Serie: Gratis remote access software

Overal toegang tot je PC en bestanden

Deel 1: Inleiding en Microsoft RDP

Dit artikel delen:

Remote access software (ras) is handig voor wie zijn werk-pc van thuis of zijn thuis-pc van op het werk wil bereiken. Ook tijdens zakenreizen of op vakantie kan een ras-oplossing nuttige diensten bewijzen. We testen vier gratis remote access producten voor Windows, Mac en Linux.

Toegang tot je desktop en bestanden via het internet kan nuttig zijn op het werk, thuis of op reis. Dergelijke toegang moet wel beveiligd zijn en het moet ook niet te lastig zijn om deze op te zetten. Als het dan ook nog eens gratis kan, dan zijn we pas echt gelukkig. Er bestaan heel wat van dergelijke producten voor Windows en Mac. Vaak is er naast een commerciële ook een gratis versie. Wij hebben er de vier beste gratis ras-oplossingen uitgepikt en die met elkaar vergeleken.

We hebben getest onder Windows 7 over een gesimuleerde breedbandverbinding. Als host gebruikten we een Dell laptop en als client een Fujitsu desktop-pc. We hebben een beperkt aantal benchmarks uitgevoerd: tijd die nodig is om een remote sessie te starten, benodigde tijd om de voorpagina van onze website van boven naar beneden te scrollen in een Firefox-browser en tijd die nodig is om een gecomprimeerd bestand van 100 MB van de host naar de client te kopiëren. Al die cijfers vind je terug in de tabel die bij dit artikel hoort. In die tabel vind je ook een overzicht van de voornaamste functies van de geteste software.

Geteste producten

Naast Microsoft RDP, dat standaard aanwezig is op elke Windows-pc, maar waarvoor ook een Mac-client beschikbaar is, hebben we nog Gbridge, LogMeIn Free en TeamViewer getest. Gbridge is volledig gratis, ook voor commercieel gebruik. Het werkt alleen op Windows. LogMeIn en TeamViewer zijn alleen gratis voor persoonlijk gebruik, maar er bestaan wel commerciële varianten van voor bedrijfsgebruik. Van die twee werkt LogMeIn ook onder Mac en TeamViewer daarnaast ook nog onder Linux.

Microsoft Remote Desktop Connection

Elke Windows-versie vanaf XP heeft een eigen remote access tool aan boord in de vorm van Microsoft RDP (Remote Desktop Protocol) en Remote Desktop Connection.  Dat werkt met de ingebouwde beveiliging van Windows en het eigen gebruikersbeheer. Als je een remote sessie start, wordt op de client gewoon een nieuwe desktop geactiveerd waarop je in- en uitlogt zoals op een locale Windows-desktop.

De remote access functies zitten wel overal in Windows verspreid. Het hostprogramma configureer je via Mijn Computer, Systeemeigenschappen, Externe verbindingen, Extern Bureaublad. Standaard is de hostfunctie overigens uitgeschakeld. Het cliëntprogramma start je onder Windows 7 via Alle Programma's, Bureau-accessoires, Verbinding met een extern bureaublad. De hostcomputer moet wel een professionele versie van Windows draaien. Gebruikers van Windows Home edities kunnen hun desktop dus niet via RDP delen. Microsoft biedt wel een gratis Mac-client aaan waarmee je Windows-pc's vanop je Mac kunt bedienen. Die Remote Desktop Connection Client for Mac 2 draait zowel op PowerPC- als Intel-gebaseerde Macs. RDP biedt geen ondersteuning voor UPnP. Je moet je firewall dus zelf configureren en de nodige poorten openen.

Printen

RDP doet meer dan alleen een Windows-desktop op afstand bereikbaar maken. Printen van clientbestanden op je lokale printer is eveneens mogelijk. Gbridge is het enige andere volledig gratis programma dat het ook kan, maar alleen als je RDP activeert, dus niet via de standaard VNC-verbinding.

RDP kan ook hardwarepoorten zoals audio en usb van de host omleiden naar de client. Bestanden kopieer je door ze gewoon van en naar je lokaal of remote desktop te slepen. Het is ook mogelijk een andere monitor te kiezen voor remote access als er op de host meerdere monitoren zijn aangesloten. Van de andere programma's kan alleen TeamViewer dat ook. Je moet al die instellingen wel vooraf in de client configureren. Het kan niet tijdens de sessie zelf, want die heeft geen menu, noch configuratieopties. Ook het bandbreedtegebruik moet je vooraf handmatig configureren. RDP past zijn prestaties niet automatisch aan de beschikbare bandbreedte aan.

RDP kan centraal worden beheerd als er een Windows Server 2003 of 2008 in het netwerk aanwezig is. Het is dan mogelijk om een remote access portaal in te richten met een lijst van computers die op afstand kunnen worden bediend. Clients kunnen dan bureaubladverbindingen configureren op hun Windows-pc. In Windows 7 vind je die functionaliteit in Configuratiescherm, RemoteApp- en bureaubladverbindingen. Het kan ook met behulp van een ActiveX control en Internet Explorer.

