Avanade maakt werk van Microsofts ambities aan bovenkant markt

Bedrijfskritisch missiewerk

Banken, luchtvaartmaatschappijen en nutsbedrijven die bedrijfskritische systemen laten draaien op een Microsoft-platform: pure fictie? Niet voor Avanade: deze joint venture van Accenture en Microsoft maakt er sinds de oprichting in maart 2000 werk van. Inmiddels bijna 3000 man groot opereert het bedrijf sinds kort ook in Nederland.

  
Mitch Hill, ceo van Avanade: "We hebben het jaar 2000 overleefd en zijn springlevend."
Avanade is een technische integrator, gericht op het Microsoft-platform voor de zakelijke markt. Het bedrijf ontwerpt en bouwt architecturen en infrastructuren voor bedrijfskritische it-omgevingen. "We hebben het jaar 2000 overleefd en zijn springlevend", stelt Mitch Hill, chief executive officer van Avanade. De joint venture van toen nog Andersen Consulting (tegenwoordig Accenture) en Microsoft werd 15 dagen voor de val van de Nasdaq opgericht. "We hadden wellicht beter zes maanden kunnen wachten. Het oprichten van een serviceorganisatie in tijden van recessie was een krachtiger signaal geweest.
'Avenue' + 'Advanced' = Avanade
Microsoft maakte in maart 2000 de met Andersen Consulting gesloten alliantie Avanade wereldkundig. Het werd beschouwd als 'Redmonds antwoord' op IBM voor de grootzakelijke markt. Ze pompten er geld (Microsoft: 385 miljoen dollar), bedrijfsmiddelen en personeel in ter waarde van één miljoen dollar. In het gebroken boekjaar 2004 zette Avanade circa 260 miljoen dollar om, een groei van zo'n 40 procent ten opzichte van 2003. De omzetverhouding is Noord-Amerika 50 procent, Groot-Brittannië/Europa 40 procent en Azië/Australië 10 procent. De helft van de omzet komt via Accenture en Microsoft binnen; de andere helft genereert de joint venture zelf. Er werken ruim 2900 mensen, waarvan zevenhonderd ontwikkelaars in India. Inmiddels bezit Accenture 80 procent van de aandelen en Microsoft de resterende 20 procent.
Nu hing er een tijd een internethype-luchtje om Avanade heen." Hill tekent hierbij aan dat Microsoft al in 1999 nadacht over het optuigen van een joint venture met een grote it-dienstverlener, omdat het softwareconcern serieus werk wilde maken van de grootzakelijke markt. Er werd in die periode veel geld geïnvesteerd in nieuwe technologie, zoals .Net en Windows 2000 Server. "Het bedrijf maakte zich echter zorgen over het tekort aan industriekennis en technische expertise om zijn technologie in te zetten bij grote ondernemingen. Daarom zocht Microsoft naar een partner voor het opzetten van een structuur voor grootzakelijke klanten."
Die partij werd Andersen Consulting (tegenwoordig Accenture). Hill, partner bij Andersen en verantwoordelijk voor Microsoft-relaties, was een logische keuze om Avanade te leiden. Waarin ligt volgens hem het verschil met samenwerkingsvormen tussen Microsoft en andere automatiseerders, zoals EDS, HP of Capgemini? "Onze joint venture heeft maar één doel: Microsoft-implementaties. Andere partners van Microsoft, zoals EDS, HP of Capgemini, richten zich ook op andere platforms."

Rammelend?

Na de moeizame periode 2000-2001 laat Avanade een solide groei zien. Hill erkent dat zijn bedrijf fors is gesteund door beide moederbedrijven, maar zegt ook geprofiteerd te hebben van de focus op Microsoft-oplossingen. "Elk bedrijf heeft op wat voor manier dan ook

Nederland
In Nederland is Avanade vorig jaar juli gestart met 18 man, onder leiding van ex-Capgemini-vice president André Huizing. Inmiddels werken er vijftig mensen en dat aantal moet dit jaar uitgroeien tot een honderdtal. Op de conduitestaat prijkt reeds een opgeleverd systeem voor PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland (1,1 miljoen klanten). De order omvatte de integratie van de front-office (met helpdesk-, web- en mailcommunicatie) en de SAP-backoffice en het relatiebeheersysteem. Daarnaast heeft de Nederlandse vestiging een vijftiental projecten lopen, onder andere bij Numico (infrastructuur, beveiliging en portalbouw) en in het financiële wezen en de telecomsector (oplossingen voor performance management, business intelligence en billing).
Microsoft-spullen binnen zijn vier muren. Dat praat makkelijker. Bovendien is ons hoofdkantoor gevestigd in Seattle, waardoor we eenvoudig kennis en productontwikkelingen kunnen uitwisselen met Microsoft." Deze kruisbestuiving leverde bijvoorbeeld het door Avanade ontworpen ACA.Net op, een applicatie-framework voor .Net-systeemontwikkeling, dat Microsoft inmiddels heeft opgenomen in het nieuwe Visual Studio 2005.
Topman Hill meent dat het jarenlang overheersende beeld dat de software van Microsoft voor de bovenkant van de markt aan alle kanten rammelt, inmiddels is vervaagd. In zijn ogen kan de cio, die zich druk maakt om de standaardisatie, flexibiliteit en betrouwbaarheid van zijn it-bedrijfsomgeving en het terugdringen van de kosten, ook bij Avanade terecht. "Microsoft heeft er hard aan getrokken om dit te veranderen via patch-, security- en identitymanagement. Ontwikkelaars kunnen tegenwoordig goed uit de voeten met .Net en zijn heus niet alleen gericht op Java. Alleen beseffen veel bedrijven nog niet dat die betrouwbare oplossingen voorhanden zijn. Dat willen we veranderen."

Missionarissen

Daar ligt dus missiewerk te wachten. Om zieltjes te winnen kan Hill verwijzen naar de honderden klanten die Avanade bedient. "De it-directeur bekleedt een risicogevoelige post: liggen de bedrijfssystemen plat, dan vliegt-ie eruit. Toch kiest menigeen voor het Microsoft-platform. Dat zegt toch genoeg." Hij geeft als voorbeelden een Amerikaanse bank (Washington Mutual), die zijn online-bankingomgeving heeft ingericht met behulp van Microsoft-technologie ("Ondenkbaar, een paar jaar terug"). Ook wijst Hill op het Accenture-onderdeel Navitaire dat reserveringssystemen op basis van .Net en SQL Server levert aan vooral nieuwe vliegtuigmaatschappijen, zoals Ryanair en Jetblue Airways. "Dit soort kleinere luchtvaartbedrijven zoekt naar goedkope, flexibele informatiesystemen en hebben niets aan mainframes. De tijd dat it-partijen als Sabre en Amadeus de lakens uitdeelde met hun zware oplossingen is voorbij."
Hoe zit het eigenlijk met het oorspronkelijke idee van een beursgang, nu Avanade zijn bestaansrecht heeft aangetoond? Wat Hill betreft mogen die plannen in de la blijven liggen. "Ik verkeer in de gelukkige positie dat ik de topman ben van een niet-beursgenoteerd bedrijf. Het vizier is gericht op de groei op de lange termijn. Ik hoef me niet steeds druk te maken om de kwartaalcijfers."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-25T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.