Serie: Gratis Virtual Appliances

Internetten zonder zorgen met Linux Mint

Deel 1

Dit artikel delen:

Appliances zijn vooral gemakkelijk en vaak erg goedkoop, daarom kenden ze zoveel succes als hardware. Maar in softwarevorm bestaan ze ook: virtuele appliances. Die zijn vaak open source en dus gratis. Uit het grote aanbod zullen we dit jaar regelmatig een selectie maken. We starten met Linux Mint Debian Edition. Daarmee kunnen Windows-gebruikers zonder gevaar op malwarebesmetting surfen op het internet. Bovendien heb je er geen omkijken meer naar, wanneer het eenmaal is geïnstalleerd.

Een virtuele appliance is een vooraf samengestelde virtuele machine die bedoeld is om op een virtualisatieplatform te draaien. VMWare is het bekendste virtualisatieplatform, maar er bestaan ook nog Oracle VirtualBox, Parallels voor de Mac, Xen en Microsoft VirtualPC/Server/Hyper-V. Speciaal voor virtuele appliances werd er een soort generiek bestandsformaat overeengekomen dat door vrijwel alle virtualisatieplatformen ondersteund wordt. Dat is het OVA-formaat. Die afkorting staat voor 'Open Virtual Appliance'. Wanneer je eenmaal een virtual appliance als een OVA-bestand in je bezit hebt, kun je het dus op vrijwel elk virtualisatieplatform gebruiken. Het OVA-bestand heeft alle inlichtingen aan boord over de specificaties van de aan te maken virtuele machine en de bijhorende virtuele harde schijf waarop dus reeds een besturingssysteem en welbepaalde software voorgeïnstalleerd en geconfigureerd werd.

Scenario: veilig internetten ondanks Windows

In veel bedrijven is Windows en zelfs Internet Explorer verplicht. Vaak is die verplichting er omwille van een sterke afhankelijkheid van bedrijfssoftware in .NET of soortgelijke Windows-specifieke softwareomgevingen. Mogelijk is het de medewerkers dan niet toegestaan op internet te surfen vanwege het grote risico op allerlei infecties met malware. Een oplossing daarvoor zou het gebruik van een virtuele machine kunnen zijn. Met Linux kun je immers absoluut veilig internetten. Een vantevoren klaargemaakte virtuele machine met een Linux erin puur voor het surfen op internet kan naar elke gewenste Windows-desktopmachine die voldoet aan de hardware-eisen gestuurd worden. Natuurlijk bestaan er van Linux heel wat verschillende soorten of distributies. Systeem- en netwerkbeheerders hebben noch de tijd, noch de zin om dat allemaal uit te zoeken en te testen. Maar wat als je een distributie zou kunnen kiezen die meteen werkt, dagelijks geüpdate wordt, maar nooit opnieuw geïnstalleerd hoeft te worden, omdat er geen nieuwe hoofdversies van verschijnen? Dat laatste heet trouwens een 'rolling release' en die zijn zeldzaam. De meeste Linux-producenten brengen met enige regelmaat een nieuwe versie uit. Om de allernieuwste versie van allerlei software (zoals Firefox) in huis te halen, moet je dan eigenlijk die nieuwe versie installeren of ernaartoe upgraden. Een 'rolling release' werkt zichzelf dagelijks bij en vereist daarom zelden of nooit een upgrade naar een nieuwe versie of een bijkomende installatie daarvan. Het bijwerken gebeurt in de achtergrond. Je hebt er geen omkijken naar: makkelijker kan het niet.

Welke Linux-distributie?

De meest populaire distributie van tegenwoordig is ongetwijfeld Ubuntu. Alleen is dat geen 'rolling release', maar eentje die twee keer per jaar een nieuwe versie krijgt. De meest met Ubuntu verwante distributie is waarschijnlijk zijn stamvader: Debian. Dat is een 'rolling release', maar biedt een redelijk karige en onaantrekkelijke desktop. We zijn met Windows Vista en Windows 7 en ook met Ubuntu wel wat meer verwend. Daarom is Linux Mint Debian Edition een mooi alternatief. Deze van Debian afgeleide distributie biedt een 'rolling release' en heeft een desktop die qua uiterlijk heel dicht aanleunt bij Windows 7.

