Microsofts Ballmer wil Linux-bastions aanpakken

Softwareontwikkelaar mikt op kerngebieden open source besturingssysteem

De strijd tussen open en closed source spitst zich nogal toe op Linux versus Windows. Microsoft-ceo Steve Ballmer verklaarde vorige week de sterke punten van Linux aan te willen pakken.

Ceo Steve Ballmer van Microsoft gaf vorige week op een bijeenkomst van onderzoeksbureau Gartner aan Linux zeer serieus te nemen als tegenstander. De topman zei dat zijn bedrijf nu specifiek mikt op de bastions waar Linux sterker is qua functionaliteit dan het eigen Windows Server. Dit zijn rekenclusters voor zware toepassingen, webhosting, taakspecifieke servers (server appliances) en Unix-migratie.

Tegenzetten

Eerstgenoemde betreft van oorsprong wetenschappelijke rekenklussen, maar tegenwoordig in toenemende mate ook bedrijfstoepassingen voor bijvoorbeeld datamining en (daarmee) business intelligence. Microsoft werkt hiervoor al enige tijd aan een clusteruitvoering van Windows Server (Computer Cluster Edition) met bijbehorende applicatie-ontwikkeltools. Ongeveer 20 procent van alle Linux-systemen bestaat uit clusters, aldus Ballmer.
Het tweede bastion is al enigszins aangepakt met de nieuwe versie van webserver IIS in Windows Server 2003. De nieuwe versies van ontwikkelpakket Visual Studio en ASP.NET moeten het aandeel in de hosting-markt, ook voor 'lichtgewicht' sites, vergroten. Het derde Linux-terrein wordt al wat bestookt, onder meer met de opslaguitvoering van Windows Server. Het is echter nog onduidelijk hoe Microsoft aandeel wil veroveren in de markt voor ingebedde serversoftware, waar aanpasbaarheid van de code en lage of geen licentiekosten cruciaal zijn.

Betere Unix

Het laatstgenoemde bastion is Ballmer met name een doorn in het oog. Hij geeft aan dat Microsoft slechts 25 procent van de contracten wint voor migraties van Unix-varianten als Solaris (van Sun Microsystems) en AIX (van IBM). Linux is een logisch alternatief vanwege de relatieve verwantschap met Unix. "We hebben nog wel wat werk te doen. Het zal een mooie dag zijn wanneer ik hier sta en kan vertellen dat we een beter Unix hebben dan Linux."
Ballmer stelt dat het geheel aan software van zijn bedrijf betere resultaten geeft tegen lagere kosten dan Linux. Hij verwijst daarmee naar de totale eigendomskosten (tco) die volgens Microsoft lager liggen voor het eigen besturingssysteem. "Mensen zullen dus voor Windows kiezen." Unix-leverancier en Linux-voorstander IBM heeft echter onderzoek laten uitvoeren waaruit blijkt dat Linux juist een lagere tco heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.