BMC wil geen overnameprooi zijn

Dit artikel delen:

BMC Software is een relatief kleine leverancier van beheersoftware tussen grootmachten als IBM, HP en CA. Het bedrijf schrijft tijdens zware economische tijden de hoogste jaaromzet in zijn bestaansgeschiedenis. Over het gebroken boekjaar 2008-2009 noteert het een omzet van 1,87 miljard dollar. Ceo Bob Beauchamp spreekt over de overeenkomst tussen slechte economische omstandigheden en de toenemende vraag naar beheersoftware.

Topman Bob Beauchamp is op bezoek in het Europese hoofdkantoor van de softwareleverancier in Schiphol-Rijk. Tussen de zaken door is er tijd voor een interview. Er zijn vergaande onderhandelingen voor de overname van een Europese technologieleverancier, maar daarover wil de topman in het gesprek niet uitwijden.

BMC is gezien zijn omvang en specifieke kennis zelf ook een interessante overnameprooi. Het bedrijf levert business service management software. Dat is beheersoftware die bij storingen in het datacenter de gevolgen voor de bedrijfsvoering meet. ‘Ik ben het afgelopen jaar opvallend vaak gevraagd of we worden overgenomen,' reageert Beauchamp op de vraag of zich kopers hebben gemeld. ‘Niets is onmogelijk, maar voorlopig willen we groeien door de toenemende verkoop van beheersoftware en strategische overnames die we zelf doen.'

De softwareleverancier concurreert in de markt voor beheersoftware met grootmachten als IBM, leverancier van Tivoli, HP (Openview) en CA (Unicenter). Beauchamp: ‘Die concurrenten zijn sofware-divisies binnen grote bedrijven. Ze zijn ook gericht op de verkoop van hardware. Wij richten ons puur op software en hebben daarnaast niet de verkoop van apparatuur op de agenda staan.'

Crisis

Hij vervolgt: ‘Juist de vraag naar beheersoftware neemt in tijden van crisis toe. Bedrijven zoeken naar middelen om de kosten van het beheer in te dammen.' Die constatering van de hoogste manager van het softwarebedrijf komt overeen met cijfers van Forrester. Dat onderzoeksbureau berekende dat de slechte economische omstandigheden juist stuwend werken voor de markt voor beheer- en middlewaresoftware. Volgens de marktonderzoeker groeit de markt voor beheersoftware in het kalenderjaar 2009 met 9,5 procent. Daar komt bij dat de marges op hardware voornamelijk dalen.

Accenture

BMC sloot in het afgelopen jaar samenwerkingsverbanden met dienstverleners. Er werd een wereldwijde overeenkomst getekend met dienstverleners als Accenture, Capgemini en Logica. In 2008 had de softwareleverancier bijna een wereldwijde overeenkomst beklonken met dienstverlener EDS. Een overname van die dienstverlener door HP gooide roet in het eten. Beauchamp zegt dat hij nu voordeel heeft van die inlijving. ‘Grote dienstverleners kiezen nu minder snel voor beheersoftware van HP omdat ze daarmee indirect ook hun concurrent EDS steunen. Bedrijven voor systeemintegratie kiezen dan vaker voor ons.'

De softwareleverancier werkt ook samen met hardwareleveranciers als Dell en Cisco. Netwerk- en storage-leverancier Cisco levert zijn nieuwe servers met beheersoftware van BMC. De softwareleverancier die in 1980 in de Verenigde Staten werd opgericht, sloot ook een overeenkomst met hardwarefabrikant Dell. De softwaremaker levert onder andere software voor infrastructuurbeheer op afstand. Dell, dat zich wil ontpoppen tot dienstverlener, gebruikt de software voor het beheer van hardware en aansturing van volledige ict-afdelingen en datacenters.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij EDS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-19T08:09:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.