Linux Mint

De distributie Linux Mint ontstond in 2006 en is sindsdien vrij snel razend populair geworden. Het besturingssysteem is nu het vierde meestgebruikte thuis-OS na Microsoft Windows, Apple Mac OS en Canonical Ubuntu. Veel van dat succes is volgens ons te danken aan twee dingen: (1) de gelikte gebruikersinterface en (2) het feit dat de volledige multimediaondersteuning werkend beschikbaar is na installatie. Dat laatste is bij Ubuntu niet zo: daar zijn standaard alle bedrijfseigen multimediaformaten (zoals WMV, WMA en Flash) niet geïnstalleerd en hoewel dat makkelijk genoeg achteraf kan, is het voor veel beginnende gebruikers toch een stap te ver.

De interface van Linux Mint heeft een menuknop links onderaan met een uitrollend menu. In tegenstelling met Windows is dit menu keurig in categorieën onderverdeeld. De rest van de balk onderaan is zowel een menu- en takenbalk als een statusbalk met zoals bij Windows indicatoren van geopende programma's en statuspictogrammen uiterst rechts.

Virtuele desktops

Linux Mint biedt iets dat Windows standaard niet heeft: virtuele desktops. Daarvan kun je er eigenlijk zoveel hebben als je maar wenst. Het zijn desktoppagina's, en in elke pagina kun je een volledige desktop met geopende vensters kwijt. Zoiets is heel interessant als je een fan bent van maximaal geopende vensters, want dan kun je elke virtuele desktop met zo'n venster vullen. Surfen doe je met Firefox. Je kunt Flash en Java gebruiken, PDF's openen en ook documentformaten inladen en bekijken. En uiteraard kun je muziek en video afspelen. Dat kan allemaal zonder enig risico op besmetting, want malware werkt niet in Linux en hackers kunnen er niet inbreken. Daar is alleen Windows gevoelig voor. Door Linux Mint virtueel onder Windows te draaien, heb je dus het beste van twee werelden. Je hoeft Windows niet op te geven voor je bedrijfsapplicaties en je kunt toch in volle vertrouwen toegang tot internet verlenen met behulp van Linux Mint.

VirtualBox

De virtual appliance van Linux Mint Debian Edition die we gebruikten, is bedoeld voor de virtuele omgeving Oracle VirtualBox. Dat is een gratis virtualisatieoplossing voor Windows, Linux en Mac, die vergelijkbaar is met VMWare Workstation (dat niet gratis is). Overigens bestaat er ook een Linux Mint als VMWare virtuele appliance, maar die is gebaseerd op de van Ubuntu afgeleide Linux Mint 9. Beide virtuele systemen staan je uiteraard toe te installeren wat je maar wenst. VirtualBox is als virtualisatieomgeving misschien niet zo bekend, maar biedt toch heel wat functionaliteit voor letterlijk geen geld.

Conclusie

Zowel VirtualBox als Linux Mint Debian Edition maken op ons apart al een erg goede indruk, maar samen zijn ze een vrijwel onovertroffen combinatie. LMDE laat je toe onder Windows volkomen veilig te internetten zonder gevaar voor wat dan ook, terwijl het wel alle mogelijke webinhoud en multimedia probleemloos ondersteunt. Bovendien hoef je Mint nooit meer opnieuw te installeren, het wordt immers in de achtergrond voortdurend bijgewerkt. Zeker het bekijken waard!

Productinfo

Product: Linux Mint Debian Edition
Producent: www.linuxmint.com
Virtual Appliance Download: http://virtualboximages.com/LinuxMint+Debial+201009+Virtual+Appliance+VirtualBox+VDI
Adviesprijs (excl. BTW): gratis
Systeemvereisten: pc met minstens 1 GiB RAM en Oracle VirtualBox 3.2.8 of hoger

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bedankt, mooi verhaal, Mischien dat ik mint op mijn netbook ga installeren.

