Consultancy Guide 2010

'Beheer moet passen bij bedrijfsstrategie'

Waarom zou je een consultant inhuren voor advies over beheer?

Dit artikel delen:

Voor onze jaarlijke Consultancy Guide vroegen we onze Computable-experts waarom je als bedrijf een consultant zou moeten inhuren om je te laten adviseren over beheer. 'Bedrijven moeten bepalen welke beheerorganisatie het beste bij de bedrijfsstrategie past. Een consultant kan een bedrijf helpen bij deze keuze en de gevolgen inzichtelijk maken', zegt directielid Mark Smalley van de ASL BISL Foundation.

Wat is beheer?

Beheer is het pro-actief onderhouden, aanpassen en up-to-date houden van de ict in een bedrijf. Het is meer dan onderhoud alleen, zegt salesdirecteur Stephan Derksen van Network Hardware Resale. 'Het gaat om het budgetteren en beheren van de huidige applicaties en apparatuur en het plannen van de toekomstige benodigdheden op basis van de strategie van de organisatie.' 'Het is de fase die volgt nadat de applicatie of infrastructuur in productie is gebracht', zegt technisch partnermanager Ruud Hochstenbach van OutSystems. 'Het voorbereidende werk is dus van groot belang om ervoor te zorgen dat de ict in de beheerfase volgens verwachting blijft functioneren.'

Moet ik over beheer nadenken?

'Organisaties gaan haperen of vallen zelfs volledig stil als de informatievoorziening niet functioneert', zegt managementconsultant Ron Sintmaartensdijk van Sogeti. Daarom moeten alle bedrijven die gebruik maken van ict, nadenken over het beheer ervan.

Hoe meer een bedrijf afhankelijk is van een bepaalde applicatie of van de gehele ict, hoe belangrijker het beheer ervan. 'Een strategie wordt belangrijk als ict onmisbaar wordt voor de primaire processen', zegt ict-architect Ton van den Berg van Kender Thijssen.

Manager Managed Services Marco Deckers van Perfect for People vindt beheer vooral interessant voor bedrijven met een dynamisch karakter. 'Business en ict moeten dan optimaal samenwerken zodat de ict adequaat aansluit op de wensen van de business.'

Wat valt er te kiezen?

Bedrijven kunnen het beheer zelf doen, maar kunnen er ook voor kiezen om het uit te besteden. 'Daar moeten ze over nadenken voordat ze veranderingen in hun omgeving doorvoeren', zegt portfolio manager contracting René van Ling van Axians. Of het beheer binnen in huis blijft, is bijvoorbeeld afhankelijk van of de juiste kennis en expertise in huis is.

Bedrijven dienen zich steeds meer te richten op hun core-business, zegt business unit manager Infra Services Jochem Steman van IT Solution Partners. 'Een van de activiteiten die in aanmerking komt om uit te besteden is het ict-beheer.'

Principal Consultant Paul Leenards van Getronics onderscheidt drie verschillende verschijningsvorm voor een ict-beheerorganisatie, namelijk de afdeling, de leverancier of de partner. 'Een afdeling bestaat vooral uit operationele medewerkers die zelf veel belang hechten aan technische specialisme en aanbod-gedreven zijn. Een leverancier redeneert vanuit de vragen van de klant. Deze leverancier kan zowel intern of extern zijn, in beide gevallen is een sterke vraagorganisatie nodig. Een ict-partner kent de business en weet hoe hij toegevoegde waarde voor de strategie kan leveren. Een partner neemt de verantwoordelijkheid over de voorziening weg van de business.'

De Consultancy Guide 2010 verschijnt op 18 december 2009.

Wat is daar zo moeilijk aan?

 Bedrijven moeten bepalen welke beheerorganisatie het beste bij de bedrijfsstrategie past. 'Welke taken moeten worden uitgevoerd en met welke mate van betrouwbaarheid?' zijn vragen waar een consultant over na moet denken', zegt directielid Mark Smalley van de ASL BISL Foundation. Een consultant kan een bedrijf helpen bij deze keuze en de gevolgen inzichtelijk maken.

Organisaties moeten niet alleen inventariseren aan welke vaardigheden het de beheerorganisatie ontbreekt, zegt principal adviseur Frank Niessink van M&I Partners. 'Tegelijkertijd moet een organisatie ook beslissen of het deze kennis en vaardigheden eigen wil maken. Dat laatste vereist meer van de consultant. Hij moet niet alleen ondersteunen bij de vraag, maar ook zorgen dat de klant de vraag de volgende keer zelf kan beantwoorden.'

Als een ict-organisatie die moet werken met een leverancier of partner dan kan een consultant helpen bij de inrichtingsvraagstukken rondom de besturing en transformatie. 'Het begeleiden van dergelijke projecten wordt doorgaans niet verwacht van de ict-manager en kan beter door ervaren externe adviseurs worden uitgevoerd', zegt Leenards.

Wie geeft hierover advies?

AAC Cosmos
Accenture
Atos Origin
Avaya
BT
Bull
Caesar
Capgemini/Sogeti
Centric
Ciber
Ctac
Fujitsu
HP
ICT Automatisering
Imtech ICT
Inter Access
IT Staffing
KPN/Getronics
Logica
Microsoft
NCCW
Nobel
Ordina
Pecoma
Qurius
Siemens
Simac
Tata Consultancy Services
Total Specific Solutions
Triple P
T-Systems
Unisys
VX  Company

Mazars Berenschot

Bovenstaande lijst kwam tot stand door aan de veertig grootste adviesbedrijven te vragen over welke ict-deelgebieden zij adviseren.

De selectie van de veertig grootste adviesbedrijven is uitgevoerd door Mazars Berenschot Corporate Finance. Dat gebeurde op basis van omzetgegevens van ict-bedrijven die ict-advisering als hoofdbedrijfsactiviteit hebben. Deze omzetgegevens zijn gehaald uit openbare bronnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Allemaal waar natuurlijk wat hier boven staat. Waar u als afnemer wel aan moet denken als je advies vraagt over beheer aan een organisatie die ook het beheer voor een langere tijd wil overnemen. Zal deze het advies geven om het eigen beheer te professionaliseren om het niet te hoeven uit besteden? Zal deze organisatie adviseren om eerst eens de eigen organisatie eens goed op poten te zetten om daarna een overwogen besluit over uitbesteden te nemen? Naast de enorme lijst aan bedrijven die hier boven staan zijn er ook onafhankelijke (ICT) adviesbureau's die samen met de klant kijken welke beheerscenario's er zijn zonder dat er een belang achter zit om dat beheer zelf over te nemen. Handig om mee te nemen in uw besluit met welke partner u in zee gaat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-23T10:11:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.