Serie: Registry cleaners voor Windows

Windows fit en gezond houden: jv16 PowerTools 2010

Deel 3: jv16 PowerTools 2010

Dit artikel delen:

De Finse softwareproducent Macecraft heeft als enige product de jv16 PowerTools 2010 in huis. Als je geld moet verdienen met slechts één product, moet het natuurlijk ook een echt paradepaardje zijn. We zijn dus benieuwd.

Qua functionaliteit zijn we in elk geval al behoorlijk onder de indruk. De naam van het product is 'PowerTools' en dat verwijst niet specifiek naar het register. Het is dan ook een meer algemeen optimalisatieproduct voor Windows. PowerTools kan alle Windows-onderdelen opschonen. Je kunt allerlei instellingen opgeven waarmee rekening moet worden gehouden. Daaronder valt ook de keuze of je gaat voor brute prestaties of voor kleurtjes, functies en veiligheid. In het register gaat PowerTools op zoek naar ongebruikte en oude inschrijvingen waaronder bestandsextenties, ActiveX-controls, klassen- en programma-ID's, oninstalleergegevens, gedeelde DLL's, fonts, hulpbestanden, applicatiepaden, pictogrammen, ongeldige snelkoppelingen en wat dies meer zij. PowerTools biedt de mogelijkheid om een back-up te maken van alles wat het wil wijzigen, zodat je de vorige situatie altijd kunt herstellen. Het is ook het enige programma uit de reeks dat eigen routines heeft voor het verwijderen van geïnstalleerde software. CCleaner (zie deel 2 van deze reeks) heeft ook een deinstallatiedeel, maar gebruikt daarvoor de 'uninstall' die Windows verplicht maakt voor elke software. Als die niet behoorlijk werkt, heb je daar dus niks aan. PowerTools gebruikt die Windows-routine dus niet, maar verwijdert zelf de bestanden en registerinschrijvingen van geïnstalleerde software. Daardoor kan dit hulpprogramma dingen verwijderen die Windows zelf niet verwijderd krijgt. Bovendien heeft PowerTools nog een bestandenopschoner aan boord die duplicaten kan vinden op de volledige harde schijf. De probeerversie is volledig functioneel en werkt 60 dagen.

Gebruik

Tijdens de installatie geeft PowerTools je ruim de gelegenheid om te kiezen wat je wel en niet wil installeren. Zelfs de beschikbare talen kun je vooraf selecteren. Opvallend vonden we de optie om een antimalwaremodule te downloaden en in PowerTools te integreren. Bij de eerste start besteedt PowerTools enkele minuten aan het vergaren van systeeminformatie en het maken van een back-up van het register en de belangrijkste systeeminstellingen van Windows. Zo kun je in ieder geval geen schade veroorzaken met wat je ook verkiest te veranderen: er is altijd een weg terug.
PowerTools gebruikt een sterk pictografisch geöriënteerde interface. Helemaal links bevinden zich zeven hoofdrubriekpictogrammen en twee balkgrafieken voor pc- en registerstatus met een properheidspercentage. Hoe lager dat percentage, hoe langzamer Windows zal draaien en hoe meer een schoonmaak vereist is. De zeven hoofdrubrieken zijn Start (de thuispagina), 'Mijn Register', 'Mijn Bestanden', 'Mijn Systeem', 'Mijn Privacy', 'Back-ups' en 'Instellingen'. De thuispagina bevat de meer algemene en vaakst gebruikte schoonmaakopdrachten: de computer opschonen en herstellen, de computer sneller maken, opstartopdrachten beheren, software en overblijfselen volledig verwijderen en controleren of downloads veilig kunnen worden uitgevoerd.
De 'Mijn...'-rubrieken gaan over specifieke onderdelen van jouw systeem en geven je vrij verregaande detailmogelijkheden. 'Mijn Register' bevat alles om het register op te schonen, te optimaliseren, te compacteren en om globaal te zoeken en desgewenst te vervangen. Er zijn ook opdrachten om het register te bewaken (zodat je altijd terugkunt naar een vorige toestand) en om informatie over het register op te vragen. 'Mijn Bestanden' gaat over de inhoud van de harde schijf. Het spoort overbodige en verouderde bestanden op, duplicaten en kan een defragmentatie uitvoeren. 'Mijn Systeem' gaat over Windows zelf en stelt je in staat in Windows zelf overbodigheden weg te halen en optimalisaties uit te voeren. 'Mijn Privacy', ten slotte, geeft je de gelegenheid alles weg te halen wat jouw privacy zou bedreigen. Daarbij moet je denken aan cookies, historieken en persoonlijke gegevens. De twee laatste hoofdrubrieken, 'Back-ups' en 'Instellingen' spreken voor zichzelf.
De hele GUI is bijzonder gebruiksvriendelijk, maar kan voor Windows-novices overweldigend zijn vanwege het grote aantal mogelijkheden, opties en instellingen. Niettemin heeft men bij Macecraft wel geprobeerd alles zo eenvoudig mogelijk te houden. Daartoe kom je vaak schuifregelaars tegen waarbij je kunt schuiven tussen de meest veilige opties en de meest grondige foutoplossende opties.

Praktijk

In onze test blijkt PowerTools de VMware-inschrijvingen niet bij de schoonmaakoperaties te verwijderen. Deze tool sluit standaard registersleutels van bekende softwarefirma's uit van eliminatie, dus dat zou daaraan kunnen liggen. Die instelling is te wijzigen, maar dan stijgt de kans op valse positieven en dus potentieel gevaarlijke fouten. Er is echter wel een registerzoekfunctie waarmee we de 524 inschrijvingen met onze VMware testbestanden (zie deel 1 voor de testmethode) kunnen terugvinden, aanvinken voor verwijdering en daarna de twee of drie uitvinken die niet verwijderd mogen worden. Daarna even op verwijderen klikken en het is weg. Zo moet het! De optie om bestanden op te schonen is ook al goed uitgewerkt. Je kunt duplicaten elimineren en over de hele schijf nutteloze of verouderde bestanden opsporen en wissen. En een veilig-wisonderdeel zit er ook in.

Conclusie

jv16 PowerTools 2010 heeft ons overtuigd. Je mag het gedurende een royale 60 dagen evalueren. De functionaliteit is indrukwekkend en over het geteste onderdeel - registeropschoning - zijn we ook in de wolken.

Productinfo

Product: jv16 PowerTools 2010
Producent & Leverancier: Macecraft Software; http://www.macecraft.com/jv16powertools2010/
Adviesprijs (excl. BTW): vanaf $29,95 (1 pc, degressieve prijsbepaling)
Systeemvereisten: Windows XP of hoger

De serie

Registry cleaners voor Windows

Deel 1: Windows fit en gezond houden
Deel 2: CCleaner
Deel 3: jv16 PowerTools 2010
Deel 4: PcTools Registry Mechanic
Deel 5: Wise Registry Cleaner Pro

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-06T08:56:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.