Serie: Synchronisatiesoftware

Synchronisatiesoftware voor Windows

Deel 3

Dit artikel delen:

De in het vorige deel besproken synchronisatietools rsync, DeltaCopy en Synkron zijn ook allemaal beschikbaar voor Windows. Ze zijn bovendien gratis. Toch bestaat er ook nog betalende synchronisatiesoftware voor Windows. Wij bekijken of SyncBack Pro en GoodSync Pro iets toe te voegen hebben aan het gratis geweld.

SyncBack Pro

De Amerikaanse firma 2BrightSparks brengt SyncBack op de markt. Zoals de productnaam al aangeeft, gaat het om zowel een synchronisatie- als een back-upprogramma. Het bedrijf heeft een freeware (gratis) versie van SyncBack, maar er zijn ook twee betalende versies, namelijk SyncBack Pro en SyncBackSE. Die twee laatste kosten respectievelijk zo'n 50 en 30 euro per licentie, maar je kunt hiervan een probeerversie downloaden die je een tijd gratis mag uitproberen. Het spreekt vanzelf dat de beide betalende versies nog meer functionaliteit aan boord hebben dan de gratis versie.

Functionaliteit

De gratis versie start met een zeer gebruiksvriendelijke wizard die je helpt zo snel mogelijk van start te gaan. Het programma werkt op basis van profielen. Een profiel is een soort van back-up- of sychronisatietaak met alle bijhorende inlichtingen. De wizard helpt je een profiel aan te maken. Dat kan met een erg eenvoudige dialoog, maar je kunt er ook een kiezen met meer detaillering. En als je erg goed weet wat je doet, kun je op een knop 'Expert' klikken om de grootste hoeveelheid details te zien. Elk profiel kan maar met één bron en één doel overeenkomen. Als je meerdere bronnen en doelen wil opgeven, moet je voor elk een apart profiel aanmaken. De betalende versies staan je wel toe meer bronnen en doelen per profiel op te geven. Een bron of een doel kan een directory op jouw systeem zijn of eentje die via het netwerk of via internetprotocols zoals ftp of WebDAV bereikbaar is. In feite wekt het systeem de indruk alsof ftp alleen maar beschikbaar is voor een doel, maar het blijkt wel degelijk ook voor een bron te werken. De betalende versies bieden onbeperkte compressie en 256-bit AES-encryptie tijdens de datatransmissie. Bij de gratis versie moet je altijd één directory als bron en één als doel opgeven en daarna kun je wel bestanden laten uitsluiten, maar bij een betalende versie krijg je een volledige beheersing over welke bestanden en directory's geback-upt moeten worden.

Het kopiëren van geopende of vergrendelde bestanden is alleen mogelijk vanaf Windows XP/2003 of hoger en bij de betaalversies. Hetzelfde geldt voor het gebruik van Unicode zodat bestanden in eender welke taal gekopieerd kunnen worden. En ten slotte biedt de betaalde variant een 'Fast Backup' waardoor veel sneller geback-upt kan worden, zeker over netwerken heen.

Bediening

SyncBack is sterk wizard-gestuurd en slaat alle instellingen op in een profiel. Met de gratis versie is slechts één profiel tegelijk mogelijk. Met een betalende versie kun je meerdere profielen tegelijk uitvoeren. Een profiel komt eigenlijk overeen met één stel te synchroniseren mappen en bijhorende instructies. Elk profiel heeft een uitrolmenu waarmee je alles kunt instellen. De meestgebruikte functies van dat uitrolmenu vind je ook helemaal onderaan als bedieningsknoppen terug.

De producent heeft naar onze mening echter wel een vreemd idee over wat een "eenvoudige interface" is. Er hoort namelijk een indrukwekkend ingewikkelde profielbeschrijving bij. SyncBack ondersteunt locale en netwerkvolumes en voor de rest alleen ftp en sftp, maar geen rsync of ssh-transfers.

Prestaties

Met onze testboom haalt SyncBack een werksnelheid van bijna 594 bestanden per seconde. Dat is niet erg snel.

Deelconclusie

Zelfs de gratis versie van SyncBack biedt een indrukwekkende functionaliteit en werkt erg goed voor zowel back-ups als synchronisatie. De werksnelheid mag echter nog wat beter.

