Spyros houdt aan flop Total-e kater en 'erfenis' over

Marathon

Een jaar geleden nog beweerde oprichter Ted de Jong in Computable dat zijn adviesbureau zich verre hield van de 'harde automatisering'. Inmiddels liggen de zaken anders. Spyros heeft een 'solutions'-hoek ingericht, bevolkt met ex-medewerkers van het ter ziele gegane Total-e. Het biedt twee crm-oplossingen aan die op de Nederlandse markt onbekend zijn: Saleslogix en Maximizer.

Total-e, leverancier van midrange-apparatuur, kondigde ruim een jaar geleden aan dat het Spyros uit Zeist wilde overnemen. Het bedrijf wilde zich omtoveren van hardwarespecialist tot ict-dienstverlener, gericht op e-handelsoplossingen voor het midden- en kleinbedrijf. Inclusief Spyros kreeg Total-e toegang tot de directiekamers, was de gedachte achter de beoogde aankoop. De firma uit Zeist geeft business-adviezen over de rol van verkoop en marketing, klantbenadering, online-branding en distributiestrategie. Daarnaast kent het twee detacheringstakken: Mother IT (ict-professionals) en Father Business (verkopers/marketeers).
Totale-e raakte echter in de problemen door mismanagement, een op geld beluste grootaandeelhouder en verlieslijdende buitenlandse vestigingen. Een tweede financieringsronde - in de eerste ronde haalde het bedrijf tien miljoen euro op bij Parcom en Residex - mislukte, waardoor Total-e eind 2000 kopje onder ging.
Spyros bleef echter overeind, omdat de overname nooit was afgerond. Slechts de handtekeningen moesten nog worden gezet, maar oprichter Ted de Jong ("Een bizarre gang van zaken") hoorde hierover nooit meer wat van grootaandeelhouder Harold van Arnem. De hele affaire is voor Spyros wel behoorlijk in de papieren gaan lopen. Het adviesbureau hield zich met drie consultants continu bezig met het invullen van het nieuwe Total-e in Europa, maar heeft daarvoor nooit geld gekregen, aldus De Jong.

Leuke erfenis

Daartegenover staat dat Spyros aan het faillissement van Total-e een leuke 'erfenis' overhield. Er stapte een handvol medewerkers over van Icon en Byelex Workgroup Technologies: acquisities die het bankroet van Total-e niet overleefd hadden. Icon - een kleine firma uit Breda - implementeerde het relatiebeheerpakket Saleslogix. Byelex Workgroup Technologies uit Rotterdam leverde Maximizer, een oplossing voor customer relationship management, toegesneden op Lotus Notes. Zowel Guy Horsley (ex-eigenaar Icon) als Edwin Quarles van Ufford (ex-directeur Byelex WT) maakten de overstap naar Spyros. Zij zorgden ervoor dat de producten en bijbehorende klanten naar Spyros werden overgeheveld.
Spyros richt zich met beide oplossingen op het midden- en kleinbedrijf, waarbij Maximizer meer is bedoeld voor kleinere en Saleslogix voor grotere bedrijven. Maximizer is een product van het Canadese United System Solutions, dat in april van dit jaar is overgenomen door Cognicase. Saleslogix behoort tot het productportfolio van Interact Commerce Corporation, dat sinds afgelopen mei in handen is van de Britse Sage Group. Geen bekende namen op de Nederlandse markt, maar Quarles van Ufford is optimistisch gestemd. Hij wijst op twee crm-contracten die Spyros recentelijk sloot met TNT Post Groep en Smit International. "De crm-hoek loopt goed en ondervindt weinig last van de dip op de ict-markt. Dat zie je ook bij grote leveranciers als Siebel."

Crm-oplossing

Voor de nieuwe activiteiten is de tak Spyros business solutions opgericht die vanuit Dordrecht gaat opereren. Past zo'n it-tak wel bij een bureau voor business consultancy? "Jawel", stelt De Jong. "Het concept blijft overeind. Spyros verleent adviezen over commerciële vraagstukken. Wij zijn geen ict-consultancy-club. Wel bieden we daarbij de praktische crm-oplossingen die Total-e eigenlijk had moeten verzorgen."
Er werken zo'n vijftig medewerkers bij Spyros. De omzet van tien miljoen gulden uit 2000 moet dit jaar op ruim twaalf miljoen uitkomen. Volgens Quarles van Ufford mogen externe investeerders voorlopig wegblijven. "We gaan back to basic en willen een gezonde Hollandse, kapitaalkrachtige firma worden. Parcom en Residex hebben ons benaderd, maar dat hebben we afgehouden. We kregen de indruk dat ze het echec met Total-e via Spyros wilde goedmaken."
 
Spyros Louis
De naam Spyros komt van de Griekse boer en visser Spyros Louis (1973-1940), de winnaar van de marathon op de eerste moderne Olympische Spelen in Athene in 1896. Volgens Ted de Jong behoorde hij niet tot de favorieten, maar won hij toch door keihard te trainen. Zijn tijd (2 uur, 58 minuten en 50 seconden) mocht er zijn, zeker gezien het feit dat Spyros Louis de marathonafstand in Griekse klederdracht aflegde.
 
Opkomst & ondergang Total-e
In een serie artikelen belicht Computable de achtergronden en gevolgen van het faillissement van Total-e:


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-24T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.