Het wordt dringen op de BI-markt

Traditionele aanbieders krijgen concurrentie nu markt snel groeit

Chief information officers (cio’s) hebben business intelligence (BI) bovenaan staan op hun verlanglijst voor 2006, zo blijkt uit onderzoek van Gartner eerder dit jaar. “Het moeten voldoen aan wet- en regelgeving speelt voor BI dezelfde rol als het millenniumjaar 2000 speelde voor backofficesystemen. Dat maakt BI van wezenlijk belang voor een onderneming,” reageert John Kopcke, chief technology officer van BI-leverancier Hyperion Solutions.

Dat maakt BI tot een snel groeiend marktsegment en dus tot een aantrekkelijk jachtgebied voor anderen dan de traditionele aanbieders als Cognos, SAS, Business Objects en Hyperion. “De erp-markt begint een vervangingsmarkt te worden, dus wijken de portfolioaanbieders uit de transactiewereld uit naar business intelligence: SAP, Oracle, Microsoft,” zegt Jack Esselink van Cognos.

De BI-specialisten zeggen zich niet veel zorgen te maken om deze verscherpte concurrentie op hun thuismarkt. Ze beroemen zich op hun jarenlange ervaring en benadrukken dat data uit transactiesystemen nu eenmaal iets heel anders zijn dan de informatie voor ‘decision makers’ die uit hun BI-systemen komt rollen. “Beslissingen worden beter onderbouwd en ontsporingen in bedrijfsprocessen komen eerder aan de oppervlakte,” aldus Nico Scheepmaker van Business Objects.

Alle aanbieders signaleren een kentering in het denken over business intelligence bij ondernemingen. De vereisten van wet- en regelgeving, sterk verkorte planningcycli en de noodzaak behendig in te spelen op de snelle veranderingen op de wereldmarkt liggen aan de basis van veel BI-projecten bij bedrijven. Die kiezen dan gelijk voor een veel meer gestructureerde, ondernemingsbrede aanpak, zo merken de aanbieders.

Transactiesystemen zijn in principe best in staat zo’n brede aanpak te ondersteunen. De kwaliteit van de informatie en de rapportages van deze systemen laat echter toch te wensen over, zeggen de BI-specialisten. Een separaat business intelligence systeem vergt echter een additionele investering “en dan heb je als projectleider wel een heel sterke ‘case’ nodig,” erkent Scheepmaker van Business Objects.

Feit blijft dat ondernemingen die zich bezighouden met business intelligence volgens marktonderzoekers Gartner en Forrester Research bezig zijn het aantal applicaties dat ze daarvoor gebruiken te verminderen. Kopcke van Hyperion: “De beweging naar standaardisering is zeker reëel te noemen.”

Deze ontwikkeling zal op den duur een einde maken aan de lappendeken van kleine BI-projecten op afdelingsniveau waarmee veel ondernemingen blijken te worstelen. Gebruik makend van het vacuüm dat het management liet ontstaan door geen gestructureerde centrale aanpak af te dwingen, is men lager in de hiërarchie zelf aan het werk getogen. Met name software van Microsoft die meekwam met Windows-server bundels of Office is daarvoor ingezet. ‘De eeuwige strijd met Excel’ luidt de verzuchting bij de experts.

Betere informatie en (dus) beter ondernemingsbeslissingen, gegarandeerde kwaliteit en integriteit van de kerngetallen, aantoonbare en snelle ‘return on investment’, bedrijfstakspecifieke kennis ingebouwd in de BI-modellen: de specialisten in business intelligence lijken de concurrentiestrijd met de portfolioleveranciers uit de transactiewereld met vertrouwen tegemoet te zien. “We zijn alert, maar niet bevreesd,” vat Bosman van Cognos de reactie samen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-26T12:59:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.