Prestaties

De sessie start na 6 seconden (bij een reeds ingelogde remote client). Het scrollen van de Computable-voorpagina duurt vijf seconden. Dit gebeurt redelijk vloeiend. Het downloaden van het testbestand vergt 41 seconden.

Deelconclusie

Microsoft RDP is functioneel erg compleet, maar de verschillende functies zitten overal in Windows verspreid. Bovendien moet je het allemaal zelf een beetje uitzoeken hoe het werkt. RDP presteert gemiddeld. Vooral het initiëren van een sessie duurt lang.

De serie

Gratis remote access software voor Windows en Mac

Volgende deel: Gbridge 2.0

1: Inleiding en Microsoft RDP
2: Gbridge 2.0
3: LogeMeIn Free 4.1
4: TeamViewer 5

Tabel met functieoverzicht

Remote Access software: Functies en Prestaties
Gbridge 2.0LogMeIn Free 4.1Microsoft Remote Desktop Connection 6.1.76 / RDP 7.0TeamViewer 5.1
BedrijfGbridge LLCLogeMeIn Inc.MicrosoftTeamviewer
URLwww.gbridge.com/www.logmein.comwww.microsoft.comwww.teamviewer.com
Functies    
Ondersteunde hostsWindows (vanaf 2000)Windows (vanaf 2000), Mac (vanaf Mac OS X Tiger)Windows (vanaf 2000, uitsluitend professionele Windows-versies)Windows, Mac, Linux (Red Hat, Fedora, Suse, Mandriva, Ubuntu, Debian)
Ondersteunde clientsWindows (vanaf 2000)Windows (vanaf 2000), Mac (vanaf Mac OS X Tiger)Windows (vanaf Win95), Mac OS (PowerPc of Intel gebaseerd)Windows, Mac, Linux (Red Hat, Fedora, Suse, Mandriva, Ubuntu, Debian), iPhone, iPad
Ingebouwde remote access technologieUltraVNCLogeMeInMicrosoft RDPTeamviewer
Ondersteunt andere remote access servers?Ja (TightVNC, RealVNC)NeeNeeNee
Windows Remote Desktop (RDP) ondersteuningJaNeeJaNee
Encryptie van verbindingenJa, AESJa, AESJaJa
Firewall configuratie via UPnPJanvtNeenvt
Manueel firewallpoorten configurerenJanvtJanvt
Mogelijk client op afstand te activeren (Wakeup On LAN (WoL))NeeNee*NeeNee
Ondersteuning voor meerdere monitorenNeeNeeJaJa
BestandsoverdrachtJaNeeJaJa
Delen van bestandenJaNee*NeeNee
Synchronisatie van foldersJaNee*NeeNee
Back-ups van foldersJaNeeNeeNee
Ondersteuning voor meerdere sessiesJaNee*JaJa
Ondersteuning voor groepswerkNeeJaNeeJa
Hardwarepoorten omleidenJaJaJaNee
Toegang via webbrowserNeeJaJa (IE)Nee
Toegang via Java-clientNeeJaNeeNee
Chat mogelijkheidJaJaNeeJa
Ondersteuning voor voicechatNeeNeeNeeJa
Ondersteuning voor videochatNeeNeeNeeJa
Booten op afstandJaJaJaJa
Lokaal printen van bestanden op clientJa (alleen via RDP)Nee*JaJa (via VPN optie)
Gedeeld clipboardJaJaJaJa
LogsJaNee*JaJa
Bandbreedtebeperking mogelijkJanvtNeeJa
Google Apps ondersteuningJaNeeNeeNee
APINeeNeeNeeNee
Benchmarks    
Tijd nodig om sessie te starten (seconden)2,002,006,001,00
Geheugengebruik client (MB)2,5013 (8 indien Systray uitgeschakeld)92,0031,00
Geheugengebruik desktopdelen (MB)22,9919,00onbekend62,00
Scrollen Computable.nl in Firefox (seconden)6**656
Bestand van 100 MB downloaden van remote machine (seconden)69274140
Ons oordeelUitstekendZeer GoedGoedZeer Goed
* Wel in betalende Pro 2 versie (52,95 euro)
** Verbergt grootste stuk beeld tijdens scrollen
© 2010 DTL BVBA

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat is het verschil met WOL en 'Booten op afstand'?

Voor RDP kan je onder Linux gebruikmaken van http://en.wikipedia.org/wiki/Rdesktop

@mm,

Met Wake-On-Lan kan je een computer die uit staat booten.
Ik denk dat hier met booten op afstand, gewoon een shutdown/restart sequence wordt bedoeld vanuit een bestaande sessie, ofwel een re-boot.

Heb wel eens geprobeerd hiermee te werken, maar de standaard Home Edition van XP bleek het niet aan boord te hebben ;-(

@mm Inderdaad, wat @asjemenou zegt schetst het verschil tussen WOL en Booten op afstand.

Beste Jozef,

Jammer dat je dit niet beter hebt voorbereid. Nu schrijf je een artikel wat erg kort door de bocht gaat en waarvan je de diverse mogelijkheden niet hebt onderzocht.
Echt relevante zaken meld je niet.
Hoe zit het met bandbreedtegebruik?
Hoe zit het met security buiten de firewall? Denk aan UltraVNC.
Sinds wanneer zit rdp 6 in Windows 95?
Goed artikel, maar zorg wel dat het correct is.

