Aantal zakelijke tablets stijgt met 28 procent

tablet kantoor vergadering grafiek

Het gebruik van zakelijke tablets neemt nog altijd snel toe. Begin 2014 ziet onderzoeksbureau Computer Profile ten opzichte van de situatie begin 2013 weer een stijging. Dat komt enerzijds doordat het aantal bedrijfsvestigingen waar zakelijke tablets wordt gebruikt nog altijd toeneemt, namelijk met 28 procent ten opzichte van 2013. Anderzijds doordat het aantal tablets per locatie blijft stijgen, dit is bijna verdubbeld.

Installed base tablets

Installed base tablets

Veruit de belangrijkste speler op dit terrein is en blijft Apple. Van alle door Computer Profile geïnventariseerde tablets betreft ruim acht op de tien tablets een iPad 1, 2 of 3. Samsung heeft een aandeel in het totaal van circa 9 procent. Alle andere fabrikanten hebben op de zakelijke markt vooralsnog een aandeel van 3 procent of lager. Dit blijkt uit ruim 5500 interviews die Computer Profile de afgelopen zes maanden hield met Nederlandse bedrijfsvestigingen, met vijftig of meer werknemers, over het gebruik van eindgebruikersapparatuur.

Branches

Ontwikkeling percentage bedrijfsvestigingen met tablets

Ontwikkeling percentage bedrijfsvestigingen met tablets

Aan het einde van 2010, ongeveer een half jaar na de introductie van de iPad in Nederland, werden zakelijke tablets (verstrekt door de werkgever) door een kleine 1 procent van de bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers gebruikt. Aan het einde van 2011 was dat reeds met 9 procentpunt gestegen. In de loop van 2012 is het aantal locaties verder gegroeid met 7,5 procentpunt.

De groei in de afgelopen twaalf maanden bedroeg circa 5 procent en was het grootst bij bedrijfsvestigingen met meer dan 2500 werknemers en in het publieke segment. Branches met een relatief snelle groei in het aantal locaties met zakelijke tablets zijn de it-sector en het onderwijs.

Desktops en laptops

Installed base desktopcomputers en laptops

Installed base desktopcomputers en laptops

Nu het gebruik van zakelijke tablets in volume sterk aan het groeien is, is de tablet ook steeds vaker een concurrent voor de pc, en dan in het bijzonder de laptop. De pc-markt bestaat voornamelijk uit een viertal producenten. Ongeveer 49 procent van alle desktops en laptops betreft een systeem van HP. Dat is een procentpuntje winst ten opzichte van het jaar daarvoor. HP kent bij bedrijfsvestigingen in het segment medium sized businesses (vijftig tot 250 medewerkers) en instanties uit de publieke sector (overheid, onderwijs, zorg) haar grootste parkaandelen. Beiden boven de 50 procent.

Het aandeel van Dell, overall de nummer twee, is het hoogst bij bedrijfsvestigingen en locaties uit het segment national enterprises (250 tot 2500 medewerkers). De twee segmenten waar Lenovo, de nummer drie op de Nederlandse markt, zijn grootste parkaandelen kent, zijn multinationals en Fortune 500-organisaties en locaties uit het national Enterprises-segment. Zowel Dell als Lenovo zijn ten opzichte van een jaar geleden vrijwel gelijk gebleven in parkaandeel. Met name in de publieke sector scoort Fujitsu het best. Fujitsu zag in totaliteit zijn parkaandeel in de pc-markt stabiliseren rond circa 4 procent. Het deel van de pc-markt dat valt onder ‘overige leveranciers’ is twee procentpunt gedaald, namelijk van 7 naar 5 procent.

Laptops en thin clients

Gemiddeld aantal eindgebruikerssystemen

Gemiddeld aantal eindgebruikerssystemen

Het aandeel van desktopcomputers in het totaal aantal systemen is de laatste jaren aan het dalen. Eind 2009 bedroeg het percentage desktops 72 procent van het totaal aantal eindgebruikerssystemen, eind 2010 bedroeg dat nog 69 procent, eind 2011 67 procent eind 2012 63 procent en nu is dat verder gedaald naar 61 procent. Het percentage laptops van het totaal aantal systemen is in deze periode gestegen; van ongeveer 18,5 procent eind 2010 naar de huidige 22 procent.

Naast het toenemend belang van laptops is ook de invloed van thin clients aan het toenemen. Het aandeel thin clients steeg de laatste drie jaar telkens met een procentpuntje tot de huidige 13 procent. Kortom, één op de zeven eindgebruikerssystemen betreft een thin client. Het toenemende gebruik van desktopvirtualisatie zal hier ongetwijfeld een belangrijke rol in spelen. Hoewel tablets in aantal sterk aan het toenemen is, vormt dit type eindgebruikerssystemen momenteel nog steeds niet meer dan 2,5 procent van het totaal.

Daling in aantal

Naast een verschuiving in het soort eindgebruikerssystemen zien we ook een lichte daling in het aantal systemen dat op een (gemiddelde) locatie in gebruik is. Voor de geïnventariseerde bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers lag in 2010 het gemiddeld aantal eindgebruikerssystemen op 222. In de afgelopen jaren is dat verder afgenomen naar het huidige gemiddelde van 207 systemen per locatie. De meeste eindgebruikerssystemen worden gebruikt door instellingen uit de publieke sector. Thin clients vormen hier de meest substantiële groep, vooral bij overheids- en zorglocaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bij dit soort artikelen moet ik altijd denken aan dat boek uit de 50er jaren "How to lie with statistics".
De cijfers zijn zeker met de beste bedoelingen geproduceerd maar het is ergens toch een open deur dat een nieuw produkt als de tablet meer gebruikt wordt een paar jaar na de introduktie.

Op zich zijn de cijfers misschien de cijfers, maar echt interssant zou de betekenis zijn van waarom en waarnaar toe. Dat mist tenzij de schrijver dit in deel 2 stopt, dat kan dan deel 1 alsnog betekenis geven, want elke IT'er had de cijfers van deel 1 al voor het onderzoek wel op het netvlies

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-21T11:25:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.