leven en het werktempo zijn hier gewoon anders dan in china of india. Maar het lijkt wel rupsje nooit genoeg met het management hier. Adapt or die? -> Die dus. Voor 1500 euro p/m kan de schoorsteen er hier niet van roken. Maar goed, shop dan maar in China of India. En er zijn vast nog wel landen waar het nog goedkoper kan.

Aardig artikel, alle waar voor zijn geld, leg mij dan eens uit waarom ik in mijn eigen regio zelfs tegen een laag tarief niet aan werk kan komen en in de randstad wel tegen een hoog tarief..... Het is de krapte ernst..... en by the way, als je een laag tarief rekent denken ze dat de service daar ook wel naar zal zijn, rare jongens die nederlanders.....:~

Ik werk al jaren voor 1500 eurie, en ik spreek Nederlandsen dat doet die Chinees mij niet na.

Matig artikel maar goed, door de redactionele mogelijkheden van artikelen zal het ook wel onmogelijk zijn wat dieper op de zaken in te gaan.

Visionair is dit allemaal niet meer en gaat mijns inziens teveel voorbij aan de vaak zo broodnodige nuanceringen die bij zo'n verhaal horen.
Ik vind het wel verstandig dat er voorzienigheid wordt gepredikt en een scenario waarin de ICT in Nederland zeer ondergeschikt zou kunnen worden aan die van offshoring is zeer zeker mogelijk.
Alles bij elkaar dient er echter wel de nadruk te worden gelegd op het begrip mogelijk.
Er is zoveel mogelijk maar of het daadwerkelijk zo'n vaart zal lopen... lijkt me sterk overdreven.

Ook nederlandse ICT-ers zullen blijven meeveranderen met de realiteit en er zijn nog genoeg IT-ers die breed en diep geinteresseerd zijn (Voldoende beheerders die gek zijn van infrastructuur, applicaties, databases, webservers, enz.), de kosten in ontwikkelingslanden zullen blijven stijgen, het ongetwijfeld groeiende belang van ontwikkelingslanden hun interne markten, niet personeelskosten maar stroomkosten/communicatielijnen zijn de belangrijkste factoren voor het plaatsen van een datacentrum, ecologische problemen die de economische groei zullen temperen vooral in ontwikkelingslanden, enz enz.

Meneer Ernst Fuld wens ik verder veel succes met zijn waarschuwingswerk -wat op zich ook al geen nieuws meer is- maar zijn glorie lijkt nu toch wel echt vergaan.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-25T07:42:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.