Serie: Gratis remote access software

Overal toegang tot je pc en bestanden

Deel 3: LogMeIn Free 4.1

Dit artikel delen:

LogMeIn Central is een cloudgebaseerde beheeroplossing die we een tijd geleden al hebben getest. LogMeIn Free is een daarvan afgeleide, gratis cloudgebaseerde remote access tool, speciaal bedoeld voor gebruikers die hun computer op afstand toegankelijk willen maken vanaf elke locatie. Door het gratis ter beschikking te stellen, hoopt LogMeIn klanten te lokken voor zijn commerciële bedrijfsoplossingen.

LogMeIn Central is een cloudgebaseerde beheeroplossing die we een tijd geleden al hebben getest. LogMeIn Free is een daarvan afgeleide, gratis cloudgebaseerde remote access tool, speciaal bedoeld voor gebruikers die hun computer op afstand toegankelijk willen maken vanaf elke locatie.

LogMeIn Free werkt zowel onder Windows als onder Mac OS. In feite wordt dan de trialversie van LogMeIn Pro2 geïnstalleerd, het commerciële remote access tool van LogMeIn, dat kan worden beheerd met het eerder besproken LogMeIn Central.

De trialversie heeft enkele beperkingen, zoals geen ondersteuning voor lokaal printen van documenten die zich op de client bevinden of het delen van bestanden en desktop met contacten. In de commerciële versie zit dat allemaal wel in. Die kun je dus ook centraal beheren met LogMeIn Central. Heb je dat allemaal nodig dan zul je de jaarlijkse abonnementskost van 52,95 euro moeten ophoesten, plus eventueel de kosten voor de beheertool LogMeIn Central. De eerste dertig dagen krijg je sowieso de volledige functionaliteit van LogMeIn Pro 2. Pas daarna worden bepaalde functies uitgeschakeld.

Firewall

LogMeIn gebruikt de standaard http-poort. Er hoeft dus niets gewijzigd te worden aan de firewall. Bovendien is het mogelijk computer(s) op afstand te besturen via elke recente webbrowser. Je surft gewoon naar de beveiligde website van LogMeIn. Die toont alle computers die bereikbaar zijn. Als de LogMeIn-software niet actief is, blijft het pictogram van de betreffende computer grijs. In het andere geval kleurt het blauw. Je klikt op het pictogram en dan wordt als nodig een universele Java-plug-in of plug-ins voor Firefox, Internet Explorer of Chrome geïnstalleerd. Het is overigens mogelijk een client op afstand te activeren, op voorwaarde dat die optie is ingeschakeld, dat de client Wakeup On LAN (WoL)-ondersteuning biedt en dat er een vast ip-adres wordt gebruikt.
Het verkeer tussen host en client wordt sowieso omgeleid via de servers van LogMeIn. De interface van de verschillende plug-ins ziet er hetzelfde uit. Wij hebben de prestaties overigens getest met de Firefox plug-in.

AES-encryptie

Aanmelden op de client-pc doe je met jouw gewone Windows- of Mac-wachtwoord. De verbinding zelf tussen client en server wordt door LogMeIn versleuteld met behulp van 256-bit AES-encryptie. Links verschijnt een menu met allerlei opties en rechts zie je jouw remote desktop. Het is mogelijk een lichtere versie van de interface te activeren, waarbij minder gebruikte opties uit het menu verdwijnen. De remote desktop wordt standaard volledig ingezoomd weergegeven, zodat hij op het scherm past van de pc waarmee je naar de desktop surft. Het is uiteraard mogelijk over te schakelen naar een volledige of gedeeltelijk gezoomde weergave. LogMeIn past de kleuren, resolutie en dergelijke automatisch aan aan de beschikbare bandbreedte, maar dit kun je handmatig overrulen.

Prestaties

De sessie start vrijwel ogenblikkelijk. Het scrollen van de Computable-voorpagina duurt zes seconden. Dit gebeurt even vloeiend als op onze lokale pc. Het downloaden van het testbestand vergt slechts 27 seconden.

Deelconclusie

De gratis versie van LogMeIn is interessant voor wie een of meer van zijn eigen pc's op afstand wil besturen. Wil je ook anderen toegang geven dan dien je te investeren in de commerciële Pro 2 versie. LogMeIn werkt erg snel.

Productinfo

Product: LogMeIn Free & Pro2 4.1
Producent & Leverancier: LogMeIn Europe BV, Amsterdam, NL; +31 20 52 21 800; www.logmein.nl
Adviesprijs: gratis voor Free versie; 52,95 dollar voor Pro versie.