Ben zelf erg te spreken over Microsoft Remote Desktop Connection. Deze is (meestal) direct voorhanden en is makkelijk te gebruiken zonder teveel 'hustle'.

Voor andere toepassingen kan men ook eens kijken naar
- RADMIN www.radmin.com
- of het op ultraVNC gebaseerde PChelpware (cliënt) www.uvnc.com/pchelpware/

In dit artikel wordt geen rekening gehouden met het feit dat de meeste apparatuur achter een NAT router zit. Waardoor je er op afstand lastig bij komt.

Ook is het voor een applicatie als teamviewer noodzakelijk dat er iemand de pincode doorgeeft. Wel een handig pakket om even op afstand te helpen.

Zelf los ik dit op met remotely anywhere.

Als je meer faciliteiten wilt is Cspace nog een oplossing.

Ja Erik, laten wij maar het een en ander aandragen dan krijgen de lezers wat meer en hopelijk juiste informatie.

Teamviewer en Cspace werken ook achter een NATrouter.

Thuis werken. Lijkt me een eenzame bedoening als je nooit een mens in levende lijve meer ziet.

Wat dachten jullie van deze oplossingen: (Linux)

http://www.ltsp.org
http://www.nomachine.com

Heb de Opensource van http://freenx.berlios.de (nomachine.com) al een tijdje draaien. Geen gezeur over MS license kosten. Was wel iets lastiger op te zetten maar loopt erg goed en stabiel middels de NX Client. (Windows en Linux)Onbeperkt aantal clients op 1 server draaien. Mits je hardware genoeg resources heeft.

Een perfect werkende Linux terminal server. Combineer dit met http://www.winehq.org en je kan op je Linux terminal Windows apps draaien. Voor mensen die niet zon der Bill gates kunnen :-)

Radmin en VNC is meer iets voor remote administration.
freenx.berlios.de loopt echt erg goed. Ook over een trage lijn.

Beetje kort door de bocht.
Ik werk dagelijks met RDP, maar wel op m'n werkplek (access naar diverse virtuele systemen), werkt perfect
Ook voor demonstraties werkt RDP goed; via een lightweight laptop neem ik m'n eigen PC over om een demo te kunnen geven via de beamer.

Maar.....vanuit huis wordt het lastiger. Mijn PC op kantoor kan ik vanuit huis standaard niet overnemen (da's maar goed ook overigens, anders zou er iets niet goed zitten in de beveiliging) Het op afstand over kunnen nemen van je PC is één deel van het verhaal, maar hoe ga je dat, zoals anderen ook al aangaven, allemaal configureren en beheren, zodat je van buiten je bedrijfsnetwerk er ook bij kunt, zonder daarbij de beveiliging uit het oog te verliezen.

Dit beheer is een véél interessanter onderwerp om eens te belichten.

Erik,

Zie tabel en lees de andere artikels in de reeks (die nog moeten verschijnen). Bij sommige oplossingen kun je het bandbreedtegebruik optioneel beperken, bij andere is dit niet mogelijk of niet van toepassing. Routers die UPnP ondersteunen kunnen door sommige oplossingen via dat protocol worden geconfigureerd. Soms moet je dit manueel doen. Soms is het niet van toepassing (oplossingen die via poort 80 of https werken). RDP 6 zit niet in Win95 een oudere versie wel (je zoekt echt wel spijkers op laag water). Wat het beheer betreft: indien dit mogelijk is, wordt dit vermeld in de tekst (zoals ook hier bij RDP). Maar meestal moet je daar dan wel voor betalen (logisch).

LogMeIn heeft (ook) in de free versie een Wake up on LAN mogelijkheid. Die werkt uitsluitend, indien er van binnen in de firewall/NAT op hetzelfde subnet een andere (actieve) LMI-PC aan staat, ook als die geen actieve LMI-sessie heeft. Die kan dan als springplank dienen. Hiervoor moet je dus óf één PC per subnet aan laten staan, óf de eerste PC met een Wakeup packet @mac/IP-adres booten vanaf je server, als dat kan, danwel vanuit je (VPN) switch/bridge/router, mits die dat kan. Daarna kan je vanuit LMI online verder. Dit is dus ook iets dat met de netwerk beveiliging moet worden afgestemd.

Een belangrijk aspect is de communicatie (voicechat) met de eindgebruiker. Soms kan dit met de RAS tool zelf (gratis of betaald) maar het kan ook met een gratis VOIP 'omweggetje' met bijv. Skype of MSN/Live.
Telefoonkosten zijn immers ook kosten! De door de RAS tool verbruikte bandbreedte kan dan wel opspelen. Video verbindingen zijn meestal te belastend en bijna steeds, weinig zinvol.

De gemeten starttijden zijn m.i. niet altijd zo "mooi" als 2 sec, het wil wel eens langer duren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-14T10:56:00.000Z Jozef Schildermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.