MDM creëert eenduidig informatiebeleid

Master data management waait over naar Europa

Met de overname van Siperian door Informatica staat master data management als technologie behoorlijk in de schijnwerpers. Maar wat kan je nou als bedrijf met mdm? Wat doet het eigenlijk precies? Verschillende experts van het topic Business Intelligence proberen het belang van master data management uit te leggen.

Frank Harland, senior BI-consultant, Sogeti

Master data management (mdm) is belangrijk omdat het organisaties in staat stelt eenduidige informatievoorziening te krijgen. Het beheert en onderhoudt de bedrijfsreferentiedata en de data die de bedrijfsobjecten beschrijft (klanten, producten, leveranciers) en zorgt dat de juiste gegevens (de waarheid) tussen de verschillende primaire systemen op het juiste moment gekozen worden. Het is een oplossing die voortkomt uit data quality management en is voor veel Europese organisaties nog een onderscheidende factor. In de Verenigde Staten gaat de discussie al veel meer naar mdm als commodity.

Tanja Ubert, eigenaar Ubert ICT en docent BI Hogeschool InHolland

Meta data is dat wat je over gegevens vastlegt om er zinvol gebruik van te kunnen maken (er zijn heel veel definities, maar dit is wat mij betreft de meest werkbare). Heel veel gegevens willen nog niet zeggen dat je 'in control' bent. Pas als je weet wat je datakapitaal voorstelt en wanneer je het actief kunt gebruiken, is het opslaan van gegevens waardevol. Hoofdreden waarom bedrijven er nu serieus mee aan de slag gaan is de aangescherpte wet- en regelgeving rond controle naar aanleiding van diverse schandalen bij grote bedrijven en banken.

Remco Broekmans, senior BI-consultant, Centennium BI expertisehuis

Het belang van mdm zit hem in het op eenduidige manier vastleggen en beheren van de kerngegevens van een organisatie. Deze kerngegevens krijgen hiermee een centrale plaats in de organisatie wat voordelen heeft bij data- en informatie-integratie. Het probleem zit hem hierbij overigens niet in de tooling, maar in de organisatorische kant van mdm. Wie binnen de organisatie is verantwoordelijk voor de juistheid en compleetheid van de data en is hier organisatiebreed consensus over? Hier is dus het grootste winstpunt te behalen, alleen of toolleveranciers zoals Informatica hier een oplossing voor kunnen bieden, durf ik te betwijfelen. Deze opdracht blijft weggelegd voor de business intelligence-adviseurs, BI-architecten en business consultants en als hierbij tools ingezet moeten worden, dan zal de blik ook gericht kunnen worden op de toolleveranciers.

Edwin Peters, manager business unit solutions, SAS Institute

Master data management gaat over het beheer van processen en beleid rondom de belangrijkste data in een organisatie. Vaak is dit klant- of productdata en het verlangen om deze data uit een betrouwbare en accurate bron voor de organisatie te kunnen opvragen en muteren. Dit streven is zeker niet nieuw. Toch is dat nooit echt goed gelukt. Eén van de redenen hiervoor is dat deze behoefte niet met alleen software is op te lossen. Mdm is geen product dat je ergens kunt kopen en vervolgens in beheer neemt. Het is eerder een cultuur die je moet creëren.

Robert Mansour, BI-projectmanager, TopBI

Voor wereldwijde bedrijven en door fusies en overnames groeiende bedrijven is het van enorm belang om met eenzelfde versie van objecten en facts te werken. Zowel voor applicatie-integratie als voor consistente rapportage is dit noodzakelijk. Dit kan alleen worden bereikt door gebruik te maken van een centraal definitiestelsel en het gebruik hiervan ook af te dwingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is een verhaal over vier collega’s, genaamd Allemaal, Iemand, Iedereen en Niemand. Er moest een Master Data Management project opgestart worden en Allemaal was er zeker van dat Iemand het zou doen. Iedereen had het kunnen doen, maar Niemand deed het! Daarover werd Iemand heel kwaad, want het was toch de taak van Allemaal. Allemaal dacht dat Iedereen het wel zou doen, maar Niemand realiseerde zich dat Allemaal het niet zou doen. Het einde van het liedje was dat Iedereen Iemand de schuld gaf, omdat Niemand deed wat Iedereen had kunnen doen.

Dat Master Data Management belangrijk is daar is Iedereen het wel over eens maar het belangrijkste is dat Iemand op staat en het voortouw neemt om de organisatie en uitvoering op zich te nemen.

Dat de tooling nu bij dezelfde leverancier zit die gebruikt wordt voor de ETL of data integratie (logischerwijs de plek voor MDM) is meegenomen maar dat kon voor de acquisitie ook al.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-03T09:54:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.