De serie

Gratis remote access software voor Windows en Mac

Volgende deel: TeamViewer 5

1: Inleiding en Microsoft RDP
2: Gbridge 2.0
3: LogMeIn Free 4.1
4: TeamViewer 5

Tabel met functieoverzicht

Remote Access software: Functies en Prestaties
Gbridge 2.0LogMeIn Free 4.1Microsoft Remote Desktop Connection 6.1.76 / RDP 7.0TeamViewer 5.1
BedrijfGbridge LLCLogMeIn Inc.MicrosoftTeamviewer
URLwww.gbridge.com/www.logmein.comwww.microsoft.comwww.teamviewer.com
Functies    
Ondersteunde hostsWindows (vanaf 2000)Windows (vanaf 2000), Mac (vanaf Mac OS X Tiger)Windows (vanaf 2000, uitsluitend professionele Windows-versies)Windows, Mac, Linux (Red Hat, Fedora, Suse, Mandriva, Ubuntu, Debian)
Ondersteunde clientsWindows (vanaf 2000)Windows (vanaf 2000), Mac (vanaf Mac OS X Tiger)Windows (vanaf Win95), Mac OS (PowerPc of Intel gebaseerd)Windows, Mac, Linux (Red Hat, Fedora, Suse, Mandriva, Ubuntu, Debian), iPhone, iPad
Ingebouwde remote access technologieUltraVNCLogMeInMicrosoft RDPTeamviewer
Ondersteunt andere remote access servers?Ja (TightVNC, RealVNC)NeeNeeNee
Windows Remote Desktop (RDP) ondersteuningJaNeeJaNee
Encryptie van verbindingenJa, AESJa, AESJaJa
Firewall configuratie via UPnPJanvtNeenvt
Manueel firewallpoorten configurerenJanvtJanvt
Mogelijk client op afstand te activeren (Wakeup On LAN (WoL))NeeNee*NeeNee
Ondersteuning voor meerdere monitorenNeeNeeJaJa
BestandsoverdrachtJaNeeJaJa
Delen van bestandenJaNee*NeeNee
Synchronisatie van foldersJaNee*NeeNee
Back-ups van foldersJaNeeNeeNee
Ondersteuning voor meerdere sessiesJaNee*JaJa
Ondersteuning voor groepswerkNeeJaNeeJa
Hardwarepoorten omleidenJaJaJaNee
Toegang via webbrowserNeeJaJa (IE)Nee
Toegang via Java-clientNeeJaNeeNee
Chat mogelijkheidJaJaNeeJa
Ondersteuning voor voicechatNeeNeeNeeJa
Ondersteuning voor videochatNeeNeeNeeJa
Booten op afstandJaJaJaJa
Lokaal printen van bestanden op clientJa (alleen via RDP)Nee*JaJa (via VPN optie)
Gedeeld clipboardJaJaJaJa
LogsJaNee*JaJa
Bandbreedtebeperking mogelijkJanvtNeeJa
Google Apps ondersteuningJaNeeNeeNee
APINeeNeeNeeNee
Benchmarks    
Tijd nodig om sessie te starten (seconden)2,002,006,001,00
Geheugengebruik client (MB)2,5013 (8 indien Systray uitgeschakeld)92,0031,00
Geheugengebruik desktopdelen (MB)22,9919,00onbekend62,00
Scrollen Computable.nl in Firefox (seconden)6**656
Bestand van 100 MB downloaden van remote machine (seconden)69274140
Ons oordeelUitstekendZeer GoedGoedZeer Goed
* Wel in betalende Pro 2 versie (52,95 euro)
** Verbergt grootste stuk beeld tijdens scrollen
© 2010 DTL BVBA

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dames en heren redacteuren, is het LogEMeIn of LogMeIn.

Ik vermoed het laatste, want dat is de software die ik al lange tijd gebruik voor prive VPN verbindingen. En ik ben er zeer tevreden over: werkte binnen 2 minuten na het downloaden, is stabiel en regelmatig verschijnen er (tijdig) berichten over gepland onderhoud. In het verleden was het soms (tijdens kantooruren in de US of A) traag, maar de laatste tijd merk ik daar weinig van.

Het is duidelijk een typefout, het moet inderdaad LogMeIn zijn. De "loge" heeft er niets mee te maken ;) We zullen het corrigeren. Bedankt voor de opmerkzaamheid.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-19T14:15:00.000Z Jozef Schildermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.