Eén standaard datapakhuizen

Microsofts Meta Data Coalition (MDC) gooit de handdoek in de ring bij de strijd om de mondiale standaard voor datapakhuizen en sluit zich aan bij de OMG.

Die OMG (Object Management Group) heeft nu geen enkele concurrent meer, waardoor haar datapakhuis-specificaties ongetwijfeld zullen gaan gelden als de wereldwijde standaard. Dankzij de capitulatie van de MDC komt er een eind aan een twee jaar durende strijd, die begon toen Microsoft besloot tot een lobby onder datapakhuisleveranciers, business intelligence-specialisten, consultants en klanten om hen over te halen hun datapakhuisarchitectuur te baseren op Windows.
De lobby bleef zonder aansprekende resultaten. De Microsoft-coalitie heeft nooit de brede steun gekregen die de OMG heeft. Het aantal 'leden' van de MDC is blijven steken op 53, terwijl de OMG er meer dan tweehonderd heeft. Overigens was al eerder sprake van toenadering tussen de twee groepen. Eind vorig jaar liet de MDC al weten dat het zijn meta-data-standaard zou laten aansluiten op die van de OMG.
Voor Microsoft betekent het opgeven van de MDC dat het nu een datapakhuisstandaard moet gaan ondersteunen die al jaren wordt omarmd door zijn aartsrivalen IBM, Sun en Oracle. Het is dan ook de vraag of de softwaregigant uit Redmond álle onderdelen van de standaard zal overnemen. Waarschijnlijk zal de onderneming specificaties als OMG's Common Warehouse Model (CWM) en de Java meta-data-interface laten voor wat ze zijn. De verwachting is dat Microsoft zich zal richten op bijvoorbeeld Xml-ondersteuning in zijn eigen datapakhuis, door het aanbieden van SQL Server als de ideale oplossing voor het uitwisselen van meta-data.
De grootste verliezers zijn de MDC-leden, die niet tegelijk een lidmaatschap hebben van de OMG. Deze bedrijven wacht immers een omslachtige, kostbare migratie-operatie.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.