Linux Mint is inderdaad gebruiksvriendelijk en het is een goede optie om binnen bedrijven op deze manier Linux Mint in te zetten. Overigens kan je met VMWare ook aan de slag met Linux Mint met VMWare Player, maar alleen voor persoonlijk gebruik en niet om uit te rollen binnen een bedrijf. Voor binnen een bedrijf kan je inderdaad beter VirtualBox gebruiken, is echter IMHO minder gebruiksvriendelijk.

Ik vermoed dat het aantal malware-infecties inderdaad zou afnemen als het bedrijfsleven massaal overstapt op zoiets als Linux Mint. Ik zie echter niet het voordeel van een virtual appliance als Linux Mint om toch te kunnen internetten op de werkplek: er zal allereerst een reden zijn waarom binnen een bedrijf gestandaardiseerd is op Internet Explorer (vaak werken interne webapplicaties alleen onder IE) en wanneer men iets download via een veiliger browser zoals Firefox onder Linux Mint, zal men het op het eigen werkstation willen installeren of openen. Daarmee wordt alsnog de malware geinstalleerd op de Windows host. Men is dus alleen beveiligd tegen exploits van Internet Explorer.

Daar komt bij dat de enige reden dat er veel malware is voor Windows en niet voor Linux (of Mac), is omdat Linux nog niet breed gebruikt wordt. Als de populariteit van Linux toeneemt, zullen er ook meer malware en virussen verschijnen...

@Dennis, kip en ei. "we hebben geen behoefte aan het herschrijven van applicaties omdat we geen andere browser nodig hebben". en "We kunnen niet van IE af omdat wij onze applicaties zo gemaakt hebben dat die alleen onder IE draaien". Tja, zo blijf je verplicht gebruik maken van IE En moet je zelfs ook nog je nieuwste IE nog steeds in 'compability-mode' laten draaien.

Als je een gebruiker de mogelijkheid geeft om software te installeren ja, dan kan die het ook downloaden en installeren, met elke browser. Maar als het gaat om 'per ongeluk' besmetten, dan kun je beter je besmetting in een kleine virtuele guest hebben in plaats van in de host. Of nog beter, geen besmetting in beide.

Login Information
Username/password: adminuser/adminuser
Root admin/password: root/adminuser

Zo, is gelijk de helft niet meer veilig, handig hoor zo'n wereldwijd username/password, kan iedereen inloggen.
(De meesten weten toch niet hoe ze op een linux-root account het password moeten veranderen...)
Dus een beetje bij-de-hand, plaats dat onder mijn blog:
Dit doe je (volgens mij) met 'passwd' in een Shell(command-prompt)
Eerst je huidige password (wat hier is: adminuser)
Dan je nieuwe password, en ter bevestiging, wederom je nieuwe password - natuurlijk alles afsluiten met [Enter].

In het lijstje Virtualisatie-oplossingen ontbreekt Red Hat KVM / RHEV

Als langjarige Linuxgebruiker wordt ik heel iebelig van dit soort artikelen.
Hier ontbreekt ieder gezond verstand in de omgang met computers. Geen enkel systeem is volkomen veilig en ook bij Linux is een minimum aan gezond verstand gevraagd om geen rommel binnen te halen.
Ik zie het al voor me, de appliance deelt met hostsysteem windows een directory, waar dan de rommel die voor Linux niet schadelijk is fijn het windowssysteem kan infecteren met virus en co. Overigens blijft phishing ook in Linux mogelijk.

Wanneer gaat de redaktie eindelijk minimumeisen aan bijdragen stellen?

