'Erp-software Oracle komt te laat'

Applicaties volgens Gartner niet stabiel vóór 2000 en invoering euro

Softwarebedrijf Oracle heeft vorige week tijdens een gebruikersconferentie in San Diego versie 11 van zijn applicatiesoftware op de markt gebracht. Volgens het bedrijf zelf een doorbraak op de erp-markt. Onderzoeksbureau Gartner Group stelt juist dat het te laat is om in te spelen op het jaar 2000 of op de euro.

Oracle Applications 11 is niet alleen gericht op het traditionele automatiseren van bedrijfsprocessen, maar vooral ook op het ontsluiten van informatie en het ondersteunen van beslissingsprocessen. Het Business Intelligence System (BIS) is een onderdeel deel van versie 11 en produceert prestatie-indicatoren van bedrijfsactiviteiten op het gebied financiën, human resources, fabricage, verkoop, marketing en klantenservice.

Flow-manufacturing

De software, die alleen met browsers werkt, biedt naast de analysetool BIS nieuwe en verbeterde functionaliteit; ondersteuning van meerdere valuta in de boekhoudmodule en ondersteuning van procesfabricage. Oracle claimt de eerste en de enige te zijn die flow-manufacturing ondersteunt, een term die tot op heden onbekend was in de automatiseringswereld. "Het betreft just-in-time functionaliteit die geen andere erp-leverancier te bieden heeft", aldus operationeel directeur Ray Lane. Concurrent Baan reageerde verbaast op Oracle's stelligheid. "Wij leveren die just-in-time functionaliteit al vier jaar. Oracle is meer een marktvolger dan een trendsetter op dit gebied", meent Baan-consultant Helen Sutton.

Te weinig tijd

Ondanks alle verbeteringen meent Gartner dat uitgaande van standaard implementatietijden, gebruikers te weinig tijd zullen hebben om de applicatie stabiel te krijgen vóór het millennium of de Europese Monetaire Unie (EMU). Analiste Joyce Boland noemt kwaliteit en stabiliteit belangrijke aandachtspunten. "Amerikaanse bedrijven voeren vaak geen volledige bèta-test meer uit. Implementatie van een pakket duurt daardoor langer." Volgens de analiste is versie 11 klaar voor de euro. Zelfs in complexe omgevingen van bedrijven die wereldwijd opereren. Maar bedrijven die de nieuwe software willen gebruiken om te voldoen aan EMU-specificaties moeten opschieten met de tijdrovende implementatie.
Boland merkt tevens op dat overstappen op versie 11, die uitsluitend met browsers kan werken, voor veel bedrijven problematisch kan zijn. "Gebruikers van versie 10.6 en 10.7 die willen profiteren van de euro-functionaliteit van versie 11 hebben niet allemaal de bij deze versie noodzakelijke netwerkcomputing-strategie", aldus Boland. Dit zou ook voor veel Europese bedrijven gelden. Oracle's netwerkcomputingstrategie verdeelt de IT-architectuur in drie lagen, met een gegevensserver, een applicatieserver en zogenoemde 'dunne' gebruikersinterfaces ofwel browsers.

Laatdunkend

De kritiek van Gartner komt niet onverwacht. Zowel Oracle als het onderzoeksbureau steken hun kritiek op elkaar niet onder stoelen of banken. Hoewel Gartner een goede reputatie heeft, moet het toch steeds meer kritiek incasseren op zijn adviezen en werkwijze. Oprichter Gideon Gartner vertrok en startte een nieuwe bureau (Giga) dat met een nieuwe werkwijze de markt probeert te veroveren. Oracle topman Lane liet zich vorige maand al laatdunkend uit over Gartner in verband met kritiek op Oracle's werkgroepsoftware Interoffice. "Gartner is een ballentent. Zij weten niet waar ze over praten. Het is ongelooflijk waar ze allemaal mee weg komen. Niemand houdt Gartner verantwoordelijk voor de uitspraken die ze doen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-29T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.