Serie: Betaalbare beheertools

Betaalbare beheertools getest in vier delen

Deel 1: Beheertools: Dameware NT Utilities 6.9

Dit artikel delen:

Een netwerkbeheerder heeft gereedschappen nodig om zijn desktops en servers goed te kunnen beheren. Linux wordt standaard geleverd met een brede waaier aan dergelijke tools. Windows-beheerders worden echter weinig verwend op het gebied van tools. Maar ook voor Windows-netwerken bestaan er goedkope en zelfs gratis, maar toch erg handige beheergereedschappen.

In zowat alle moderne bedrijven zijn de zakelijke processen zwaar afhankelijk van de ict-dienstverlening. Elke uitval in het computernetwerk kan dan ook zware gevolgen hebben voor bedrijfsprocessen. Dat vertaalt zich dan in tijd- en geldverlies. Een goed beheer kan veel van deze problemen voorkomen of verhelpen. Er bestaan goede beheerpakketten voor grote netwerken. Denk maar aan OpenView, Tivoli, Unicenter, LANDesk, ZENworks en zo meer. Daarnaast bestaan er echter ook heel wat kleinere beheerprogramma's, sommige commercieel maar vrij goedkoop en andere zelfs helemaal gratis. Ook voor Linux- en Unix-omgevingen bestaan die, meestal standaard inbegrepen in het besturingssysteem. Beheerders van Windows-systemen zijn dan heel wat slechter af, want Microsoft levert vrijwel geen nuttige beheertools mee met Windows. Daarom hebben we uit het massale aanbod op het internet een kleine, eigenzinnige selectie gemaakt van enkele interessante beheertools. In deze serie komen de volgende tools in alfabetische volgorde aan bod: Dameware NT Utilities, GFI LANguard Security Scanner, Gnome System Monitor, KSysGuard en Spiceworks. We starten met het erg handige en betaalbare Dameware NT Utilities.

Dameware NT Utilities

Dameware NT Utilities is een bundel tools waarvan we vinden dat elke zichzelf respecterende Windows netwerkbeheerder dit zou moeten gebruiken. Via de centrale beheerinterface vind en beheer je alle Windows-systemen in het netwerk op afstand. Windows biedt zelf ook wel een 'remote desktop'-functionaliteit (bureaublad op afstand), maar helpt je niet met het vinden van alle Windows-systemen die dergelijke toegang bieden. Dameware biedt daarenboven nog een aantal hulpprogramma's om het beheer van die Windows systemen te vereenvoudigen. Natuurlijk vind je dit soort functionaliteit ook in de inleiding genoemde grote beheersuites. Die kosten echter heel wat meer geld en zijn veel logger. Dameware is eerder bedoeld voor kleinere Windows-netwerken zoals die typisch te vinden zijn binnen MKB's.

Hoewel de suite 'NT utilities' heet, dient ze uiteraard niet alleen voor Windows NT. Dat wordt wel nog steeds ondersteund, maar je kunt deze beheersuite op elke gangbare Windows pc draaien vanaf XP. Op een Windows Server mag je het ook draaien. Je moet uiteraard de nodige beheerrechten hebben. Dameware ondersteunt voor de authenticatie overigens ook smartcards met PIN-codes.

Interface

Het dialoogvenster van Dameware werkt met een boomstructuur uiterst links waarmee je kiest wat je wil zien. Rechts verschijnt dan een meer gedetailleerd informatiepaneel waarin je kunt doorklikken naar meer informatie. Elk nieuw verzoek om informatie levert in dat rechterpaneel een nieuw tabblad op. Zo kun je dus altijd vorige gegevens snel terug opzoeken.

De boomstructuur toont alle Active Directory- en gewone domeinen, servers, werkstations en andere computers in het netwerk. Naast Windows- worden ook Linux/Unix- en Apple Mac OS X-systemen getoond. Om dieper in de structuur te graven, klap je simpelweg de onderdelen van de boomstructuur verder open. Zodra je een netwerksysteem kiest door erop te klikken, krijg je een hele lijst beheermogelijkheden. Je kunt inlichtingen opvragen over het gekozen systeem, instellingen bekijken en wijzigen, netwerksessies en lopende taken raadplegen en desgewenst afsluiten, printers beheren, het register bekijken en veranderen, services en stuurbestanden bijvoegen of deïnstalleren, gebruikers en gebruikersgroepen raadplegen, wijzigen, wissen of toevoegen en nog veel meer.

Alleen al de mogelijkheid om op afstand processen en services te beheren (bekijken, stoppen, starten, toevoegen en verwijderen) maakt dat deze suite zijn geld meer dan waard is. Daarnaast kun je ook opvragen welke software op een systeem geïnstalleerd is, met inbegrip van het servicepack en de actuele hotfixes.

Op afstand

Een van de meegeleverde onderdelen bij de NT Utilities is Dameware Mini Remote Control. Daarmee krijg je op afstand toegang tot Windows-computers in het netwerk. Je hoeft niets te installeren op bestaande werkstations en servers. Net als bij de beheerinterface werkt Mini Remote Control met de in Windows ingebouwde RPC-diensten. Als er toch een dienst of taak (een zogenaamde agent) nodig is op een systeem dat je op afstand wil beheren, zal de software dat ofwel volautomatisch installeren ofwel je vragen het manueel te installeren en te starten. Erg eenvoudig allemaal.

Conclusie

Dameware NT Utilities is een erg nuttig stuk beheersoftware waarvan we vinden dat elke MKB-systeembeheerder het zou moeten hebben. Het is licht, snel en functioneel heel uitgebreid. Bovendien valt de prijs dik mee.

Productinfo

Product: DameWare NT Utilities, v6.9.0.0
Producent: DameWare Development Inc., USA; www.dameware.com
Leverancier: Raxco Software, Kaatsheuvel; www.raxco.nl
Adviesprijs (excl. BTW): 243 euro (licentie/beheerder incl. 1 jaar onderhoud, evaluatieversie downloadbaar); degressieve prijsbepaling
Systeemvereisten: pc met Windows NT4SP1+/2000/XP/2003, zie volledige lijst op www.dameware.com/products/dntu/requirements.aspx

De Serie

Betaalbare beheertools

Volgende deel: GFI LANguard Security Scanner 9

1: Dameware NT Utilities 6.9
2: GFI LANguard Security Scanner 9 (maandag 5 juli)
3: Bewaking voor Linux (donderdag 8 juli)
4: Spiceworks 4.7 (maandag 13 juli)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geweldig beheertool dit. Remote desktop is erg licht en werkt daardoor ook goed op smalle/trage verbindingen. Daarnaast wordt Dameware afgerekend per beheerder en niet per client zoals gebruikelijk, wat behoorlijk kan schelen voor MKB.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-01T10:56:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.