Och, ik heb wel eens een slechter artikel gelezen bij Computable..
Maar zinnen als : "Internetten zonder zorgen" en "Met Linux kun je immers absoluut veilig internetten"
nodigen natuurlijk reacties uit als die van Jan van Leeuwen.

hallo, ik heb 3partities, C D E. Kan ik linux mint installeren op E? zonder dat gevolgen heeft voor m'n windows XP? wordt er niks daarvan gewist?
huidige windows xp staat op C
misschien stomme vraag voor jullie, maar ben niet echt een expert,
mijn dank alvast

Het artikel gaat over Linux draaien als guest met MS Windows als host. Een guest op disk is voor je host gewoon een paar grote files op een van je windows partities. Je kunt Linux dan ook gebruiken, terwijl je gewoon doorwerkt op Windows.

Moet ik nou een virtual machine opstarten om te kunnen internetten?

@HansB,

Ja maar dat kun je dan volgens de schrijver wel absoluut veilig zonder zorgen doen ;-)

hoi virtual, en kan ik dan ook gewoon mijn outlook op linux bekijken, en favorieten, of baldwijzers? (gebruik firefox) of moet dat ook weer allemaal ingewikkeld naar linux mint getoverd worden?

@loek,

Op de beschreven manier draai je MS Windows en Linux tegelijk, naast elkaar. Je zet dus niets om naar Linux, maar gebruikt applicaties/programma's van van een van beide naar keuze.

owwwwww, nou bedankt voor de informatie,
en uhhhh, wat vind je zelf van linux mint? of zeg je........ laat maar? tnxxxx

Op windows en linux draaien firefox en thunderbird, als de virtualisatie so ingericht is, dat je files heen en weer kunt kopieren, dan kun je firefox synchroniseren. Met thunderbird is dat lastiger.
Overigens virtueel zou ik een lichtere linux kiezen zoiets als Tinyme.

Bij een poging Mint in VM Workstation te testen heb je geen geluid: The default sound device cannot be opnened.

Googlen levert je 100en hits op met hetzelfde probleem maar geen enkele met een oplossing.

Dit is helaas dus ook niet het ei van columbus!

Onlangs heb ik een nieuwe PC met Windows 8 aangeschaft. Om mijn werk goed te kunnen doen heb ik eerst Windows 8.1 aangepast: Direct door naar het bureaublad, en het programma StartIsBack geïnstalleerd. Dat is geen M$ software.

Ja, ook ik start wel een per ongeluk een Metro app op, alleen omdat er iets mee geassocieerd is. Het is vreselijk hinderlijk dat je dan opeens in een heel andere omgeving terecht komt in plaats van dat er een extra Windows op je desktop verschijnt. Het kost je veel meer handelingen en tijd als je iedere keer toch nog op die metro interface getrakteerd wordt.

Er zijn nogal wat PC’s binnen mijn bedrijf, en daarom ben ik nu op Linux Mint aan het oriënteren. Doelstelling is dat binnen 1 jaar alle systemen bij ons op Linux draaien. Want we verliezen veel te veel tijd met allerhande zaken die onder Windows 8.1 niet meer goed draaien, of alleen als “administrator” kunnen worden uitgevoerd. Weer een hoop handelingen en muisklikken erbij!
Vreemd genoeg kun je zelfs dat niet met je UAC settings en de adminstratorrechten voor folder en files goed krijgen.

En dan hebben we het nog niet over de grote cocktail aan programma’s van derden die we nodig hebben om virussen, wormen, exploits en malware buiten de deur te houden en de tijd die gemoeid is met alle systemen regelmatig te scannen. De Windows omgeving zoals van Windows 8.1 is niet meer bedoeld voor effectief gebruik van kostbare loonuren.
Voor die enkele win32 applicatie waarvoor we (nog) geen Linux alternatief hebben zullen we Wine gebruiken. Problemen aldaar zullen we op Wine niveau gaan oplossen (feedback, forum) om zo toch applicaties te kunnen blijven gebruiken die win32 gebaseerd zijn.

We verwachten met Linux een zeer goede stap te maken naar een veilige en robuuste desktop omgeving. Bij ons is een PC een belangrijk hulpmiddel om onze bedrijfsresultaten te ondersteunen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-13T09:16:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.