Productinfo

Product: SyncBack Pro 5.9.1.11
Producent & Leverancier: 2BrightSparks, USA; www.syncback.com
Adviesprijs (excl. BTW): U.S. $49,95
Systeemvereisten: Windows XP of hoger

GoodSync Pro

De Amerikaanse firma Syber Systems brengt ons GoodSync in een gratis en een betalende Pro-versie. Bij de betalende versie krijg je korting als je een cd met de software bestelt of als je ook GoodSync Go wil hebben, een synchronisatieoplossing die volledig vanaf een usb-staafje of een draagbare harde schijf werkt. GoodSync is als enige standaard beschikbaar in een 64-bit versie, al moeten we er natuurlijk op wijzen dat de open source software (rsync en Synkron) probleemloos voor elk platform in een 64-bit variant gecompileerd kan worden. GoodSync is echter de enige die standaard een 64-bit Windows versie aanbiedt als download.

Functionaliteit

Naast de gebruikelijke back-up en synchronisatie van bestanden en directory's met lokale paden en netwerkshares ondersteunt GoodSync ook ftp, sftp en WebDAV, maar geen rsync of ssh. Scheduling is er natuurlijk ook en je kunt ook filters definiëren. Een interessante optie die we bij geen enkel ander programma aantroffen, is de mogelijkheid om zelf een vergelijkingsprogramma op te geven waarmee GoodSync dan bestanden met elkaar vergelijkt.

Bediening

GoodSync gebruikt een tabbladinterface waarbij per tabblad een back-up- of synchronisatieprofiel gedefinieerd wordt. Na het opgeven van bron en doel kun je een analyse laten uitvoeren, desgewenst gevolgd door het replicatie- of synchronisatieproces. Het resultaat van de analyse toont GoodSync als een boomstructuur met alleen de te wijzigen directory's en bestanden met een grafische indicatie met richtingaanwijzing die laat zien of dingen gelijk blijven dan wel in een of andere richting gekopieerd moeten worden. De interface is gebruiksvriendelijk en erg duidelijk.

Prestatie

GoodSync werkte zich met een snelheid van bijna 750 bestanden per seconden door onze testboom heen, wat een uitstekend resultaat is.

Deelconclusie

GoodSync vinden we beter dan SyncBack, maar ook als Windows-gebruiker die gehecht is aan een grafische interface doe je er goed aan de in deel 2 van deze driedelige serie besproken gratis alternatieven DeltaCopy en Synkron te bekijken.

Productinfo

Product: GoodSync Pro 8.2.7.7
Producent & Leverancier: Siber Systems, USA; http://www.goodsync.com/
Adviesprijs (excl. BTW): 24,95 euro (2de licentie 9,95 euro)
Systeemvereisten: Windows XP of hoger; Mac OS X

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het verbaast mij dat in dit soort artikelen consequent "betalende versies" wordt geschreven.
Dit zou inhouden dat de bedoelde versies geld betalen aan de gebruiker ...
Wanneer men probeert te zeggen dat de gebruiker voor deze versies moet betalen, zijn het dus "betaalde versies".

Als dit een test is ben ik de sheik van Besarabie.
Waar zijn de vergelijkswaarden, de testopstelling, de criteria waarnaar getest werd?
Kijk eens in een amateur pc-blaadje, daar kun je leren hoe een test gemaakt wordt.

Ik ben al een geruime tijd gebruiker van de free versie. Het product bevalt mij erg goed. Ik heb verschillende rules (profiles) gemaakt die allemaal afzonderlijk of tegelijk gestart kunnen worden. Per rule is in te stellen hoe de backup / kopie uitgevoerd moet worden. Zeer veel instel mogelijkheden. De inteface is zoals ook beschreven niet echt eenvoudig. Er is echter een eenvoudige en een uitgebreide layout. Maar zoals te verwachten biedt de uitgebreide alle noodzakelijke opties. Ik schrijf mijn data naar een netwerkschijf die met een usernaam/password benaderd wordt. Ook die kunnen keurig opgenomen worden in de rule. Al met al ben ik een tevreden gebruiker.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-29T08:33:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.