SAP en IBM halen 'Google uit de doos'

Hoogwaardige data-analyse door supersnelle en flexibele BI-queries

De koosnaam in Waldorf voor het nieuwe analysetool van SAP en IBM is: 'Google in the box'. Zakelijk gesproken gaat het om een supersnel en flexibel analysepakket voor business intelligence applicaties, dat speciaal ontwikkeld is voor BladeCenter en TotalStorage DS4300 hardware van IBM.

De beide bedrijven maakten het bestaan van het toolpakket vorige week openbaar op de TechEd van SAP in Wenen. Ze hopen door het draaien van de analysesoftware van NetWeaver van SAP op de snelle hardware van IBM een uitweg te bieden uit het eeuwige dilemma bij databasequeries: snelheid van het antwoord die ten koste gaat van de flexibiliteit van de vraagstelling en omgekeerd.
SAP verwacht dat de combinatie vooral in trek zal komen bij ondernemingen die gebruik maken van het Business Information Warehouse of NetWeaver Business Intelligence van SAP. Het is overigens niet de eerste samenwerking tussen de beide giganten. Eerder kwam IBM al met een voor SAP-applicaties geoptimaliseerde DB2 Universal Database op de markt. Het nieuwe analysepakket loopt onder meer op die SAP-versie van DB2, maar ook op andere databases.

"Lange pitstop"

De voortgezette samenwerking tussen SAP en IBM komt kort na de overname van Siebel door Oracle, die de markt van zakelijke applicaties wederom door elkaar schudt. SAP lijkt in Wenen niet erg onder de indruk van de gevolgen van die overname. "Er zijn nu nog maar drie aanbieders op de markt voor zakelijke applicaties overgebleven. En daarvan is er maar één die zowel over een platform beschikt als over een samenhangende en geïntegreerde verzameling zakelijke applicaties", aldus Shai Agassi, president van de Product en Technology Group van SAP.
"Het gaat een lange pitstop worden voor de gebruikers van de software die Oracle de afgelopen tijd heeft opgeslokt. Zij zullen aan den lijve ondervinden hoe ongelooflijk moeilijk het is om software te integreren. Oracle dringt zijn 'nieuwe klanten' een aanzienlijke mate van discontinuïteit op", zegt Agassi op de persconferentie.
In zijn keynote voor de ontwikkelaars eerder die dag blijft het bij plaagstootjes en (soms geslaagde) grapjes. Zo maakt hij melding van Oracle World in San Francisco dat gelijk met het SAP-evenement plaatsvindt. "We hebben hier in Wenen dus een wel heel speciaal soort van 'geeks' over de vloer; het soort namelijk dat n�ét van science fiction houdt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-30T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.